Het Spelregelantwoord: geel voor de Duitse verdediger

De Spelregelvraag van deze week leverde een interessante discussie op. Want ja, wat moest je als scheidsrechter nou doen met die enthousiast genomen vrije bal van Spanje. Lag de bal überhaupt op de juiste plek? Nam Duitsland genoeg afstand? En – als dat laatste niet het geval is – trek je dan een kaart?

Scheidsrechter Ymkje van Slooten geeft tekst en uitleg: ‘De speelster van Spanje legt de bal op de juiste plek om de vrije slag te nemen. De Duitse verdedigster staat niet op 5 meter afstand en onderschept de pass naar voren. Hierdoor onderbreekt zij opzettelijk een aanval en dat mag niet. De juiste beslissing is hier een vrije slag voor Spanje en een gele kaart voor de Duitse speelster.’

Geel dus, en geen groen. ‘Dat is zo omdat de Duitse speelster een opzettelijke overtreding waardoor er kansrijke aanval wordt onderbroken. Het maakt niet uit of deze opzettelijke overtreding aan het begin van de wedstrijd of halverwege de wedstrijd wordt gemaakt om een gele kaart te geven. Voor dit soort opzettelijke overtredingen waarbij het spel wordt onderbroken kun je altijd geel geven.’

De tijdstraf is, voor dit soort overtredingen, altijd vijf minuten. Van Slooten: ‘Tien minuten tijdstraf wordt alleen gegeven bij een harde fysieke overtreding zoals een sliding.’


8 Reacties

  1. Magnus Querqus

    Laten we wel consequent blijven: opzettelijk BDOP was altijd Groen, nu opgeschaald naar Geel?

    1. steynburger

      Allereerst is BDOP altijd opzettelijk en vanaf begin altijd geel als straf gehad. Dat sommige scheidsrechters soms groen geven, neemt niet weg dat als het echt break down of play is geel vaak de meest passende kaart is

    2. Freekie

      Breakdown of play was altijd geel. Net als opzettelijke overtredingen

  2. valley-in-the-alps

    In mijn regelboek is BDOP altijd geel en 5 min. Echter het inzicht kansrijke aanval ligt in het beeld van de wedstrijd zelf, daar geeft de korte video onvoldoende informatie. Prima uitleg trouwens en geeft weer de afweging gemaakt door de top scheidsrechter.

  3. valley-in-the-alps

    2019 Women's EuroHockey Nations Championship in Antwerp 🏑 Semi-finals Spain - Germany 2-3 🇪🇸 🇩🇪 Umpires: Hannah Harrison (ENG) Laurine Delforge (BEL)

  4. gerardvanstijn

    Het spijt me voor hockey.nl maar dit was een slechte case. Wat ontbrak waren eerdere beelden waarmee duidelijk was geweest wat de plek van de overtreding was. Nu zag je enkel de Spaanse speelster de bal verplaatsen en was niet duidelijk of ze deze op de juiste plek legde of ongeoorloofd verder naar voren neerlegde.

    1. Freekie

      Zelfs al deed ze dat, dan had de Duitse speelster 0 intentie om niet deel te nemen aan het spel..

  5. Folmer

    @valley-in-the-alps, helaas werkt die link niet (meer). Hierbij het exacte moment: https://youtu.be/lFM0O5Cgm-o?t=1403 @hockey-g, de vrije slag is voor een duw van een Duitse speler. De Spaanse haalt de bal in eerste instantie naar de juiste plek en neemt vanaf daar de vrije slag. Vervolgens zoals @Freekie zegt 0 intentie van de Duitse om uit de weg te gaan, overduidelijke BDoP. Wellicht dat Delforge groen geeft omdat het de eerste overtreding is van deze soort, maar geel had ook gekund.


Wat vind jij? Praat mee...