Het Spelregelantwoord: waarom je deze ‘mis hit’ moet affluiten

Een echte ‘mis hit’ stond centraal in de Spelregelvraag van deze week. De speelster van HDM – tegenwoordig mag het weer met hoofdletters – die finaal over de bal heensloeg in de uitwedstrijd bij Den Bosch.

De vraag was uiteraard wat je als scheidsrechter moet doen in dit geval. Affluiten, was het meest gehoorde antwoord. En daar sluit bondsscheidrechter Daniel van der Nat zich bij aan. ‘De bal wordt voorgegeven en de aanvaller in de cirkel wil de bal richting het doel slaan, maar mist de bal’, constateerde ook deze Hoofdklasse-arbiter. ‘Hierdoor hindert zij de verdediger om de bal te spelen en is de juiste beslissing een vrije slag voor de verdediging. Wanneer er geen tegenstander binnen speelafstand zou staan, kan je in deze situatie gewoon door laten spelen.’

In de reacties kwam vaak de term ‘gevaarlijk spel’ naar voren. ‘In dit geval is dat hetzelfde als hinderen’, stelt Van der Nat. Hij verwijst naar spelregel 9.4 uit het bondsreglement, waarin staat dat spelers een andere speler niet mogen ‘intimideren of hinderen’. Doordat de aanvaller de bal niet speelt en met haar stick een gevaarlijke situatie creëert is een vrije slag de juiste beslissing.


Wat vind jij? Praat mee...