Hockeymuseum: hockeyers op kerstkaarten

Gedurende dit bewogen jaar vertelde verzamelaar Nico Leeftink in de serie Hockeymuseum over zijn meest bijzondere objecten. Nu, vlak voor Kerstmis, duikt hij opnieuw zijn archief in. Al meer dan honderd jaar worden er ook hockeykerstkaarten uitgebracht, vertelt hij.

Een ‘Merry Christmas’ kerstkaart met daarop hockeyende feeën. Een ‘Christmas greetings’ kerstkaart van een hockeyer met op zijn hoofd zijn schoolcap en zijn de hand een bal. Een ‘Merry Christmas’ kerstkaart met daarop een tekening van een hockeywedstrijd tussen veteranen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden in de verzameling van Nico Leeftink. En vaak zijn de hockeykerstkaarten vergezeld van een traditioneel rijmpje met een kerstgroet en natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Foto en verzameling: Nico Leeftink

 

Foto en verzameling: Nico Leeftink

 

Foto en verzameling: Nico Leeftink

 

Foto en verzameling: Nico Leeftink

Hockeykerstkaarten in allerlei varianten

In Nederland worden al sinds 1873 kerstkaarten verkocht. Dit was ook de periode dat hockey zoals we dat nu kennen is begonnen, toen in Engeland bij HC Teddington. De eerste kerstkaarten met daarop hockeyafbeeldingen waarvan Leeftink het bestaan afweet, dateren uit de jaren 1910-1920, toen in Nederland nog met de sinaasappelbal werd gespeeld.

Kerstkaarten bestaan er in allerlei varianten en dat geldt dus ook voor hockeykerstkaarten: tekeningen, foto’s, zelfgemaakte kaarten, uitklap- en doorkijkkaarten. Meestal zijn er lieflijke tafereeltjes op afgebeeld, of hockeysters met wollen mutsen en sjaals, soms een religieuze tekst, maar een uitzondering vormt de kaart met daarop een grimmig heren veteranenduel. Die is hieronder te zien.

Foto en verzameling: Nico Leeftink

‘A bully fine time’

Net als bijna iedere kerstkaart heeft ook de hockeykaart vaak een beste wensen-rijmpje, meestal met hockeytermen in de tekst. Een voorbeeld is de kaart hieronder, die de ontvanger ‘a bully fine time’ wenst. Het versje eronder vermeldt in bijna iedere regel een hockeyterm.

Wishing you a BULLY FINE TIME and a JOLLY GAME this CHRISTMAS

Now I don’t want to Start by Bullying you,

I would rather Bully the Ball;

Don’t Run in between or Cross anyone’s Game,

For at Christmas this won’t do at all.

May Fun never once in your Corner Flag,

But Roll in and Roll out of it slick;

Get within Striking Circle, Free Hit or Miss take,

And-well, now I will Hook my Stick.

Foto en verzameling: Nico Leeftink

Tegenwoordig lijken hockeykerstkaarten uit de mode. Kaarten uit de 21ste eeuw is Leeftink nog niet tegengekomen. Wel heeft hij tot de afgelopen jaren twee hockeykerstversieringen voor in de boom aan zijn verzameling kunnen toevoegen: een hockeyster uit Amerika en een hockeyer uit Engeland.

Merry Christmas!

Foto en verzameling: Nico Leeftink

Lees ook


Wat vind jij? Praat mee...