Het Spelregelantwoord: afhouden, vanwege drie voorwaarden

Eerder deze week lieten we onze Spelregelvraag zien, waarin de Belgische Louise Versavel opstoomde langs de achterlijn. De vraag was of zij de bal op een legale manier voortbewoog. In andere woorden: was dit afhouden of niet?

Eén ding is zeker: er ontstond genoeg reuring naar aanleiding van deze vraag. Het is en blijft leuk om te zien hoeveel (inhoudelijk sterkte!) reacties er wekelijks komen bij deze rubriek. De meeste lezers zouden in deze situatie voor afhouden fluiten. Scheidsrechter Berry van Bentum kan zich daar wel in vinden.

‘De verdedigers van Japan willen verdedigen en hebben ook de intentie om de bal te spelen.’, vertelt de Hoofdklasse-scheidsrechter over dit fragment. ‘Echter staat er iedere keer een been tussen waardoor zij de bal niet kunnen spelen. Op het moment dat een speler het lichaam of stick tussen de tegenstander en de bal draait, als zij de bal willen spelen dan is het afhouden. Een ander belangrijke factor van afhouden, is dat de speler wel binnen speelafstand – de lengte van een stick en een arm – staat.’

Als we deze clip ontleden, dan…

    • Staat de tegenstander binnen speelafstand
    • Heeft die tegenstander de intentie om de bal te spelen
    • Kan de tegenstander de bal niet spelen omdat de aanvaller met haar lichaam tussen de bal en verdedigster staat

Lang verhaal kort: ‘Dit is afhouden omdat je op deze voorwaarden allemaal ‘ja’ kunt zeggen.
Voldoet een actie niet aan een van deze elementen, dan is het geen afhouden.


1 Reactie

  1. ericwolff

    Helemaal eens dat dit afhouden is. Maar de voorwaarde voor afhouden is niet dat stick of lichaam in in de weg staat , maar dat die tussen de bal en tegenstander geplaatst worden als tegenstander de bal wil spelen. Dat is hier dus duidelijk aan de hand !


Wat vind jij? Praat mee...