KNHB beëindigt alle competities, jeugd kan weer trainen

De KNHB heeft dinsdagavond naar aanleiding van de kabinetsbesluiten in verband met het coronavirus per direct alle hockeycompetities voor het seizoen 2019/2020 beëindigd. Doordat de competities niet kunnen worden uitgespeeld, zijn er geen kampioenen en geen teams die promoveren of degraderen. Alle seniorenteams spelen daardoor komend seizoen in dezelfde klasse als waar ze deze competitie waren ingedeeld.

Verenigingen kunnen zoals gebruikelijk wel verzoeken indienen ter aanpassing van de klasseindelingen van alle seniorencompetities (reserve, jong senioren en veteranen). Binnen de competities voor standaardteams is hier geen ruimte voor, zo laat de KNHB in een persbericht weten.

Bij de jeugd worden de indelingen van de voorcompetities voor het seizoen 2020/2021 gebaseerd op de samenstelling van de teams voor komend seizoen én op de ratingwaardes die elke speler individueel meeneemt uit de laatst volledig gespeelde competitie in het seizoen 2019/2020. Voor jeugdspelers is dat tot aan de herfstvakantie of winterstop.

Jeugd mag weer trainen

Het kabinet zette dinsdagavond de deur voor het sporten van kinderen per 28 april weer open. Basisschoolleerlingen tot en met 12 jaar (Jongste Jeugd en D-jeugd) mogen dan weer trainen, onderlinge oefenwedstrijden spelen, maar geen competitiewedstrijden bij andere verenigingen hockeyen. Kinderen van 13 tot en met 18 jaar (C-jeugd tot en met A-jeugd) mogen wel weer trainen, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden. Voor beide groepen geldt: ouders zijn langs de lijn niet welkom en kinderen moeten thuis douchen.

De KNHB is verheugd dat 155.000 jeugdleden weer het veld op mogen en gaat de verenigingen met een passend protocol en specifieke hockeyformats helpen ‘op een veilige en verantwoorde wijze hockey per 28 april op de verenigingen weer mogelijk te maken’. De verenigingen ontvangen hierover zo snel mogelijk meer informatie, stelt de KNHB.

FIH Pro League

Het besluit van het kabinet dat tot 1 september geen grootschalige evenementen mogen worden gehouden, betekent ook dat een definitieve streep is gezet door de laatste FIH Pro League-wedstrijden van de Nederlandse elftallen in eigen land. De Oranje Heren en Oranje Dames zouden in juni in het Wagener Stadion beide nog twee keer tegen Duitsland spelen. Die wedstrijden zijn dus afgelast, net als eerder alle overige thuisduels in deze tweede editie van de Pro League.

Bezitters van toegangskaarten voor die wedstrijden krijgen via ticketbureau Eventim een bericht hoe zijn hun geld terug kunnen krijgen. Formeel staan alleen de uitwedstrijden tegen België nog op de Pro League-kalender. Daar volgt eind deze week uitsluitsel over. In België zijn alle competities inmiddels ook afgelast.

Ook de laatste thuiswedstrijden van de Nederlandse Elftallen in de Pro League zijn afgelast. Foto: Willem Vernes

Verdeling tickets EHL

De Europese Hockey Federatie (EHF) heeft aangegeven de Euro Hockey League (EHL) van 2020 op een later moment in 2020 te willen uitspelen. De KO8 stond eerder gepland met Pasen gepland bij Amsterdam, maar werd vanwege het coronavirus afgelast. Bij de heren spelen Bloemendaal en Kampong de editie 2019/2020 als deze wordt gehouden. Bij de dames zijn dat Amsterdam en Den Bosch. De EHL hoopte nog voor de start van de competitie de KO8 af te werken, maar dat lijkt onmogelijk nu het kabinet alle evenementen tot 1 september heeft verboden.

Bloemendaal, hier op archiefbeeld met Roel Bovendeert in de hoofdrol, is bij de heren de enige ploeg die ook komend seizoen zeker is van een EHL-ticket. Foto: Koen Suyk

Als de EHL 2019/2020 niet kan worden uitgespeeld, behouden Bloemendaal en Kampong (bij de heren), Amsterdam en Den Bosch (bij de dames) hun plaatsen en komen zij uit in de editie van 2020/2021, zo heeft de KNHB besloten. Mag aan deze editie ook een derde herenteam vanuit Nederland meedoen, dan ontvangt Den Bosch dit ticket. Dit derde ticket is toegekend op basis van de stand per 8 maart 2020, toen de Hoofdklasse dit seizoen voor de laatste keer in actie kwam. In die stand staat Den Bosch op de tweede plek achter Bloemendaal.

Kan de EHL 2019/2020 nog wel worden afgemaakt (bijvoorbeeld door de KO8 in oktober te houden), dan verdeelt de KNHB voor de editie 2020/2021 de tickets op basis van de standen per 8 maart 2020. Dit betekent dat bij de heren Bloemendaal, Den Bosch en HGC (de nummers 1, 2 en 3) aan de Europa Cup mogen meedoen. Bij de dames zijn dat Den Bosch en SCHC (de nummers 1 en 2).


62 Reacties

 1. hockey69

  Nieuwe kansen volgend seizoen voor de dames van HGC en heren Almere. Jammer voor de teams die dik de ranglijsten aanvoerden. Maar dit is wel een eerlijke beslissing want er is niemand kampioen of gedegradeerd.

  1. Van Dessau

   Jammer dat de realiteitszin van de KNHB zolang op zich heeft laten wachten. En al die teams zolang die worst heeft voorgehouden. Duidelijk geen daadkrachtig bestuur.

  2. conegut

   Van Dessau. Wat een absolute onzin. Ze hebben goed gekeken naar mogelijkheden en rekening gehouden met alle scenario’s. Toen dit vanavond geen ander scenario haalbaar leek namen ze gelijk een beslissing. Goed gemanaged.

  3. DK65

   Hoezo eerlijk, teams die 1 punt halen mogen blijven en teams die een half jaar gepresteerd en gegroeid zijn mogen opnieuw proberen??? Zie je team maar bij elkaar te houden....

 2. stekel

  Een bericht dat eindelijk duidelijkheid brengt voor iedereen.

  1. Denbosch073

   Kwal

 3. jobe

  Terecht besluit. Dapper van de KNHB en fijn dat iedereen zich nu kan richten op volgend seizoen.

  1. stekel

   Dapper?

 4. tdriessen

  Hoe zit het met trainers? Mogen die dan ook weer een veld op om de jeugd te trainen

  1. pimhdm

   Ja

  2. wil-dielis

   Dubieus.

 5. sven-v

  Prima besluit. Fijn dat de jeugd weer het veld op kan. Wordt hier met gejuich ontvangen.

 6. Mark Bouwman

  Een wijs besluit.

 7. knap

  Top dat er duidelijkheid is.

 8. Howknow

  Waarom niet het scenario van Belgie/de zaal???? Nu zijn er ondanks dat het overmacht is toch verliezers! (degenen die op promoveren stonden)

  1. Hockeyfan12345

   Precies dit! Oneerlijk dat teams in de zaal wel promoveren zonder hele competitie te spelen en op het veld niet.. Hoe kan HCG nu met 1 punt in de hoofdklasse blijven terwijl MOP al het hele seizoen bovenaan staat..

  2. conegut

   Omdat dit niet haalbaar is. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dus dit is de makkelijkste optie. Waarom wel promoveren en niet degraderen ? Je kan moeilijk competities vergroten, aan de onderkant heb je dan een competitie met halve aantallen teams.

 9. MIck

  In de zaal was op de playoffs/playouts het hele seizoen gespeeld dus totaal niet Met elkaar te vergelijken. Prima en logisch besluit.

 10. Degrensrechter

  Neem aan dat Amsterdam fout is in het rijtje met degene die volgend jaar EHL gaan spelen gebaseerd op de huidige stand. Amsterdam staat ver onder een EHL plek, HGC staat derde.

 11. ruurdjanrauwerda

  Bij alle toch-niet-kampioensteams worden nu spelers weggehaald. De toch-niet degradanten zijn spekkoper zo.

 12. ruurdjanrauwerda

  Ik denk overigens niet dat er een-voor-alle-partijen-eerlijk scenario mogelijk is, helaas

 13. martijn

  Jammer maar zat er aan te komen. Had nog wel hoop dat de (landelijke) B en C jeugd competities half zou worden 'uit-'gespeeld, daar zijn nog maar 3 of 4 speeldagen voor nodig. En knhb gaf eerder aan per competitie alle mogelijkheden te bekijken. Maar goed. Op naar volgend seizoen.

 14. BobRoos

  Wellicht voor de reguliere competitie de mogelijkheid bieden om op basis van vrijwilligheid te degraderen/promoveren. Dus als er een team vrijwillig wil degraderen uit klasse N en er een team uit dezelfde regio wil promoveren naar klasse N-1, dan zou het zonde zijn om hier geen gehoor aan te geven.

 15. Runa Honig

  De rationele afwegingen even daargelaten, het is voor elke hockeyliefhebber een enorme dreun dat dit seizoen zo eindigt. Echt ongekend.

 16. floppieenteun

  Sluit me bij @rhonig aan. Voor de hockeyliefhebber is dit een trieste dag. Een behoorlijke klap voor alles en iedereen, inderdaad ongekend. Wel een prima en logisch besluit van de KNHB. Een nog eerlijker voor-alle-partijen-scenario is helaas niet mogelijk.

 17. solo

  Goed besluit, hopen dat we na de zomer niet nog steeds in een 1,5 meter samenleving zitten!

 18. lvabr

  Dat er dit seizoen niet meer gespeeld kan worden is vervelend echter vergaat de wereld niet. Ik moet nog maar zien of alle teams in september überhaupt in de huidige opzet verder kunnen. Persoonlijk denk ik dat het aanhouden van de winterkampioen (in bondscompetitie) als promovendus (iedereen heeft elkaar daar een keer getroffen), en geen degradanten een oplossing was geweest waar de meeste teams/ clubs begrip voor hadden gehad. Dit kan gevolgen hebben voor het behoud/ aantrekken van spelers, contracten met trainers en behoud van sponsoren. Ook degradanten zijn hier mee gered of krijgen een herkansing. Reservecompetities lekker opnieuw laten beginnen, hier zullen spelers niet gaan lopen vanwege het niveau.

 19. knap

  Extra protocollen zijn wel nodig. Wat doe je met hele jonge seniorenteams, met alleen maar 17 en 18 jarigen en een paar 19 jarigen? Etc. Etc.

 20. jasper1980

  beste deg ransregter dat jij zegt amsterdam is ver keert klopt niet amsterdam is bij de dames de dames speelen ook ehl bij de dames zijn het denbosch en amsterdam en de heeren bloemen daal en kampong en als het niet ge speelt wort komt denbosch heeren daar bij

  1. valentijnhouben

   En dat begrijp ik niet. Als je geen consequenties uit het afgelopen seizoen wil verbinden dan lijkt mij het fair om dan ook de beginstand van seizoen 2019-2020 aan te houden en HGC als derde te laten gaan. Vind ik meer consequent.

  2. Degrensrechter

   Dit barst dermate van de spelfouten, daar reageer ik niet op.

 21. rancoburgzorg

  Als je in mei niet durft te spelen, kan je ook niet spelen in september. Of gaat er in de tussentijd misschien wat magisch gebeuren? In het voetbal gaat de Bundesliga op 9 mei starten, de Premier League in juni net als de Serie A. Gelukkig kan er wel wat worden getraind, dat is dan iets positiefs.

  1. sven-v

   Ik denk dat je een punt hebt mbt volgend seizoen. Een nieuwe uitbraak kan zo weer roet in 't eten gooien. Misschien niet landelijk, maar ook lokaal. Hoe lang moet een team wel niet uit de roulatie als er binnen dat team besmettingen zijn? Het blijft te hopen dat komende maanden een mix van medicijnen wordt gevonden die het virus degradeert tot een flinke griep maar dan zonder de complicaties.

 22. aussiepie

  Een besluit is een besluit.Wat is een seizoen eigenlijk het belangrijkste is Nederlands elftallen in Tokio als dat doorgaat.Doe als in 1956 het geval was spelers niet in competitie maar maak een groep die bij elkaar blijft .Laat de oude spelers olie bollen bakken en maak een nieuw geheel ,caldas als toeschouwer en Lammers de Regie. Anna is een ster en moet blijven.

 23. lenny-baker

  3 scenarios vergeleken: - Vrijwillige promotie en vrijwillige degradatie. Voorcompetitie spelen en daarna alles herindelen tot eind van seizoen 20-21. - Standen halverwege de competitie nemen, dit als eindstand nemen en daar de promotie en degradatie op toepassen. - Het seizoen nietig verklaren. In vorm van rechtvaardigheid is dit ook de volgorde.

 24. robboomsma

  Goed besluit. Duidelijk, iedereen weet wat hij/zij kan verwachten....

 25. hcballetje

  Het enige juiste besluit. En wel om 1 heel simpele reden: Het seizoen is niet afgemaakt. Zo gaat het soms in het leven: tegenslag en dingen lukken niet altijd. Dit is misschien moeilijk voor mensen die denken dat de wereld 100% maakbaar is, maar dit is niet altijd het geval. Uithuilen en opnieuw beginnen. Dat is soms het leven. De clubs met een goed plan en goed verhaal stappen hier krachtig overheen. Succes allemaal, blijf gezond!

  1. SanderE

   Wat een slap verhaal. In het moderne leven zijn improviseren en maatwerk juist aan de orde. Het gemaakte leven hoe jij het beschrijft bestaat niet. Ik overdrijf: maar we blijven op deze manier hangen in de tijd. En wat volgend seizoen dan? En het seizoen erop? Tijden veranderen.

 26. Howknow

  Kortzichtig besluit om geen promoties te doen. Nu blijven er in het zuiden voor de dames slechts 2 hoofdklasse clubs. Den Bosch is dichtgetimmerd, rest OR. Lang leve de talentontwikkeling onder de rivieren.

  1. sven-v

   Dat is jammer, maar geen argument om voor heel NL het aan te passen.

 27. jvolcano

  Verstandige beslissing. Promotie of degradatie lijkt me echt bijzaak nu. 2021 wordt een hersteljaar en clubs zullen enorm moeten saneren. En als je op koers voor promotie lag en je bent echt goed, dan hou je de boel bij elkaar ga je komende seizoen voor promotie. Alsof dat ene jaar verschil maakt. En als je echt slecht bent dan kun je altijd vragen of je een niveau mag zakken. Dat geneuzel over 'ja maar mijn club staat 4 punten los en bla bla' moet echt afgelopen zijn. Accept it, move on.

  1. SanderE

   Dat kan voor teams en spelers wel degelijk verschil maken! Dat zullen elk seizoen meerdere verenigingen kunnen bevestigen.

 28. SanderE

  Voor diegene die de afhandeling van de competitie op deze manier een juist besluit vinden van de KNHB - vraag ik me af hoe jullie deze crisis zouden doorvertalen naar andere vlakken in samenleving. Moeten we bv straks ook alle (middelbare) scholieren maar laten zitten waar ze nu zitten? Ik bedoel in 4 maanden kan nog van alles gebeuren, is hoe jullie het beargumenteren. Of ligt dit op het gebied van onderwijs dan weer heel anders?

  1. sven-v

   Onderwijs is een hoofdzaak, hockey een bijzaak

 29. MIck

  De vergelijking ontgaat mij volledig ,niet alles in de maatschappij is 1 op 1 vergelijkbaar Met elkaar.

  1. SanderE

   Verklaar je nader? Ik ben erg benieuwd waarom die vergelijking jou volledig ontgaat? Naar mijn idee: werkt een team ook naar bepaalde doelen toe en doen/laten ze hier veel voor om een volgende stap te kunnen maken.

 30. MIck

  Zoals hier voor al gemeld is is school een hoofdzaak en sport een bijzaak, daarbij hebben kinderen online gewoon doorgewerkt hoe lastig dat soms ook is of was. Dus de vergelijking omdat er bij het hockey Niemand promoveert/ degradeert dat dan alle kinderen ook maar op hetzelfde niveau moeten blijven dat slaat nergens op. De basisscholen gaan vanaf 11 mei open Met zeer waarschijnlijk allerlei lastig hobbels en hopelijk daarna de middelbare scholen dus het perspectief om daar nog wat van het jaar te maken is groter dan op sportvelden. Maar he dit is mijn mening Jij Denkt er ongetwijfeld anders over.

  1. SanderE

   Op school gebied weet ik niet of wij anders denken. Maar zowel in sport als school werk je naar een bepaald doel. Omdat in jullie ogen school de hoofdzaak is snap ik niet waarom jullie doorstroming dan juist zo simpel willen houden? Iedereen stroomt door ongeacht resultaten en gemis wat leerstof en leermomenten? Je zou ook kunnen zeggen JUIST omdat school hoofdzaak is, het essentieel is dat de kinderen alle leerstof voor desbetreffend jaar beheersen en hier op voort kunnen borduren. Iedereen maar een jaar vooruit schuiven omdat school hoofdzaak is geeft mij juist het gevoel dat het geen hoofdzaak is.

 31. MIck

  Volgens mij zeg Ik nergens dat iedereen Moet doorstromen, Ik zeg dat het perspectief om nog iets van het schooljaar te maken is groter is dan het perspectief om nog te hockeyen. Niet alles In de maatschappij is 1 op 1 te vergelijken.

  1. SanderE

   Hopelijk kunnen we deze crisis snel achter ons laten en weer vooruit kijken. Mocht komend jaar dezelfde situatie zich voordoen dan hoop ik dat er anders gehandeld wordt dan dit jaar. Met voornamelijk het oog op (kans tot) promotie. Met de huidige gedachten spelen we wellicht over 1,5 jaar nog allemaal in dezelfde competitie. Mooie vooruitgang. En omdat het maar “bijzaak” moeten we het inderdaad juist allemaal maar laten zoals het is.

 32. mark-j

  Hockey is een bijzaak van de sport .... School is hoofdzaak en belangrijk voor het toekomstperspectief van de kinderen waar dan ook . Wie gaat er een boterham verdienen in het hockey ? Deze zijn op 2 handen te tellen en dan ook voor een niet al te hoog salaris of beter gezegd een vergoeding en bijdrage wellicht van het NOC . Laten we hockey nu op de juiste plek zetten Wel en die plek bevindt zich ver achter school en studie. Sport is heel belangrijk maar dat we dit jaar geen kampioenen en degradanten hebben hoeven we niet om te treuren.Wel om de mensen die aan Corona zijn overleden en de mensen die dierbaren verloren hebben ...... Hockey is bijzaak !

  1. SanderE

   Mark-J: het gaat totaal niet om de discussie of school een hoofdzaak is en/of hockey een bijzaak (van de sport) is. En waar een boterham of niet mee te verdienen is. Het gaat erom dat we improvisatie en maatwerk missen, en mocht nou net dit steeds belangrijker worden in onze samenleving. En dan kunnen we de vergelijking erbij halen mbt de slachtoffers en hierbij het gemekker over wel of niet promoveren/degraderen, maar dit heeft er niks mee te maken. Naast Corona zijn er tig zaken waar we als mens bij stil kunnen staan. Dit jaar, volgend jaar en over 10 jaar. Het is niet alleen Corona wat naar is en op dit moment speelt in de wereld. Dit heeft simpelweg niks te maken met het besluit wat gister genomen is betreft promotie en degradatie. Dat er niet gehockeyd wordt lijkt me helder. Maar let op: mochten we komende jaren in dezelfde situatie komen dan zal er ongetwijfeld anders gehandeld worden. En ik ben me heel bewust van al het naars wat Corona met zich meebrengt (maar nogmaals dat heeft hier helemaal niks mee te maken).

  2. sachab

   Wat fijn dat je dit zegt!! Clubs zijn nu dus ook af van het gezeur van ouders die vinden dat hun kind(natuurlijk een nieuwe Teun of Naomi) in een hoger team moet zitten! Wat een feest voor de clubs! Laten we eerst even zorgen dat we een gezonde samenleving hebben!

  3. mark-j

   @SanderE Jouw hele discussiepunt ontgaat me . Zal wel komen dat in ons gezin School ,menselijk leed en een crisis zoveel belangrijker is dan hoe we een crisis in de hockeysport aanpakken . Deze crisis was door niemand te overzien en het hockey stond gewoon ergens achteraan bij de te nemen maatregelen . En ook de komende jaren is zo’n crisis niet te voorspellen en al helemaal niet om daar maatwerk op los te laten met dagelijks veranderde omstandigheden.

 33. w.j.arriens

  stel dat de hockeykompetitie in september a.s. kan beginnen (wat ik betwijfel), dan zou je seizoen 2020/21 kunnen splitsen in 2 delen. Eerste deel tot bv de Kerst, net als bij de jeugd tot aan de herfstvakantie: bepalen wie de sterksten zijn en vervolgens herindeling. Zo hebben bij de Senioren de sterke teams de kans dat te tonen en bewijzen, maar aan de andere kant geldt voor de zwakke teams dat zij in bv 6 wedstrijden kunnen aantonen geen degradant te zijn. als het goed is komt er dan in bv december een stand uitrollen met kampioenen en degradanten. Vervolgens begint In januari 2021 de "nieuwe" kompetitie 20/21, die tegen de zomer van 2021 weer nieuwe kampioenen en degradanten oplevert.

 34. KarachiKing

  Ik ben zo benieuwd wie ene SanderE is. Die heeft de laatste tijd volgens mij echt onder een steen geleefd. Uniek hoe kortzichtig hij is en vooral hoe hij bijzaken (= hockey) van hoofdzaken (=gezondheid) weet te scheiden.

 35. lenny-baker

  Het allerbelangrijkste is nu idd de gezondheid. Wat dat betreft is werk nu ook bijzaak. Wil niet zeggen dat je alle andere zaken moet parkeren totdat anderen de gezondheid voor iedereen hebben geregeld.


Wat vind jij? Praat mee...