Herinnering: vandaag gaan de nieuwe spelregels in

Vandaag gaan de spelregels in die de KNHB onlangs bekend maakte. De regels op een rij.

1.    Veldspelers zijn verplicht mondbescherming (‘bitje’) te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorieën spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. Spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB. Zij dienen op verzoek van de scheidsrechters de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen. Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je hier.

2.   De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

3.   Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer  teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

4.   Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.

5.   Voor wedstrijden in de seniorencompetitie geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.

6.    Voor wedstrijden in de juniorencompetitie geldt dat spelers de bal niet boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.

Bron: KNHB.nl

Laat hieronder weten wat je van de nieuwe spelregels vindt!


2 Reacties

  1. schepp45

    Leer jeugdspelers van jongs af aan hoe om te gaan met een hoge bal die geen gevaar oplevert, ook als er geen sprake is van een schot op doel.

  2. max_knhb

    Sommige spelregels zal wel ff wennen worden, voor zowel de scheidsrechters als voor de spe(e)l(st)ers en ook de coaches/teambegeleiders. Veel succes volgend seizoen.


Wat vind jij? Praat mee...