Hockeywereld bewijst Joost Bellaart de laatste eer

De Nederlandse hockeygemeenschap heeft dinsdagmiddag in groten getale afscheid genomen van Joost Bellaart. De oud-bondscoach overleed vorige week op 69-jarige leeftijd. Hij werd dinsdag via een boottocht over de Amstel naar zijn laatste rustplaats gebracht. 

Op de route brachten tientallen prominenten uit de Nederlandse hockeywereld hem de laatste eer. Ze gooiden bloemen op de boot waarin hij werd vervoerd. Op de Magere Brug stond onder andere een groot deel van de spelersgroep van het Nederlands Elftal dat op het WK in 1990 goud won. Bellaart was destijds manager van die succesploeg.

Succesvolle clubcoach

De geboren Dordtenaar Bellaart gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest succesvolle clubcoaches in het Nederlandse hockey. Onder zijn leiding domineerde Klein Zwitserland eind jaren zeventig de Nederlandse competitie. Tussen 1976 en 1981 pakte Bellaart met KZ vijf landstitels en veroverde hij ook twee keer de Europese clubtitel (1979 en 1981). Ook met de dames van Amsterdam was hij op Europees niveau succesvol met de winst van de Europa Cup in 1982.

Op de bruggen en langs de Amstel in Amsterdam namen veel mensen afscheid van Joost Bellaart. Foto: Bart Scheulderman

In 2001 volgde Bellaart de ontslagen Maurits Hendriks op als bondscoach van de Oranje Heren. Hij won met het Nederlands elftal twee keer de Champions Trophy. ‘Joost was een markant, flamboyant figuur. Een bron van enthousiasme en energie. Hij had een beetje een grote mond, dat stootte soms ook mensen af, maar hij had een nog groter hart. Je kon ongelooflijk met hem lachen en het was nooit saai. Als je met hem was, viel er altijd wat te beleven. Hij was een kleurrijk persoon, een echt mensenmens’, zei Tom van ’t Hek vorige week over Bellaart.

Vaarwel Joost Bellaart. Foto: Bart Scheulderman


3 Reacties

 1. arnoldS

  Wow wat mooi

  1. Gijssie

   Was heel indrukwekkend en mooi.

 2. unplugged

  Zo iets moois had ik van de hockeywereld niet verwacht , het is toch meestal uit het oog uit het hart en hij was er toch al een tijdje uit . Ja een heel erg mooi afscheid .


Wat vind jij? Praat mee...