Het Spelregelantwoord: een turn met consequenties

Eerder deze week lieten we het fragment zien waarin een Duitse aanvaller letterlijk en figuurlijk z’n draai probeert te vinden in de Oostenrijkse cirkel. Het gebeurde allemaal in de EK-zaalfinale van 2020 in Berlijn.

In het fragment zag je de scheidsrechter al aanstalten maken om in te grijpen. En terecht, als we het aan onze deskundige vragen. Dat is ditmaal Hoofdklasse-arbiter Mark Becholz. ‘Dit is een duidelijk voorbeeld van ‘in het blok’ spelen’, constateert hij.

‘De verdedigers zitten met hun stick op de grond en de aanvaller speelt de bal op korte afstand hard in de stick. De enige juiste beslissing is hier dan ook een vrije push voor de verdediging en een gele kaart.’

Becholz licht die laatste beslissing nog even toe. ‘Dit soort acties levert enorm gevaarlijk spel op en dat willen we niet. Vandaar ook dat deze actie direct geel is. Dit komt door de snelheid waarmee de aanvaller de bal in de stick speelt en de afstand waarop dit gebeurt.’


6 Reacties

 1. bartherklots

  Duidelijk. Echter wat als de speler de bal half hoog op goal had gepusht. Gevaarlijk of een mooie doelpoging?

  1. pjklaassen

   Gevaarlijk spel binnen deze afstand, zal altijd afgefloten worden.

 2. kasparstevens

  … maar dit is in het blok bij de tweede speler … het blok waar hij eigenlijk niet mee in duel was…heeft dat geen verlichtende gevolgen …?

  1. pjklaassen

   Nope, blok is blok gelukkig.

 3. eefgorter

  Interessant. Kijk nog eens terug naar het clipje en antwoord van 4 december op precies maar dan ook precies dezelfde situatie. Toen was het "absoluut geen kaart", nu is een gele kaart "de enige juiste beslissing". Onnavolgbaar verhaal voor spelers zowel als scheidsen. Wees nou voorspelbaar en consistent mensen. Bal in het blok spelen is kaart. Desnoods groen.

  1. pjklaassen

   Zeer groot verschil tussen beide situaties hoor….


Wat vind jij? Praat mee...