Hockey India League: veel spanning, niets te voorspellen

Op het moment dat Ranchi Rays (tweevoudig kampioen) tegen Kalinga Lancers speelt, het team van Quirijn Caspers, laat de stand in de 4e editie van de Hockey India League een spannend beeld zien: 4 ploegen staan op 11 punten. Naast de hiervoor genoemde teams zijn dat de Jaipee Punjab Warriers en de Delhi Waveriders (winnaar 2014). Nog niets is beslist in deze spectaculaire competitie waarin elk team 2 keer tegen elkaar speelt, voordat de halve finales beginnen.

Sinds de openingswedstrijd op 18 januari was er welgeteld 1 dag waarop niet werd gehockeyd in HIL; dat was woensdag 27 januari. Op alle andere dagen was er een clash tussen 2 ‘bij elkaar geraapte’ internationale sterrenteams, met namen als Jamie Dwyer, Moritz Fuerste en Gonzalo Peillat. Ook Kampong-doelman en Wereldkeeper van het Jaar David Harte is van de partij. Hij staat onder de lat bij Dabang Mumbai (nu ‘nog’ op plaats 6). En uiteraard zijn er veel Indiase sterren te bewonderen, zoals Ramandeep Singh.

Na 3 van de 10 wedstrijden in de reguliere competitie valt er nog weinig te zeggen over de mogelijke winnaar. Alle 6 teams zijn nog in de race voor de play-offs. Ook het team van speler Wouter Jolie en coach Roger van Gent, de Uttar Pradesh Wizzards, kan zich na een ongetwijfeld spannend finaleweekend op 20 en 21 februari, voor het eerst kronen tot kampioen van de Hockey India League.

Puntentelling

Dat team staat op 7 punten. In de HIL krijgt het winnende team 5 punten. Als er gelijk wordt gespeeld, krijgen beide clubs 2 punten en ook bij verlies valt er nog een punt te halen, maar dan mag het verschil in doelpunten niet groter zijn dan 2. Nieuw dit jaar is dat niet elk doelpunt telt voor 1. Velddoelpunten en strafballen zijn 2 punten waard, voor een gescoorde strafcorner komt er slechts 1 punt bij in de score. Dit verklaart bijvoorbeeld de hoge uitslag in het ‘Nederlandse onderonsje’: Uttar Pradesh Wizzards – Kalinga Lancers: 2-10.

Alles over de HIL

Schema’s, scores en veel video’s uit de HIL zijn te zien via de website van de HIL en op Starsports.com. Kampong-speler – en nu dus ook Kalinga Lancer – Quirijn Caspers schrijft op hockey.nl wekelijks een blog over zijn ervaringen in India, tijdens zijn eerste HIL.


Wat vind jij? Praat mee...