Het Spelregelantwoord: de bal op de hand

Misschien was het een makkelijke, deze keer. Veel goede antwoorden volgden op onze vraag van een paar dagen geleden.

Eerst even terug naar de situatie. In een Pro League-wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Australië wordt de bal tegen de rechterhand van de Nieuw-Zeelandse verdediger gepusht. ‘Het spelen van de bal met de hand is niet toegestaan’, geeft Hoofdklasse-scheidsrechter Merijn Goezinne aan. ‘Maar het is geen overtreding wanneer die hand aan de stick zit. In het voorbeeld komt de bal op de hand van de verdediger, die zijn stick vasthoudt. Dan kun je gewoon laten doorspelen.’

Die regel heeft wel een grens. ‘Wanneer je de bal boven je pols krijgt, is het altijd een overtreding. Ook als je je stick vasthoudt.’

Allemaal vrij helder. En toch heeft dit fragment een bijzonder staartje. Deze situatie leverde namelijk een strafcorner op voor Australië. De videoscheidsrechter oordeelde opmerkelijk genoeg dat de geraakte hand niet aan de stick zat.

 


7 Reacties

 1. dragoncl

  De videoscheids was omgekocht?

  1. mrme

   Of niet aanwezig?

 2. Folmer

  Het wordt op deze manier wel steeds duidelijker waarom niemand de regels begrijpt. Als zelfs de bondsscheidsrechters de regels niet goed uitleggen/kennen, dan snap ik dat de rest het al helemaal niet begrijpt. De uitleg bij regel 9.11 is: "Er is geen sprake van een overtreding wanneer de bal de hand raakt die de stick vasthoudt als hij anders de stick geraakt zou hebben." Boven of onder de pols is dus irrelevant (het is een richtlijn, maar niet een heel sterke). Blijkbaar heeft de VU geoordeeld dat de bal de stick niet zou hebben geraakt. Met deze beelden vind ik het lastig te met zekerheid te zeggen, maar het kan.

  1. berendbroerse

   Heel goed Alexander.

 3. jfden@hotmail.com

  Omdat er een handschoen tussen zat?

  1. flyingdutch

   Nee, dat heeft er absoluut niks mee te maken

 4. selectielieveheersbeestje

  Je kunt over iedere regel wel discuteren waar de piketpaaltjes moeten staan maar voor wedstrijden zonder een videoscheids (zoals alle competitiewedstrijden zijn) lijkt het mij een heldere regel. Bal op de hand aan de stick mag, er boven is een overtreding.


Wat vind jij? Praat mee...