KNHB: alleen hele competitie uitspelen bij herstart voor half maart

Om de hockeycompetities van de jeugd en de senioren volwaardig te kunnen uitspelen, moeten de teams voor half maart het seizoen hervatten. Lukt dat door de coronamaatregelen niet, dan is de competitieleiding genoodzaakt de competitieopzet aan te passen. Dat heeft de KNHB vandaag bekend gemaakt naar aanleiding van de verlenging van de lockdown tot 9 februari.

Al voor de start van de competitie publiceerde de KNHB de scenario’s om de competitieformats aan te passen. Door het aanpassen van het format daalt het aantal te spelen wedstrijden, maar kunnen de competities toch worden afgesloten met kampioenschappen, promoties en degradaties.

De scenario’s van de KNHB zijn als volgt:

 • De play-offs of kampioenschappen vervallen, die data worden gebruikt om de reguliere competitie af te maken. De stand na de reguliere competitie is de eindstand.
 • De competitie wordt stopgezet nadat alle clubs één keer tegen elkaar hebben gespeeld. Op basis van de stand op dat moment worden de competitieteams in twee poules verdeeld (een kampioens-/promotiepoule én een degradatiepoule) en speelt iedereen in de poule een keer tegen elkaar. Op basis van de eindrangschikking in de poule volgen de reguliere play-offs of kampioenschappen. Is daar geen ruimte meer voor op de speelkalender, dan gelden de eindstanden in de poules.
 • Er wordt een playoff-serie gespeeld op basis van de stand nadat iedereen een keer tegen elkaar heeft gespeeld. Poules worden verdeeld in drie groepen van vier. Elke poule speelt in halve finales en een finale.

‘Geen detailscenario’s hervatten competitie’

De hockeybond presenteerde eerder scenario’s die erin voorzagen dat mogelijk half februari de competities werden hervat. Die verwachtingen zijn nu losgelaten omdat er ‘te veel onzekerheid is’. De bond schrijft op haar site: ‘Omdat de verwachtingen voor de heel korte termijn nog niet positief zijn, heeft de competitieleiding van de KNHB ervoor gekozen op dit moment nog géén detailscenario’s te publiceren over wanneer de competities worden hervat en hoe de competitieformats er dan uit gaan zien.’

Foto: Stefan Legemaate

Zodra er meer zicht is op hervatting, publiceert de KNHB direct de daarbij passende startdata en ook de dan geldende competitieformats. De bond hanteert daarbij de volgende uitgangspunten:

 • De competities voor alle teams worden zo snel mogelijk hervat en er wordt tot aan de zomervakanties doorgespeeld. Zo kan elke hockeyer nog zoveel mogelijk wedstrijden spelen;
 • De ambitie van de KNHB blijft om de competities volwaardig uit te spelen. Indien competities echter pas na half maart kunnen worden hervat, is aanpassing van het competitieformat noodzakelijk.
 • Alle competities, behalve de competities voor Dames 1 en Heren 1 (uitkomend in de bondscompetitie), worden het tweede weekend vanaf het moment dat competitie spelen weer is toegestaan direct hervat. Het eerste weekend kan dan nog worden gebruikt voor een voorbereidingswedstrijd.
 • Bij Dames 1 en Heren 1 (uitkomend in de bondscompetitie) houdt de KNHB rekening met een langere voorbereidingstijd.

Hoofdklasse

De verlenging van de Hoofdklasse heeft voor de herstart van de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren geen gevolgen. Die staat gepland voor zondag 31 januari en mag onder strenge coronaprotocollen en zonder publiek weer beginnen.

Voor (jongste) jeugdteams geldt nog steeds dat zij wel in groepsverband mogen trainen en onderling op de club wedstrijden mogen spelen. Senioren mogen alleen trainen in groepen van twee personen, op anderhalve meter afstand.

Foto: Willem Vernes


18 Reacties

 1. rancoburgzorg

  Gelukkig blijft doospelen in de zomervakantie onbespreekbaar. Heel druk natuurlijk voor iedereen en altijd rotweer...

  1. Boearco

   Ik denk dat er genoeg mensen zijn die in de zomervakantie op vakantie willen in eigen land. Alle vakantiehuisjes zijn volgeboekt en ook betaald.

 2. KarelHockey

  Het seizoen wordt niet meer hervat. De zomerstop is al begonnen. Tot hopelijk in september.

 3. Angelo1957

  Zou leuk zijn als ze voor de optie gaan met de meeste playoffs wedstrijden. Moet er uiteraard wel publiek bij zijn !

 4. g-hockeyfan

  Logische stappentaken. Twee jaar zonder kampioenen en degradatie / promotie is geen wenselijk resultaat.

 5. Mark Bouwman

  #nietpratenmaarprikken

 6. hockeyer123

  Volledig uitspelen lijkt mij voor sommige teams niet mogelijk. Team in onze competitie heeft bijvoorbeeld nog maar 3 wedstrijden gespeeld, dit betekent dat ze er nog 19(!) moeten spelen. Lijkt mij niet te doen

  1. KarelHockey

   Volstrekt mee eens. Als alles nu wordt afgelast hebben we de gewenste duidelijkheid. Is voor iedereen beter. Kunnen we de draad ergens in augustus weer oppakken en kijken of we kunnen hockeyen. Anders in maart 2022 qua competitie verder kijken.

 7. Dnieuwenhuis

  Geen competitie meer spelen maar geplande wedstrijden spelen zonder competitiedruk. Kan wedstrijd niet doorgaan ivm te veel Coronauitval, jammer maar geen probleem. Volgend seizoen beginnen we gewoon opnieuw. Begrijp echt de druk van we moeten competitie spelen niet.

  1. popov0702

   Dat begrijp ik wel, een hockey leven is maar kort dus als je twee jaar niet kunt promoveren( hdm,schc,schaerwijde) dan mis je toch wel wat

 8. MIck

  Voor de jeugd zou het nog kunnen, maar voor ploegen in de PK en OVK en de klassen daaronder heb je toch ook een week of 3 a 4 voorbereiding nodig dat zou betekenen dat je half Feb weer in teamverband moet kunnen trainen en oefenwedstrijden spelen dit lijkt me redelijk onrealistisch.

 9. joris.devries@gmail.com

  Uitspelen gaat nooit lukken zonder ook in de weekenden van feestdagen (Pasen, Koningsdag en Pinksteren) en de vakanties te spelen. Onhaalbare kaart, zodra er weer wat mag zullen velen smachten om ook weer eens erop uit te trekken, Weekendjes weg te gaan of op vakantie. Wordt dan een hele team om eerlijke wedstrijden te spelen. Neem je verlies en richt je als bond op een alternatief aanbod met zo min mogelijk reisbewegingen.

 10. FIHCOACH

  Is al eerder geopperd, haal het competitie verband eraf en laat gewoon wedstrijden spelen . Als dit al mag vanaf maart. Ga er gewoon vanuit dat het klaar is en start in september weer voorzichtig. Maart wordt een verwachte piek maand voor de corona . Kijk even naar Groot Brittannië die beelden willen wij toch niet in Nederland? Begrijp me goed ik sta liever morgen ook weer langs de lijn maar we moeten wel realistisch blijven . De competitie is klaar en na de zomer weer lekker de voorbereiding draaien het is niet anders.

  1. Avdd

   Een FIHCOACH die het competitie element er af wilt halen..... Competitie is waar jij voor moet leven...


Wat vind jij? Praat mee...