De belangrijkste data van de heerlijke hockeykalender 2021

Het jaar 2021 bulkt van het tophockey, mede vanwege het rommelige verloop van coronajaar 2020. De Olympische Spelen van Tokio gelden dit jaar als absoluut hoogtepunt. We zetten de belangrijkste data, competities en toernooien van de komende maanden voor je op een rij. 

Hervatting Hoofdklasse
31 januari – 2 mei

De Hoofdklasse-seizoen 2020-21 wordt op de laatste dag van januari hervat, zowel bij de dames als de heren. In de Tulp Hoofdklasse Heren wordt de achtste speelronde afgewerkt, met onder meer de topper Bloemendaal-Kampong. Bij de dames staan twee topwedstrijden op het menu: Den Bosch-Amsterdam en SCHC-hdm.

De reguliere competitie in beide Hoofdklassen eindigt op zondag 2 mei. De clubs werken dus in een tijdsbestek van 92 dagen de resterende vijftien speelronden af. Bij de Heren gaat Bloemendaal na zeven speelronden aan de leiding, bij de dames is Den Bosch na zeven duels koploper.

FIH Pro League
6 maart – 30 mei

Op zaterdag 6 maart staat voor de beide Oranje-teams de eerste competitieve interland van het nieuwe jaar op het programma. De Oranje Dames nemen het op die dag in de FIH Pro League op tegen Duitsland. Een dag later volgt meteen het tweede duel met Die Danas. Ook de Oranje Heren werken op 6 en 7 maart twee Pro League-wedstrijden tegen Duitsland af.

De tweede editie van de Pro League wordt op vrijdag 5 en zaterdag 6 februari al hervat met een tweeluik tussen Spanje en wereldkampioen België. De groepsfase van de Pro League duurt nog tot en met eind mei. Vanwege de drukke hockeyzomer met het EK en de Olympische Spelen zijn er dit jaar geen play-offs om de eindzege in deze landencompetitie.

Joep de Mol duelleert met de Belg Emmanuel Stockbroekx in de laatste Pro League-wedstrijd van de Oranje Heren in 2020 (4-4). Foto: Willem Vernes

Ontknoping Euro Hockey League
31 maart – 5 april

Omdat in oktober niet zoals gebruikelijk bij de mannen de KO16 kan worden gespeeld, heeft de EHF besloten om de editie van 2020/2021 te scheiden in de EHL FINAL 12 en de EHL Cup. De EHL Men FINAL 12 wordt op een nog onbekende locatie gespeeld van 31 maart-5 april en bestaat uit twaalf teams uit negen landen, waaronder Kampong en Bloemendaal. Vier teams krijgen een bye en stromen dus de tweede ronde in. Namens Nederland is dit Bloemendaal.

De EHL Cup, dat net als de FINAL 12 alleen voor mannen is, is in feite het B-toernooi en bestaat uit acht overige teams die in een knock-out-fase tegen elkaar strijden. Nederland levert met Den Bosch één team. De EHL Cup wordt een vierdaags evenement dat net als de overige EHL-toernooien met Pasen wordt gespeeld op een nog te bepalen locatie. The EHL Women’s FINAL 8, met de dames van Amsterdam en Den Bosch, staat gepland van 1-5 april.

 

Play-offs Hoofdklasse
5 – 16 mei

De halve finales van de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Heren gaan van start op 5, 8 en (eventueel) 9 mei. De eindstrijd om de landstitel vindt plaats op 13, 15 en (eventueel) 16 mei. Bij de dames begint de eerste fase op 6 mei en wordt vervolgd op 8 en (eventueel) 9 mei. Daarna volgt op 13, 15 en (eventueel) 16 mei de finale om het landskampioenschap.

Yannick van der Drift (Bloemendaal) in duel met Sjoerd de Wert (Kampong) tijdens de playoff-finale van 2019 in de Hoofdklasse Heren. Foto: Koen Suyk

Europees Kampioenschap
4 – 13 juni in Amstelveen

Vanwege de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio werd het Europees landenkampioenschap twee maanden naar voren gehaald. De Oranje Dames en Heren gaan nu vanaf begin juni weer proberen een gooi te doen naar de Europese titel. De vrouwen wonnen de laatste twee edities van 2017 en 2019, de mannen veroverden eveneens goud in 2017 maar moesten in 2019 genoegen nemen met brons.

Het deelnemersveld bij de mannen bestaat behalve Oranje uit België, Duitsland, Spanje, Engeland, Wales, Rusland en Frankrijk. Bij de vrouwen komen behalve de ploeg van bondscoach Alyson Annan ook België, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië, Schotland en Ierland in actie.

Het Wagener Stadion in Amstelveen is opnieuw decor van het EK hockey. Foto: Koen Suyk

Olympische Spelen
24 juli – 6 augustus in Tokio

Op zaterdag 24 juli barst eindelijk het olympisch hockeytoernooi los in Tokio, na een jaar uitstel vanwege de wereldwijde coronacrisis. In Japan gaan beide Oranje-teams voor het hoogst haalbare. De Oranje Heren wonnen in 2000 voor het laatst olympisch goud, de Oranje Dames deden dat in 2012.

De Oranje Dames krijgen in Japan in de poulefase onder meer te maken met Duitsland (de tegenstander in de gewonnen EK-finale van 2019), Groot-Brittannië (de grote plaaggeest tijdens de verloren finale van de Spelen in Rio van vier jaar geleden) en Ierland (opponent in de gewonnen WK-finale van 2018). De Oranje Heren moeten het in de poulefase opnemen tegen onder meer regerend Europees- en wereldkampioen België, aartsrivaal Duitsland en Groot-Brittannië.

Andere vermeldenswaardige data

 • Woensdag 19 mei start play-offs in Promotieklasse (tot en met 30 mei)
 • Zaterdag 12 juni Finaledag Landelijk Super A en B
 • Zaterdag 12 en 19 juni NK voor C-jeugd
 • Zondag 20 juni NK Veteranen, NK reserve, NK Jong Senioren, Promotieduels Derde Klasse
 • Zaterdag 26  juni Finaledag Landelijke A- en B-jeugd
 • Zaterdag 26 juni NK Trimhockey

2 Reacties

 1. jvolcano

  Vier piekmomenten in 3 maanden: Play Offs, EHL, EK en OS. Hoe?

 2. jeroenv

  Laten we hopen dat er ook snel weer publiek aanwezig mag zijn. Wordt het een mooi hockeyjaar.


Wat vind jij? Praat mee...