Het nieuwe seizoen: van 40 seconden voor de corner tot 9-tegen-9

Het wordt natuurlijk het seizoen van de shoot-outs bij de jeugdteams Onder 10. Maar er zijn meer veranderingen op komst op onze velden. We nemen je mee naar de belangrijkste wijzigingen voor het nieuwe hockeyjaar, dat dit weekend begint voor teams in Zuid-Nederland en bij de landelijke jeugd.

Voor iedereen vanaf Onder 12: 40 seconden voor de corner

Het wordt opletten geblazen bij strafcorners. Maskers in de aanslag, weinig tijd voor overleg. Want de internationale regel, dat een corner binnen veertig seconden genomen moet worden, wordt ook in heel Nederland ingevoerd. Als een team niet tijdig klaarstaat, volgt er in eerste instantie een waarschuwing. Wanneer dit vaker voorkomt, worden scheidsrechters geadviseerd om groen te geven. Regels zijn uiteraard regels. Maar naar onze bescheiden mening is een beetje coulance zeker in de eerste weken wel op z’n plaats. 

Onder 8: niet meer van overal scoren

Bij de Onder 8 wordt het seizoen gestart met drie goaltjes per team, net zoals afgelopen seizoen. Na de winterstop wordt dit teruggeschroefd naar twee doeltjes per ploeg. Nu mag er nog vanaf elke plek in het veld worden gescoord. Dat verandert: vanaf het nieuwe seizoen kan dit alleen binnen het doelgebied van vijf meter. Het spel wordt bij een doelpunt hervat vanaf de middellijn.

Onder 10: shoot-out en andere lange corner

Natuurlijk hebben we er al ruimschoots aandacht aan gegeven. Maar in dit overzicht mag-ie absoluut niet ontbreken. De shoot-out bij de Onder 10. Tot en met vorig seizoen werd daar een strafcorner gegeven bij een overtreding binnen de cirkel. Maar dat verandert.

Bij een verdedigende overtreding in de cirkel wordt er vanaf september een shoot-out genomen, vanaf de middenlijn. Welke speler dit klusje klaart, bepaalt het team uiteraard zelf. De KNHB adviseert om dit wel af te wisselen, zodat meer kinderen hier ervaring mee opdoen.

Beelden van de eerste shoot-outs bij de Onder 10 zien we graag tegemoet op redactie@hockey.nl 

Ook de lange corner verloopt anders dan voorheen in deze leeftijdscategorie. Die hoeft niet meer op de zijlijn te worden genomen, maar vanaf de (denkbeeldige) 20-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. Teams krijgen de mogelijkheid om een time-out aan te vragen, om extra aanwijzingen te krijgen.

Onder 12: pilot negen-tegen-negen in Noord en Oost

In de districten Noord- en Oost-Nederland vindt er een pilotcompetitie plaats voor wedstrijden van negentallen in de Onder12. 28 clubs doen met in totaal 55 teams mee aan deze proef. De negen-tegen-negen vindt plaats op een driekwart veld, waar de clubs zelf de cirkels moeten markeren. De goals staan op de achterlijn en de verste 23-meterlijn. 


2 Reacties

  1. keesbrinkman

    Met collega scheidrechter tijdens 1e landelijke competitie wedstrijd net kunnen testen hoe je die maximale 40 sec bij strafcorner het beste managet: laat dat de collega bij middenlijn doen - die heeft er tijd voor. Indien je met communicatie-set werkt (“oortjes”) is dat heel goed te doen! NB ook aanvallende partij moet zich hieraan houden!

    1. ludoraedts

      2 dingen: vaak is het de keeper die als laatste klaar gaat staan, krijgt deze dan groen als hij na aansporing niet klaar staat? En bij de aanvallende partij? Het zal vaak de aangever zijn die als laatste klaar staat maar kan ook de stopper zijn, dat lijkt mij lastiger te managen.


Wat vind jij? Praat mee...