Hockey op ijs, zo doe je dat

Op de velden valt er momenteel niet veel te trainen, maar het belooft wel heerlijk schaatsweer te worden. En laat hockeyen en schaatsen nu net een prima combinatie zijn. Bandy is qua sport het meest vergelijkbaar met veldhockey. Elf tegen elf, op een ijsvloer ter grootte van een hockeyveld, met sticks en een bal. We belden met voorzitter van de Nederlandse Bandybond Frank Peters om te vragen hoe je bandy precies speelt. 

Stick en bal

Je kunt gewoon je hockeyspullen gebruiken, stelt Peters. ‘Een bandystick is eigenlijk iets langer en heeft twee platte kanten, maar zoveel scheelt het niet. Je kunt gewoon bandy spelen met een veldhockeystick.’ Een officiële bandybal is een kleine kunststof bal. Peters: ‘Zo’n oranje straathockeybal is prima om bandy mee te spelen. Die kun je overal kopen.’ Kortom: neem gewoon je hockeytas mee naar het ijs, en zorg voor een anders gekleurde bal.

Veld

‘Een bandyveld is ongeveer even groot als een hockeyveld, maar ietsje breder’, vertelt Peters. Op zo’n veld wordt elf tegen elf gespeeld. In Nederland wordt vaak een andere vorm van bandy gespeeld: rinkybandy. Dat is op een kleiner veld (een binnenijsbaan) en met teams van zes tegen zes. Neem bij een groot veld het formaat van een hockeygoal als uitgangspunt, en bij een kleiner veld ook kleinere goals.

Spelregels

Anders dan bij ijshockey is bij bandy opzettelijk fysiek contact niet toegestaan. ‘Een schouderduw mag wel, zoals in het voetbal’, verduidelijkt Peters. Een wedstrijd duurt twee keer 45 minuten. Bijzonder is dat een lange corner ongeveer zo wordt genomen als een strafcorner in het veldhockey. Peters: ‘De bal wordt dan wel helemaal vanuit de hoek van het veld genomen, maar verder werkt het hetzelfde als een strafcorner. De verdediging start in en naast de goal.’

Het Nederlands Bandyteam krijgt op het WK in China een corner tegen

Probeer het eens!

Als de mogelijkheid er is en er ligt voldoende ijs: probeer het eens! En mocht je het zo leuk vinden dat je ermee door wil gaan, dan kun je de bandybond gerust om meer informatie vragen, stelt Peters. Volgens hem liggen er mooie kansen in deze in Nederland nog kleine sport. ‘Drie weken terug zijn we kampioen geworden op het WK voor B-landen in China. Vanaf nu komt Nederland dus uit in de A-poule. En misschien, heel misschien, wordt bandy op termijn zelfs wel een olympische sport.’

Dit is een elf tegen elf bandywedstrijd (WK finale Zweden – Rusland): 

En dit is een zes tegen zes Rinky Bandy wedstrijd (Nederland – Duitsland):

Lees ook

Hockey op ijs: ‘bandy’ is historische voorloper van veldhockey


Wat vind jij? Praat mee...