Het Spelregelantwoord: De vrije bal met het cornermasker

Wat mag je nou wel of niet met een masker op? Die vraag stelden we eerder deze week. Eerst nog even terug naar het fragment, afkomstig uit het Pro League-duel tussen Groot-Brittanniƫ en Verenigde Staten.

In het fragment neemt een speelster van Amerika een vrije bal, na een mislukte strafcorner. Deze speelster draagt een masker. Mag dit?

Jazeker, luidt het antwoord van Ymkje van Slooten, Hoofdklasse-scheidsrechter en actief op het afgelopen EK. ‘Nadat de strafcorner is afgelopen door een overtreding van de aanvaller of als de bal over de achterlijn is geweest, dan mag de verdediger met haar masker op de spelhervatting nemen. Hij of zij moet dan wel de bal passen.’

Een self-pass dus niet toegestaan. ‘Neemt de verdediger de spelhervatting toch door middel van een self-pass – en doet hij of zij dit in de cirkel – dan krijgt zijn/haar team een strafcorner tegen. Gebeurt dit buiten de cirkel, dan krijgt volgt een vrije slag tegen.’

 


5 Reacties

 1. cwaal

  Helder antwoord, interessante vervolgvraag: Wat is de juiste beslissing als de (met masker op) genomen vrije slag wordt onderschept door de tegenstander en de speler die de vrije slag nam, vervolgens deze aanval gaat verdedigen (nog steeds met het masker op)?

  1. DGoudsmit

   Dan is het een strafcorner buiten de cirkel en binnen de cirkel een strafbal.

  2. sophie

   Zelfde principe als de selfpass binnen de cirkel corner, buiten de cirkel vrije slag.

  3. Folmer

   @DGoudsmit heeft het juist. Check de briefing voor bondsscheidsrechters 20-21, daar staat dit precies in beschreven.

 2. klaassen

  Als er is afgefloten is het allemaal duidelijk en voor de hand liggend, maar hoe lang mag je nu je masker ophouden, en tot hoever, als de strafcorner niet is afgefloten voor een vrije slag. Staat nergens.


Wat vind jij? Praat mee...