Hockey 5s: een spel met potentie als extra discipline op de Spelen

In deze serie leggen we uit wat Hockey 5s precies is. Een kleiner veld met boarding, minder spelers en heel veel actie. Dit spelletje is bedacht om overal te kunnen spelen: op het veld, in het park, in de stad of op het strand. 

De spelregels zijn super simpel. De naam zegt al de belangrijkste voorwaarde: per team staan er maximaal vijf spelers op het veld. Door de boarding aan de zij- en achterkanten van het veld gaat de bal in principe nauwelijks uit.

Schieten mag als je over de eigen middenlijn bent. De strafcorner kennen we in Hockey 5s niet, in plaats daarvan wordt er een challenge genomen.

Een spel voor iedereen

Hockey 5s moet in de ogen van de FIH zo toegankelijk mogelijk zijn, met als doel om de wereldwijde status en populariteit van hockey te verhogen. Zo zijn de spelersaantallen, de ondergrond en de boarding aan te passen naar de faciliteiten en behoeften van de gebruikers. Hockey 5s kan dus werkelijk overal gespeeld worden.

Hockey 5s-internationals Alexander Schop, Floris van der Kroon, Joey Fontaine, Imre Vos en Koen Bakhuis. Foto: Willem Vernes

Deze zomer speelde het Nederlandse team het allereerste EK Hockey 5s. Internationals Alexander Schop en Jochem Bakker zien veel positieve kanten aan deze spelvorm, maar er klinken ook negatieve geluiden over Hockey 5s.

Sommigen zien Hockey 5s als een bedreiging voor de 11 tegen 11-vorm, zoals we deze op de Olympische Spelen kennen. Reden voor grote hockeynaties om weg te blijven op het afgelopen EK. Thierry Weil, CEO van de FIH, geeft aan dat Hockey 5s nooit het huidige 11 tegen 11 zal vervangen op de Spelen, maar ziet Hockey 5s wel als een PR-machine voor het hockey. Waarom? Oordeel zelf.


6 Reacties

 1. ErikKolthof

  Zijn er al clubs waar je dit kan spelen?

 2. robvisser

  Geen goed idee. Waarschijnlijk toch wel de eerste stap naar het vervangen van het reguliere hockeytoernooi op de OS door dit simplistische gedoe dat niet al teveel met het oorspronkelijke spel van doen heeft. Het is een zwaktebod en de FIH lijkt hiermee te suggereren dat hockey in de bestaande vorm niet genoeg de moeite waard is.

 3. arnoud-fiolet

  Ja.. de eerste die een (FIKAGEAR) Hockey5s set hebben gekocht is HC Oirschot

 4. gert_nl

  Leuke ontwikkeling. Net zoals shorttrack naast langebaanschaatsen of padel naast tennis of windsurfen naast zeilen . Niks mis mee, lijkt me.

 5. Bas Pluijmen

  Dit is gewoon een goed alternatief op o.a. zaalhockey. Maar zeker ook een oplossing voor verenigingen met een kwetsbare jongenslijn. Voor een elftal wil je toch minimaal 14 spelers hebben. Kleine clubs krijgen dat steeds lastiger voor elkaar. Maar met 8 of 9 jongens in de B zou je wel deze vorm kunnen spelen. Bij de senioren ben je niet/minder leeftijd gebonden en valt het misschien weer mee. KNHB zou dit moeten omarmen.

 6. eduardlinthorst

  Het is vooral geschikt voor landen waar het lastig is om een selectie van 20 goede spelers te krijgen en het is echt een ander spelletje dan zaalhockey! Het zal zeker nooit als 2e hockeyonderdeel olympisch worden. Hockey zal eerder volledig verdwijnen (vooral bij de dames waar het al lang niet meer interessant is) .


Wat vind jij? Praat mee...