Het clublogo van Saxenburg: vastgelegd door Rembrandt

Een kangoeroe, een kasteel of een mees die bovenop een stick is geklommen: hockeyclubs hebben de meest uiteenlopende clublogo’s. Soms rechttoe rechtaan, soms een mysterie dat moet worden ontrafeld. Hockey.nl gaat op zoek naar het bijzondere verhaal erachter. Deze aflevering: Saxenburg.

Het is misschien een beetje flauw, maar wie het embleem van de hockeyclub uit Haarlem bekijkt, zou al snel de grap kunnen maken dat Saxenburg een ‘onneembare vesting is’. Of dat de spelers ‘het bastion vast met man en macht zullen verdedigen’.

Het kasteel, waarover het hier gaat, is niet zomaar een kasteel dat toevallig in de buurt van het sportcomplex ligt. Nee, het verwijst naar de eerste speellocatie van de club: landgoed Saxenburg. Een landgoed dat zelfs op een schildersdoek is vastgelegd door niemand minder dan Rembrandt.

Begin vorige eeuw stelde dit Bloemendaalse landgoed de grasvelden beschikbaar aan de oprichters van de – toen nog – Bloemendaalse Mixed Hockey- en Bandyclub De Saxenburgers. Zo’n acht jaar lang sloegen de spelers vervolgens het gras aan gruzelementen, voordat de club de hele boel inpakte en naar een dorp verderop verhuisde: Santpoort. Sindsdien volgden nog veel meer verhuizingen. In 1982 betrok de club de huidige locatie aan de Boerhaavelaan in Haarlem.

Behalve het Bloemendaalse verleden heeft ook de huidige thuisgemeente een plaatsje in het beeldmerk. In het silhouet van landhuis Saxenburg prijkt het stadswapen van Haarlem: een kruis, een zwaard en vier zessterren. De zinsnede ‘19 = HMHC = 12’ verwijst naar het jaartal van de oprichting (1912) en naar de Haarlemse Mixed Hockey Club Saxenburg.

Lees meer:


1 Reactie

  1. gelderlander

    Te slecht om er wat van te zeggen .


Wat vind jij? Praat mee...