Het Spelregelantwoord: Levert deze cornervariant een goal op?

Leverde de inzet van Den Bosch nou wel of geen treffer op? Dat is de vraag die we afgelopen week stelden in onze rubriek De Spelregelvraag.

In het fragment was te zien dat Den Bosch in wedstrijd van een paar seizoenen geleden een probeerde te scoren uit een strafcorner. De bal belandde inderdaad in het doel van tegenstander Oranje-Rood. En de scheidsrechter geeft in het clipje ook een doelpunt aan.

Maar dat is niet terecht, blijkt uit het antwoord van Hoofdklasse-scheidsrechter Steven Bakker. ‘Bij een strafcorner moet het eerste geslagen schot op de plank komen. De speelster van Den Bosch speelt de bal door middel van een schuifslag boven de plank het doel in. Een (sleep)push mag wel boven de plank komen bij een strafcorner.’

‘Dit is dus geen doelpunt, maar een vrije slag voor de verdediging. Als het eerste geslagen schot op doel aangeraakt wordt door een andere speler, dan mag de bal wel boven de plank komen. Zolang het niet gevaarlijk is natuurlijk.’

En voor de volledigheid: wanneer is er sprake van een slag? ‘Als er vijftig centimeter of meer zit tussen de stick en de bal. Dat is in dit fragment het geval.’

Meer weten? Check de uitleg in de spelregels onder artikel 13.3-k.


6 Reacties

 1. Folmer

  "En voor de volledigheid: wanneer is er sprake van een slag? ‘Als er vijftig centimeter of meer zit tussen de stick en de bal...". Arbitraire definitie die nergens door regels wordt ondersteund. Overgenomen uit de KNHB zaalbriefing, waar ze zeer waarschijnlijk op terug moeten gaan komen. Er zijn namelijk (zeer sterke) signalen dat de FIH de verruiming van wat in NL en DE als push wordt toegestaan in zaalhockey wil gaan inperken. Veel beter is te kijken naar de periode dat de stick contact maakt met de bal: een push is een beweging waarbij de bal wordt geduwd en dus over een langere afstand/periode contact is met de bal. Bij een slag wordt snelheid aan de bal gegeven door een impulsoverdracht en is het contactmoment dus maar zeer kort. Kijk ook maar eens bij de definities in het spelreglement.

  1. flyingdutch

   Het zou heel jammer zijn als de uitleg van het begrip 'push' in de zaal wordt veranderd. Een nieuwe interpretatie zou ervoor zorgen dat het zaalhockey veel minder snel, minder interessant en minder leuk om naar te kijken wordt. Zou echt 10/20 jaar terug in de tijd zijn.

 2. cobaardgas

  En dan helemaal voor de volledigheid: het eerste schot (indien een slag) moet niet op de plank komen, maar "de doellijn passeren (...) op plankhoogte" (13.3k). Verder eens :)

  1. Eelco Houwink

   Ik meet die plank dan ook altijd tevoren even op


Wat vind jij? Praat mee...