Hockeyen met Amalia en Máxima: ‘Hoefde niet uit te leggen wat bolle kant is’

Vijfentwintig kinderen uit Rotterdam hockeyden vorige week met koningin Máxima, kroonprinses Amalia en haar zus Ariane, tijdens de feestelijke activiteiten in de havenstad op Koningsdag. ‘Ik hoefde Máxima niet uit te leggen wat bolle kant is.’

Kroonprinses Amalia die een hockeystick in haar handen heeft. Haar zus Ariane die met kinderen een balletje overslaat. En als klap op de vuurpijl koningin Máxima die de bal met een stick soepeltjes heen en weer haalt. Het gebeurde vorige week donderdag allemaal op de Blaak in Rotterdam, waar de stoet van de koninklijke familie langstrok tijdens de feestelijke route door de havenstad.

Paul Veldhuijzen, de oprichter van de multiculturele hockeyclub Feijenoord en werkzaam als organisatieadviseur bij de Hockey Foundation, is degene bij wie dit verhaal begint. In aanloop naar Koningsdag ziet hij op social media een oproep van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Hij roept bewoners van de stad op om met creatieve ideeën te komen voor de invulling van de start van de route van de koninklijke familie, op het Afrikaanderplein. Toevallig de plek waar de wortels liggen van hockeyclub Feijenoord. Wat op die locatie in 2010 begon met een paar sticks in een kliko, is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen hockeyclub van bijna 450 leden op Sportpark Olympia, aan de Buitendijk in Rotterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Feijenoord verzorgde de clinic samen met Delfshaven

Kort na het zien van die oproep stuurt Veldhuijzen een mail naar burgemeester Aboutaleb. Hij heeft het plan om een hockeyclinic te organiseren. Een antwoord krijgt hij niet. Pas veel later ontvangt Veldhuijzen een mail van de gemeente, waarin staat dat het programma inmiddels is uitgestippeld. Zonder hockeyclinic.

Eigenlijk is het plan dus al definitief afgeschoten als Veldhuijzen kort daarop wordt benaderd door een andere afdeling van de gemeente. Zij willen dat hockeyclub Feijenoord alsnog een clinic geeft op de Blaak, een ander deel van de route. Samen met hockeyclub Delfshaven, een club met ongeveer hetzelfde DNA als Feijenoord.

‘Hockey gebruiken wij als middel om mensen met elkaar te verbinden. Waaronder dus bijvoorbeeld hogere inkomens met lagere inkomens. Kinderen uit de Afrikaanderwijk laten hockeyen met leden van het koninklijk huis, is daar het ultieme voorbeeld van. Groter gaat het contrast waarschijnlijk nooit meer zijn’, vertelt de man die met het oprichten van Feijenoord een heel nieuwe doelgroep liet kennismaken met hockey.

Het waren de kinderen zelf die moesten proberen om de leden van de koninklijke familie te verleiden om een hockeystick te pakken. En natuurlijk een balletje met hen over te slaan. Paul Veldhuijzen

Feijenoord trekt Rotterdamse wijken in om leerlingen direct na schooltijd training te geven in de buurt van hun school. De kinderen die op een veldje op het Afrikaanderplein hockeyen, worden het ‘Afri-team’ genoemd. Feijenoord schoof deze veertien kinderen van zeven tot elf jaar naar voren voor de speciale gelegenheid op Koningsdag. Delfshaven zorgde voor de elf andere jongere hockeyers. Op de Blaak kregen zij letterlijk een deel van een rijstrook tot hun beschikking, om hun balkunsten te vertonen aan de koninklijke familie.

Veldhuijzen: ‘Met 25 kinderen was die ruimte te klein om een partijtje te kunnen spelen. Daarom hebben we een paar balken neergelegd en zijn we gaan overspelen. We hadden met elkaar afgesproken dat de zes volwassen begeleiders op de achtergrond zouden blijven. Het waren de kinderen zelf die moesten proberen om de leden van de koninklijke familie te verleiden om een hockeystick te pakken. En natuurlijk een balletje met hen over te slaan.’

Feijenoord-oprichter Paul Veldhuijzen. Foto: Willem Vernes

Koningin Máxima met een stick in haar handen

Koning Willem-Alexander was natuurlijk het grootste hotshot dat moest worden verleid. Hij koos ervoor om buiten het veldje te blijven, maar maakte wel een praatje met de begeleiders van Delfshaven. Amalia en Ariane pakten de stick die hen werd aangereikt wél aan. Op hoge hakken tikten ze de bal soepeltjes over naar de kinderen. Het was duidelijk te zien dat de twee prinsessen bij HGC hebben leren hockeyen. Vervolgens liet ook Koningin Máxima zich overhalen om een stick in de hand te nemen.

Veldhuijzen: ‘Dat Amalia en Ariane een balletje konden slaan, had ik wel verwacht. Maar voor Máxima bleek hetzelfde te gelden. Misschien dat zij met haar kinderen heeft geoefend in de tuin van het paleis, toen zij nog klein waren. Ik hoefde haar niet uit te leggen wat bolle kant is. Of linkerhand boven en rechterhand onder. Nee, zij pakte een stick beet en ging direct overtikken. Alsof ze het dagelijks doet. Dat vond ik echt prachtig om te zien.’


Wat vind jij? Praat mee...