Hockeycompetities opnieuw stilgelegd, alleen jeugd mag trainen

Slechts vijf weken nadat de meeste hockeyers hun eerste wedstrijden van het seizoen speelden, heeft de overheid alle hockeycompetities voorlopig stilgelegd. Senioren van achttien jaar en ouder mogen ook niet trainen.

Dat is het gevolg van de kabinetsmaatregelen die dinsdagavond werden afgekondigd en vanaf woensdagavond 22.00 uur ingaan. Jeugdspelers tot achttien jaar mogen blijven trainen en onderling wedstrijden spelen tegen teams van de eigen club, maar ook hun competities zijn stilgelegd. Tijdens trainingen hoeven ze geen anderhalve meter afstand te houden. Ook blijft geldig dat toeschouwers niet welkom zijn en het sportpark na afloop direct moet worden verlaten. Clubhuizen blijven dicht.

De boodschap van Mark Rutte en Hugo de Jonge bevatte positief nieuws voor de internationals van Oranje. Zij hebben de olympische A-status en mogen in ieder geval blijven trainen.

Klap voor Hoofdklasse

De nieuwe maatregelen lijkt extra hard aan te komen bij de ploegen in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. Zij hoopten, net als de teams in de eredivisie voetbal, ook de dans te ontspringen door als professionele sport te worden gerekend. Daar lijkt het kabinet een streep door te zetten: de uitzondering geldt alleen voor sporters met een olympische A-status.

De KNHB zegt woensdag, na overleg met NOC*NSF en de andere sportbonden, meer duidelijkheid te kunnen geven over de precieze consequenties voor de hockeysport.


52 Reacties

 1. sven-v

  Mag hopen dat in een pre Olympisch jaar de HK wel door mag gaan. Over hoeveel vervoersbewegingen hebben we het nu precies de komende 4 weken? Kunnen we die niet wegstrepen tegen de jeugd die komende weken toch vrij heeft ;)

  1. stekel

   Nee dus

  2. lijncoordinatormc@mhcleusden.nl

   Het is toch belachelijk dat zij niet door mogen 🤷‍♀️

 2. MIck

  Zoals het nu In de wereld is gaat de Olympische spelen volgend jaar natuurlijk helemaal niet door.

  1. sven-v

   Had het IOC gezegd dat ze sowieso doorgaan. Misschien kunnen ze in Nieuw Zeeland gehouden worden. Eerst allemaal maandje in quarantaine en dan los 🤪

 3. lynnBosman

  @MIck dan denk ik ook. Maar voor nu maar weer afwachten wat er morgen gezegd wordt..

 4. opleidenkey

  Vreemd om de knip te zetten tussen internationals en HK-spelers. Gaat de KNHB dan de salarissen betalen zodat de clubs en de sponsors financieel niet benadeeld worden? En is het geen competitievervalsing? Den Bosch, Kampong, Amsterdam, HGC, SCHC, Rotterdam hebben veel internationals, de rest niet of veel minder. In mijn ogen is het óf allemaal wel, óf allemaal niet (liever het 1e...).

  1. conegut

   Dat lijkt mij wel. Laat de clubs maar eens het salaris terugschroeven als de leden geen contributie meer betalen en sponsoren ervoor kiezen om het geld te bewaren voor het personeel. Hockey is toch gewoon een amateur sport met een enkeling die zich als prof kan bewegen met een beperkt inkomen. Eens en voor altijd de betiteling dat hockey voor amateurs is. Schroef gelijk de idiote bedragen terug.

  2. stekel

   Die hebben een zgn topsport status vanuit ‘NOC/NSF.. daarom

  3. opleidenkey

   @ Stekel. Dat is niet wat ik stel.

 5. hessel-rispensgmail-com

  Beste mensen, ik snap dat het erg is dat hoofdklasse wedstrijden (tijdelijk?) worden stilgelegd en dat jullie daarop reageren. Helaas is het de breedtesport die het hardst getroffen wordt als je naar de aantallen kijkt. Duizenden spelers en speelsters die niet mogen hockeyen bij wie hockey ook in het bloed zit. Dat mogen we niet vergeten. Mvg Hessel

  1. jeroenv

   Ja, al zouden de trainingen maar gewoon door mogen gaan. Vanavond nog even getraind, maar ga het erg missen de komende periode.

 6. misha-van-oostveen

  Scholen open laten en niet buiten hockeyen in competitieverband omdat er verplaatst wordt. Tja appels met peren vergelijken? Het is nauwelijks uit te leggen aan de jeugd

 7. hemmiekemmie

  Wat mij opvalt is dat er nu pas een reactie komt op hockey.nl. We weten al dagen dat dit eraan zat te komen. Maar het was enkel en alleen radiostilte. Er mag wel eens wat meer tegengas komen. Onze verenigingen gaan hieraan kapot en de vrijwilligers worden zo langzamerhand knettergek. Dit heeft een enorme psychische impact op onze leden en hardwerkend kader. Maar dat moeten we blijkbaar allemaal maar accepteren in het kader van de volksgezondheid.

  1. gs-17

   denk nu eerst eens aan andere "topsporters", DE ZORG, deze mensen zijn wel wat belangrijker, dan vrijwilligers en sportclubs. enig idee wat voor inspanning / nachtmerrie het is waar deze mensen wéér voor staan?

  2. wouter.engelkes@gmail.com

   Waarom had hockey. NL moeten reageren op wat vóór vanavond nog roddels waren?

 8. rustaaagh

  Met de trainingsgroep en de potentials is het niet nodig om nog met het eigen Hoofdklasseteam te trainen. Andere landen doen dit al jaren en kunnen op die manier veel gerichter trainen, zonder extra belasting van de nationale competitie. Bondscoaches gaven altijd aan dat dat een voordeel was. Dit kan dus ook positief uitwerken.

  1. conegut

   Krijgt de KNHB eindelijk de kans om alle spelers intern te houden. Dus heeft de bond ook geen excuus meer om geen goud te halen.

  2. ed69

   Schaduwgroep en potentials hebben geen A-status, dus vallen niet onder de uitzondering

 9. partijtje

  Al eerder vanavond geschreven het gaat hierom ons aller gezondheid. Waarom dan bij velen toch nog steeds die naiviteit. Er waren in de afgelopen twee maanden vele teams die zich nauwelijks iets aantrokken van de regels. Nu zijn de rapen gaar en de druiven heel zuur. maar het zou goed zijn als velen die zich er niet of nauwelijks aan gehouden hebben eens goed in de spiegel gaan kijken. Laten wij er gezamenlijk voor zorgen dat wij hier zo snel als mogelijk vanaf komen dat is belangrijker dan al dat gemopper.

 10. rancoburgzorg

  Gelukkig mogen we nog wel met 300 man in een KLM vliegtuig. En moeten we soms tot 8 dagen wachten op een test, waar dat in veel andere landen in 20 minuten kan. Maar de sport heeft "het gedaan" terwijl buiten het transmissierisico 0 is. Je verzint het niet.

  1. slbal

   En wil binnen met 30 man sporten in de sportschool🤔

 11. FIHCOACH

  https://nos.nl/l/2352212 dit is de reactie van het NOC/NSF

  1. jeroenv

   Hoop dat ze blijven lobbyen. Al zou alleen het trainen maar doorgang kunnen vinden. Dan heb je niet de vele reisbewegingen, maar kan er toch in teamverband gesport worden. Goed voor de gezondheid in alle opzichten.

  2. jeroenv

   Sprak mijn Belgische collega vanmorgen en ook daar zijn de maatregelen aangescherpt. Maar de Belgische voetbalbond heeft uit eigen beweging de competitie stil gelegd. Trainen mogen ze nog wel en ook vriendschappelijke partijen spelen. Zal bij het hockey daar wellicht niet veel anders zijn. Blijf het bizar vinden dat ze hier alles voor 18+ stilleggen.

 12. bixroberts

  Waarom mag voetbal dan wel doorgaan. Gezien het niveau van het voetbal kun je dat toch in Nederland geen professionele sport noemen.

 13. brechje

  Sinds wanneer wordt hoofdklasse hockey gezien als amateursport? Zij worden toch ook gewoon betaald?

 14. stekel

  Voorbeeld hoe t niet moet weten we inmiddels toch, daar is toch veel tijd ingestoken om de waarheid boven te krijgen en gelukt.. Dat hoofdstuk is net afgesloten.

 15. RobV

  Het stilleggen van de Hoofdklasse gaat natuurlijk helemaal niks veranderen aan het aantal besmettingen. Dat gaat hierdoor niet omlaag. Wat dat betreft is het echt een onzinnige maatregel. Publiek was toch al niet geoorloofd en de speelsters zitten nu nog meer thuis en dat is zelfs ongunstiger qua besmettingsgevaar. Jammer, onnodig en het haalt niks uit. Hopelijk gaan de Pro League wedstrijden nog wel door, als GB hierheen wil komen.

 16. MIck

  Heb je een glazen bol dat je dat nu al weet?

 17. rustaaagh

  In de buitenlucht is kans op besmetting nihil. Het reisverkeer beperken, snap ik. Binnen in het clubhuis (te dicht op elkaar) een drankje doen, snap ik ook. Gewoon trainen moet toch gewoon kunnen! Niet bewegen heeft meer averechtse gezondheidsproblemen als de kans op coronabesmettingen met trainen!

  1. jeroenv

   Nou precies! Kunnen we als spelers niet gaan lobbyen bij de KNHB en overheid om toch te mogen trainen. In België bijv. mogen ze blijven trainen. Daar hebben ze hetzelfde virus.

 18. vostammer

  De jeugd die in de weekenden niet mag spelen gaat elkaar gewoon opzoeken om te feesten. Maak je geen illusies. Van een nul risico activiteit naar iets met risico’s.

  1. stekel

   Deden sommige HK spelers ook al...

 19. RobV

  @vostammer Precies. Wat de Hoofdklasse betreft is het een ineffectieve en symbolische maatregel die het aantal besmettingen eerder doet oplopen dan verlaagt.

 20. lynnBosman

  @RobV: in GB is het niet veel beter, alleen is daar wel voor hockey (en dan 4 andere sporten naast voetbal) een uitzondering gemaakt om te mogen spelen. Geloof ook niet dat ze in quarantaine moeten. Pro League heb er een hard hoofd in. Argentinië, USA, China, Nz en Australië gaan echt niet komen, belangen voor PL veel te klein voor.

 21. GlasHalfvol

  De vergelijking met voetbal gaat helemaal mank. De voetballers en staf worden meerdere keren getest op corona. De KNHB / clubs willen of kunnen dat blijkbaar niet organiseren. Zolang je niet constant getest wordt of binnen een "bubbel" blijft heb je wat mij betreft weinig recht van spreken.

 22. RobV

  @lynnBosman Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, dat dit soort landen niet komen. Maar als NL toch nog wat Pro League wedstrijden kan spelen, dan zou dat mooi meegenomen zijn. Alleen trainen is te karig. Ik verwacht wel dat de Olympische Spelen doorgaan, wellicht in aangepaste vorm.

 23. Runa Honig

  De vrouwenvoetbalcompetitie is aan het lobbyen om door te mogen gaan. Als dat mag, heeft de hoofdklasse ook een kans, want de voetbalvrouwen zijn ook sporters die er een baan of studie naast hebben en niet volledig van de sport kunnen leven.

 24. lynnBosman

  Ja ik las ook een stuk van het IOC dat de OS absoluut doorgaan. https://www.tubantia.nl/olympische-spelen/sportkoepel-geen-olympische-bubbel-in-tokio-wel-complexe-puzzel~a0737282/. Ik ben erg benieuwd. Eens misschien een mini Europees toernooi ipv PL? @GlasHalfVol: absoluut waar. In betaald voetbal zit ook zoveel meer geld (salarissen, maar ook televisiegelden, shirtverkoop, kaartverkoop, winst Europese toernooien, transfers etc). Niet te vergelijken. Zij testen ook ongelooflijk veel meer.

  1. stekel

   Die riepen dat al eerder ...

 25. jeroenv

  Uit het protocol van de Belgische hockeybond; Hoog-risico contact (HRC) = een contact waarbij volgende 2 criteria samen voorkomen: het contact duurt min. 15 minuten en gebeurt op een afstand van minder dan 1,5m (des te meer wanneer het contact plaatsvindt in een gesloten ruimte) en zonder het dragen van een mondmasker. Vanuit een medisch oogpunt zorgen spelsituaties niet voor contactsituaties met verhoogd risico;  De hoog-risico contacten ontstaan gedurende de briefings en debriefings (voor de wedstrijd, tijdens de rust en na de wedstrijd), gedurende nauwe contacten in de dugout, gedurende het gebruik van materiaal zoals bv PC maskers, of sociale contacten gedurende de ‘derde helft’; Lijkt me duidelijk.

 26. lynnBosman

  JeroenV: ja mij ook! ik lees op de knhb dat er nu overleg is met andere sportbonden. Toch bijzonder als in andere Europese landen (waar ook corona weer flink oplaait) wel gesport kan worden? Niet alleen topsport, maar voor iedereen. Sport is voor velen een uitlaatklep, ten minste dat was het voor mij wel altijd na een drukke school en later werkweek. Briefings en debriefings kunnen ook online lijkt mij? Ik wacht af of wat er vandaag op de knhb site komt te staan.

  1. jeroenv

   En al zouden we alleen maar kunnen trainen. Het sociale contact en het sporten is zo belangrijk. Ook met het vele thuiswerken nu is het zo fijn om buiten te kunnen sporten in teamverband.

 27. lynnBosman

  "Rutte heeft gezegd dat de Eredivisie en Eerste Divisie kunnen doorgaan. Wij hebben de mannen en de vrouwen gelijkgesteld, dus gaan ervan uit dat de Vrouwen Eredivisie ook doorgaat", aldus Van der Zee. Dat vrouwenvoetbal bij de KNVB onder de amateurtak valt, maakt volgens Van der Zee niets uit. "Het is een professionele topsport. Clubs spelen op topsportaccommodaties. Hoe dat juridisch en technisch bij ons is geregeld, interesseert niemand iets." Maakt hockey dan ook een kans? Inderdaad JeroenV: ik vind wel dat men wel verantwoordelijkheid moet nemen om daarna naar huis te gaan.

  1. jeroenv

   Ja, wat bij onze club altijd netjes gebeurde. Ik denk dat wij moeten gaan lobbyen Lynn ;)

 28. slangenmensnl

  "Overwogen kan worden om buiten het sporten in grotere groepen (lokaal) wel toe te staan, mits de 1,5 meter gehandhaafd kan worden (bijv. trainingen)." letterlijk !! uit het advies van het OMT (v. Dissels adviesgroep) van 13/10.

  1. jeroenv

   Er moet dus gelobbyd blijven worden want dat advies biedt een opening.

 29. unplugged

  Zolang mensen wereldwijd geen discipline hebben en er geen vaccin gevonden wordt kan het wel jaren gaan duren . Daarnaast hebben ze nog steeds de oorzaak niet gevonden . En er kunnen m.i. wel meerdere verschillende vormen van Covid 19 zijn . En als ze nou eens alle labs zouden centraliseren , wat ze met K ****** onderzoek ook zouden moeten doen , zou het allemaal toch sneller moeten gaan .

 30. trijntjel

  Ik snap de maatregelen maar trainen eruit gooien gaat me te ver. Daarnaast hoofdklasse niet en profvoetbal wel ook gek. Alsof de profvoetballers met zn allen in een hotel zitten te bubbelen. KNVB heeft gewoon beter gelobbyd en KNHB heeft zoals gewoonlijk geslapen.

 31. lynnBosman

  Nee de knvb test veel meer (sowieso voor elle wedstrijd) en in voetbal zit veel maar dan ook veel meer geld. Profvoetballers zitten niet in een bubbel, maar het voetbal is wel hun enige werk. Als de vrouwen wel mogen voetballen dan heeft de knvb goed gelobbyd. Ik las dit : Interlands gaan door. Het zal erg stil worden op de sportvelden en in de hallen. De enige sportieve actie die (zoals het er nu uitziet) wel doorgaat zijn de wedstrijden van de sporters die bij NOC*NSF een A-status of een andere topsportstatus hebben. De hockeyers spelen eind deze maand bijvoorbeeld interlands in de Pro League. Trainen voor die wedstrijden mag wel, op de daarvoor aangewezen topsportlocaties. Maar niet in groepjes groter dan vier man. Dat kun je toch geen voorbereiding noemen? Laat hen dan op z'n minst wel normaal kunnen trainen en zorg dat zij getest worden voor een interlandperiode.

 32. j-koppenol

  Ondanks dat topsport niet hetzelfde is als prof-sport, wat velen heel vaak vergeten of negeren zijn de maatregelen voor sporters natuurlijk veel te vergaand, inconsistent en contraproductief - het is niet transparant obv welke data geconcludeerd kan worden dat de sporten op lokaal niveau een besmettingshaard is - het is al lang en breed wetenschappelijk aangetoond dat besmettingsgevaar buiten nagenoeg NIHIL is mits je niet continu vlak bij elkaars gezicht in de buurt bent - gezien het feit dat mensen al veel binnen zitten omdat werk of school (gedeeltelijk) thuis plaatsvind t is dit qua volksgezondheid echt heel slecht beleid Ik snap de zorgen en ook dat er aanvullende maatregelen nodig zijn, maar dit deel vd maatregelen slaat echt de plank mis. De maatregelen moeten veel meer gericht, transparant en wetenschappelijk onderbouwd zijn.


Wat vind jij? Praat mee...