Het Spelregelantwoord: geel voor de Duitse haal buiten de 23

We kregen weer veel reacties – dank, altijd leuk – op de Spelregelvraag van deze week. Die op z’n minst onbesuisde haal van het Duitse fenomeen Christopher Rühr. Het leeuwendeel van de bezoekers zou geel trekken. Een enkeling neigde naar donkergeel of zelfs rood. Maar ook een groene kaart passeerde de revue.

Een kleurrijk verhaal dus. Maar wat is in de situatie aan te bevelen? ‘De speler van Duitsland breekt hier duidelijk een aanval af’, stelt Hoofdklasse-arbiter Stefan Her. ‘Hij speelt de bal niet en de aanvaller komt ten val. Kijk ook naar de plaats van de overtreding en het tijdstip in de wedstrijd (vijf minuten voor tijd, red.). Het voorval gebeurt buiten de cirkel en het 23-metergebied. Daardoor kan je hier als ‘spelstraf’ maximaal een vrije slag voor geven.’

Persoonlijke straf

Dan moet je nog afwegen of bij deze overtreding ook een persoonlijke straf hoort. ‘Ja, in dit geval’, aldus Her. ‘Groen is te licht, rood is te zwaar. Dus dan houd je een gele kaart over. Die is in mijn ogen gepast, vanwege het afbreken van een kansrijke aanval, de bal niet wordt gespeeld en z’n tegenstander het doorspelen onmogelijk wordt gemaakt.’


2 Reacties

  1. kasparstevens

    G5 of G10 ... En waarom?

  2. marty

    Ik ben vooral benieuwd wat er uiteindelijk besloten is. Ik zou zeggen 5 minuten mooie straf maar krijg de indruk uit het filmpje dat er helemaal geen kaart volgde?


Wat vind jij? Praat mee...