Het clublogo van Roden: de band met de dennenboom

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Roden.

Naast het veel gebruikte symbool van de gekruiste hockeysticks, de naam van de club en het jaartal van oprichting valt eigenlijk direct de afbeelding van een dennenboom op in het clublogo van Roden.

De band

Dennenbomen en Roden hebben een band met elkaar. De boomsoort viel te bewonderen in het wapen van het Drentse esdorp. De dennenboom verwijst naar de 19de en 20ste eeuw toen er in het gecombineerde Sterrebos en Mensingebos, die rond Roden liggen, veel bomen werden gekapt voor de mijnbouw in Limburg. De gekruiste schep en bijl in het wapen van Roden zijn in het logo van de hockeyclub vervangen door de gekruiste hockeysticks. Hoewel het niet een officiële verklaring is voor het clublogo, is de bordeauxrode kleur in het clublogo terug te herleiden naar de naam van het dorp: Roden.

Het huidige clublogo is van recente datum. Sinds vorig jaar oktober heeft het logo een moderner jasje gekregen, maar bleef de basis hetzelfde. Het ‘oude’ clubembleem dateerde uit 1968, het jaar van oprichting, en was ontworpen door Harry Brunink, een van de oprichters van de hockeyclub.

Lees meer:


5 Reacties

 1. gelderlander

  Kleurloos logo , er valt veel meer uit te halen . Jammer dat de hockeysticks buiten het logo vallen . De maker was waarschijnlijk bang dat de sticks de dennenboom zou raken . Hij is wel gemaakt door iemand die er verstand van heeft .

  1. popov0702

   De sticks trekken het logo juist in balans

 2. mrme

  Oei, unplugged heeft er een concurrent criticus bij.

 3. gelderlander

  Hé Popov , staat er dan dat het logo niet in balans is . Als je geen grafische opleiding hebt gehad en er dus geen verstand van hebt kun je beter zwijgen .

  1. mrme

   Wat is dat toch met die grafische mensen en hun arrogante houding naar ontwerpen van logo’s?


Wat vind jij? Praat mee...