KNHB: blaashallen dicht, senioren trainen weer in duo’s

De lockdown die premier Mark Rutte maandagavond afkondigde, zorgt ook voor verdere beperkingen voor de hockeysport. Zo mag er in ieder geval tot 19 januari 2021 niet worden gehockeyd in de zaal en in blaashallen, mogen senioren alleen nog maar trainen in groepjes van twee personen en zijn er beperkingen voor kampen en clinics. Dat heeft de KNHB bekendgemaakt.

De blaashallen vallen onder de binnensportlocaties waardoor ze per direct dicht moeten. Dat is een hard gelag voor clubs als Laren, Tilburg en Rotterdam, waar de laatste weken door de jeugd volop gebruik werd gemaakt van de blaashallen. Jeugdleden kunnen buiten wel blijven hockeyen, als het gebruik van de velden dat toestaat. Zij mogen nog steeds trainen en onderling wedstrijden spelen.

De kerstvakantie is doorgaans ook een periode dat er clinics en dagkampen worden gehouden. De KNHB adviseert verenigingen alleen voor de eigen jeugdleden (of potentiële jeugdleden) activiteiten te organiseren. ‘Hierdoor blijven de (eventuele) reisbewegingen – in lijn met de oproep van de overheid – beperkt tot vervoer in de eigen buurt. ‘Organiseer ook geen dagkampen maar trainingen, waardoor bijvoorbeeld een lunch niet nodig is op de verenigingen’, stelt de hockeybond. Clubs mogen ook een externe partij, bijvoorbeeld een kamporganisator, inhuren voor het geven van de trainingen. De jeugd moet direct naar de trainingen naar huis.

Senioren

Voor senioren, die al maanden niet in groepen mogen trainen, betekenen de nieuwe overheidsmaatregelen opnieuw verdere beperkingen. Zij mochten de laatste weken weer in groepen van vier spelers trainen, maar dat is tot 19 januari teruggebracht tot twee personen. Het is toegestaan met meerdere duo’s op een veld te trainen, maar dat moet wel in een afgebakende ruimte. Spelers en trainer moeten tevens anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Welten_Den Bosch (Willem Vernes)

Archiefbeeld uit Den Bosch – Pinoké met in het midden Lidewij Welten. Foto: Willem Vernes

Hoofdklasse

De beperkingen voor het trainen van senioren vervallen vanaf donderdag voor de teams in de Hoofdklasse. Zij kregen onlangs vanaf 17 december toestemming om de trainingen en competitie te hervatten. De lockdown heeft daarin geen verandering gebracht.

Onder welke regels en voorwaarden de hockeyers in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren precies weer kunnen beginnen, is nog niet duidelijk. De KNHB komt naar verwachting woensdag naar buiten met meer informatie.


Wat vind jij? Praat mee...