Internationale hockeyfederatie zet in op parahockey (G-hockey)

De internationale hockeyfederatie FIH gaat zich meer inzetten om parahockey, voor verstandelijk beperkten, wereldwijd op de kaart te zetten. De FIH tekende daarvoor een overeenkomst met INAS (International Sports Federation for Persons with Intellectual Disability). Het parahockey zal door de FIH worden gepromoot en er wordt gewerkt aan onder andere kwalificatiecriteria, regelgeving en administratie. In Nederland is parahockey bekend als G-hockey.

Als de discipline van parahockey eenmaal wereldwijd voet aan de grond heeft gekregen wil de FIH ook WK’s en andere internationale toernooien gaan organiseren. ‘Een belangrijke stap richting mogelijke deelname aan de Paralympische Spelen in de toekomst’, aldus de FIH.

Monitoren

Op korte termijn gaat de bond in ieder geval wereldwijd monitoren wat er al aan parahockey wordt gedaan. In Nederland is dit bijvoorbeeld de G-hockeydiscipline. Bij de nationale hockeybonden waar hockey voor verstandelijk beperkten nog niet bekend is zal de FIH de sport gaan promoten. INAS doet hetzelfde bij de 78 organisaties die bij hen aangesloten zijn.

‘Voor meer mensen toegankelijk’

Narinder Batra, voorzitter van de FIH: ‘Dit is een spannende tijd voor onze sport en met name voor parahockey. Met het ondertekenen van deze overeenkomst laten we zien dat we betrokken willen zijn bij het verder ontwikkelen en verspreiden van deze discipline. Parahockey moet voor meer mensen toegankelijk worden de komende jaren.’

Amaury Russo, voorzitter van INAS: ‘We zijn verheugd dat we de komende jaren met de FIH gaan samenwerken. We weten dat er al duizenden mensen parahockey spelen en nu kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de mogelijkheden voor deze discipline internationaal groeien.’


2 Reacties

  1. JurjenRonner

    Mooi initiatief!

  2. jwvvliet

    Een buitengewoon goed idee. Hockey is voor iedereen!


Wat vind jij? Praat mee...