Hockeybond Guatemala wint prijs en krijgt eerste kunstgrasveld

De hockeybond van Guatemala heeft de ‘Pablo Negre’-award uitgereikt gekregen van de internationale hockeybond FIH. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een hockeybond die zich sterk inzet voor de promotie van de hockeysport, in een land waar hockey nog sterk in ontwikkeling is. Aan de prijs is de aanleg van een kunstgrasveld plus verlichting verbonden.

De award is bijzonder belangrijk voor Guatemala, stelt voorzitter van de hockeybond van Guatemala Pablo Reyes. ‘Hiermee kunnen we de hockeysport in Guatemala naar een hoger niveau tillen. Er is momenteel geen hockeykunstgrasveld in heel Centraal Amerika.’ Guatemala zal allereerst zelf van het veld gebruik gaan maken, maar Reyes benadrukt dat ook buurlanden erop mogen spelen.

Niemand verkocht sticks of ballen

De hockeybond van Guatemala werd 10 jaar geleden opgericht, maar had het vooral in de beginjaren erg moeilijk, vertelt Reyes. ‘Je moet je bedenken dat helemaal niemand in Guatemala sticks of ballen verkocht. Die waren er dus ook heel weinig. Daarnaast waren er bijna geen geschikte velden en weinig teams.’

De bond begon met het aantrekken van mannelijke hockeyers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. ‘Want die leeftijdscategorie sport het meest’, verklaart Reyes. Die hockeyers begonnen met het trainen van kinderen in de leeftijd van 10 tot 14, en zo groeide de hockeysport langzaam maar gestaag in Guatemala.

Erkend

In 2012 kreeg de hockeysport in het land een boost, toen de hockeybond werd erkend door de algemene sportfederatie in Guatamala. Dit betekende dat de sport toegang kreeg tot subsidies, en dat de nationale teams mee konden gaan doen met internationale events. ‘Als voorzitter realiseerde ik me dat de hockeysport niet kon groeien als we alleen lokaal actief bleven. We hadden een internationale agenda nodig om de sportfederatie te laten zien dat we een serieuze sport zijn.’

Hockeyschool volgende stap

Het nationale herenteam van Guatemala staat momenteel op een 59e plaats op de wereldranglijst, het nationale damesteam op een 67e plaats. Deze teams kwamen vorig jaar voor het eerst in actie op de Central Ameriacan Hockey Championship en de Caribbean Games. De volgende stap in de ontwikkeling is het realiseren van een hockeyschool, waar getalenteerde spelers en speelsters goede training kunnen krijgen.

Bron: FIH


Wat vind jij? Praat mee...