Jongeren mogen weer hockeyen, competitieformats aangepast

De KNHB gaat de competitieformats voor dit seizoen aanpassen. Volgens de hockeybond zijn er, nadat het kabinet dinsdagavond de coronamaatregelen verlengde tot en met 15 maart, te weinig speeldagen over om alle wedstrijden volgens het reguliere schema te kunnen inplannen. 

Goed nieuws was er dinsdagavond wel voor de jongsenioren hockeyers tot en met 26 jaar. Zij krijgen van het kabinet toestemming om vanaf 3 maart de teamtrainingen te hervatten. Net als de jeugd kunnen zij ook onderling op de club wedstrijden spelen.

Volgens de KNHB, die afgelopen weekend nog een initiatief voor jongsenioren steunde, mogen bijvoorbeeld alle Jong Senioren teams weer hockeyen en kunnen ook veel studenten trainen op de eigen vereniging. Het spelen van onderlinge wedstrijden op de eigen vereniging is voor deze leeftijdscategorie eveneens mogelijk.

Archiefbeeld van het NK Jong Senioren i 2018-2019. Foto: Bart Scheulderman

De KNHB is ‘blij’ met de verruiming. De bond ‘ziet deze versoepeling als een mooie stap op weg naar sporten voor alle leeftijden op de verenigingen.’

Senioren

Hoe de nieuwe competitieformats voor senioren er precies gaan uitzien, is nog niet bekend. Dat hangt af van de uiteindelijke lengte van de coronamaatregelen, die het spelen van competitiewedstrijden verbieden. De KNHB streeft er nu in elk geval naar om, met een eventuele uitloop in juni, alsnog de helft van het aantal competitiewedstrijden voor senioren te spelen. De hockeybond paste al voor de start van de competitie de reglementen aan, waardoor er een eindstand kan worden opgemaakt als elk team een keer tegen elkaar heeft gespeeld. In veel seniorencompetities hebben de meeste teams een kwart van de wedstrijden gespeeld, waardoor promotie, degradatie en kampioenschappen in dit seizoen nog mogelijk zijn, stelt de hockeybond.

Gold Cup en Silver Cup

De KNHB heeft wel per direct een streep gezet door de Gold Cup. Enerzijds omdat de teams uit de Promotieklasse voorlopig nog geen competitiewedstrijden kunnen spelen en anderzijds omdat de hoofdklasseploegen een druk programma hebben. De Gold Cup werd vorig seizoen ook vroegtijdig beëindigd en strandt nu dus bij de kwartfinales.

De heren van Amsterdam met de Gold Cup van het seizoen 2018/2019. Zij blijven ook na dit seizoen de bekerhouder. Foto: Willem Vernes

De Silver Cup, de bekercompetitie voor eerste teams vanaf de Overgangsklasse, is nog niet beëindigd. Als het op een later moment dit seizoen wel mogelijk is om regionaal te spelen, is de Silver Cup een competitieformat dat wellicht in de regio alsnog een mooi hockeyaanbod vormt, stelt de bond, die benadrukt dat prioriteit ligt bij het (in aangepaste vorm) spelen van de reguliere competities.

Jeugd

Het is ook nog onduidelijkheid hoe de competitieformats er bij de junioren en Jongste Jeugd precies uit gaan zien. In veel jeugdcompetities zou na de herfstvakantie een herdeling plaatsvinden. Volgens de bond kunnen de formats zo worden aangepast dat er in de resterende weken van dit seizoen – zodra de geldende maatregelen die ruimte bieden – competitie kan worden gespeeld. De bond besluit later of er dit seizoen nog Nederlandse Kampioenschappen worden gehouden.

Den Bosch wint de titel Meisjes A in het seizoen 2018-2019. Het is nog onduidelijk of er dit seizoen nog een NK Jeugd kan worden gehouden. Foto: Koen Suyk


31 Reacties

 1. MIck

  We hebben toch niet echt de hoop dat we nog in competitieverband gaan spelen ?

  1. dragoncl

   Waarom niet? Is toch veel leuker, competitie?

 2. sachab

  En hoe nu met teams die en mensen onder 27 in hun team hebben en mensen boven de 27 Of geldt hier hetzelfde als bij de A-junioren? En wat als de competitie weer hervat zou kunnen worden, dan zijn de teams met alleen onder 27 duidelijk in het voordeel. Niet helemaal over nagedacht. Zorgt voor een lekkere tweedeling binnen teams....

  1. flyingdutch

   Beter iets dan niets.

  2. sachab

   @Flyingdutch zeg dat tegen iedereen die 27+ is... In heel Europa mogen ze buiten sporten. Verkiezingen komen eraan en “ondanks de slechte cijfers, versoepelen we toch....”. En hoe vreemd, Rutte die altijd achter OMT aanliep, zegt nu ineens het er niet mee eens te zijn en zegt dat het land meer lucht nodig heeft. De versoepelingen zijn geen lucht, is verkiezingscampagne

 3. sophie

  Hoe ga je senioren teams uit elkaar laten vallen.. vooral in een leeftijdscategorie waarin het toch al extreem lastig is om leden te behouden. Ik zou liever zien dat alle teams weer kunnen trainen, behalve veteranen. In dit geval houd je in ieder geval de teams bij elkaar en zijn de meest kwetsbare beschermd. Daarnaast kunnen degenen die zich er zelf niet prettig bij voelen er zelf voor kiezen niet te komen.

 4. Boearco

  Gezien de reacties, zou ik een aantal mensen willen adviseren om met Rutte contact op te nemen. Dit zijn geen regels die de KNHB oplegt, maar de regering. En verder hoop ik van harte dat ik er naast zit, maar ik vrees dat we echt geen competitie meer gaan spelen. Reisbewegingen willen ze met het huidige beleid kost wat kost voorkomen. Super dat de senioren onder 27 jaar weer mogen sporten.

  1. sachab

   Maar KNHB heeft hier voor gelobbyd..... Dus neem ik aan dat ze wel wat uitleg kunnen geven. KNHB en andere sportbonden hebben dit bedacht, teams uit elkaar halen....

  2. SanderE

   NOC*NSF heeft een poging gedaan de leeftijdsgrens op 35 jaar vast te leggen. Helaas geen gehoor aan gegeven door onze regering. Juist door deze versoepelingen (op het buiten sporten nagelaten) zullen competitiewedstrijden, opening horeca, etc nog lang niet aan de orde zijn.

 5. Peternooitgedagt

  Poeh wel vermoeiend dit zeg.. Laten we gewoon blij zijn dat er überhaupt weer teamsporten beoefend mogen worden in plaats van zeuren over teams die mogelijk uit elkaar zouden vallen door een leeftijdsgrens

  1. SanderE

   Zeker geen sporter? Wel zuur toch dat je buurman van 26 wel mag sporten en jij met een leeftijd van 28 niet. Het geloof in het beleid is weg. Buitensporten (trainen) is gewoon heel veilig. Binnen - met twijfelende cijfers van alles gaan versoepelen en wel bewust de keuze maken senioren sport in tweeën te hakken. Het is gewoon net niks. 35 jaar was een mooie leeftijd geweest. Gooi het land open of zorg dat je beleid voert. Maar dit is al maanden niks. Waar zullen we over 4 weken staan?

  2. Peternooitgedagt

   @SanderE Absoluut een hockeyer, ik mag zelfs volgende week het veld weer op! Uit jouw bericht begrijp ik dat ik over het beleid hier in NL ga? Ik geef alleen aan dat we op dit moment denk ik blij kunnen zijn dat er voor een hele boel mensen sporten weer mogelijk wordt. Inderdaad is de leeftijd van 27 bijzonder, maar had deze op 35 gestaan dan waren de 35+ers weer niet tevreden. Zo is er voor alles wel wat te zeggen.

  3. SanderE

   Je snapt het punt niet. Buitensporten is veilig. Binnen versoepelen is dat niet. Waar ik in het begin vertrouwen in het beleid had en alles keurig opvolgde, ben ik die nu kwijt. Het is simpelweg niet meer serieus te nemen. Daarbij zal het NOC*NSF duidelijke beweegredenen hebben gehad om de leeftijdsgrens op 35 jaar vast te leggen. Denk je niet? Ik wens jou veel plezier volgende week. Het was al duidelijk dat de maatregel geen invloed op jou had. Hopelijk denken je 27+ teamgenoten er ook zo over.

  4. JanHeinvdWaals

   @SanderE volgens mij heb jij de laatste tijd teveel azijn gedronken. Ik ben 31 en gun het alleen maar dat mijn jongere teamgenoten lekker mogen sporten. Sommige jongens hebben het al zwaar genoeg dus een klein lichtpuntje kan wonderen verrichten. Je moet ook ergens de grens trekken om grote risico’s te voorkomen, ongeacht de leeftijdsgrens van het NOS*NSF.

  5. SanderE

   Hé Jan-Hein, ik gun het ze niet? Fijn dat je dit zomaar voor mij invult. Wij zitten niet op dezelfde lijn. Hoe graag ik het ook anders had gezien - zou ik er maar even van genieten dan. Over een aantal weken wordt alles weer netjes terug gedraaid en staan alle gedupeerde sectoren nog verder in de lijst versoepelingen. Maanden een lockdown plus avondklok en we zijn weer terug bij af. En risico? Jij hebt nog niet meegekregen dat buitensporten veilig is? Weet je waar op dit moment de meeste besmettingen plaatsvinden? Juist kinderen en jongeren. Ik blijf mijn azijn lekker drinken😉 diep van binnen weet jij ook waar we straks weer staan.

 6. maartjedebont

  Weet je wat het is SanderE, welke leeftijdgrens je ook kiest, er is altijd wel iemand die er net buiten valt en dus het er niet mee eens is. Met elke keer alle besluiten ter discussie stellen wordt de sfeer er niet beter op en lossen we denk ik niks concreet op. Ik ben 43 en sta net als veel anderen ook te springen om weer te kunnen hockeyen.

 7. rancoburgzorg

  De krankzinnigheid voorbij. Het virus is kennelijk zeer actief bij 26plussers? In al die landen waar men afgelopen 12 maanden wél mocht doorsporten is er geen enkel coronaprobleem geweest door het sporten zelf, maar in Nederland deed het kabinet daar panisch over. Doodsbang dat die hockeyers toch weer stiekem bij elkaar in de kleedkamer gaan zitten. Nu de verkiezingen in aantocht zijn, mag de helft van de hockeyers ineens wel weer vrijuit het terrein op. Huh? Daar is toch geen medische logica meer in te ontdekken?

  1. Mark Bouwman

   Ja, wel zeker dat de verkiezingen een doorzichtige rol spelen....

 8. Mark Bouwman

  Mooi dat de grens om op de club als team te trainen is opgerekt tot 27 jaar. Toch vind ik het een beetje "blij met een dode mus" verhaal. Had toch wel gehoopt dat - zeker junioren - in één stads- of veiligheidsregio weer tegen andere clubs zouden mogen gaan spelen. Misschien nog wat krachtiger lobby-en door regionale sportclubs. Niet zo zeer bij onze almachtige stuurman, maar - ook door clubs - direct bij de burgemeesters verantwoordelijk voor die regio's.

 9. KarelHockey

  Ik begrijp de drang naar competitiehockey niet zo goed. Waar maken we ons druk om. De jeugd speelt gewoon door alsof er niets aan de hand is. Ze hebben de grootste lol. De senioren hebben een beetje pech, dat ze minimaal tot september moeten wachten. En als in september de vierde golf los barst, dan wachten ze gewoon tot maart ‘22? De jeugd kan prima tot maart onderlinge potjes spelen. En als de senioren geen zin meer hebben in het wachten, gaan ze gewoon wat anders doen (golfen, tennis). Voldoende aanbod om te kunnen sporten. Er is dus geen enkele haast bij om snel nog competitie nog af te maken.

  1. lvabr

   Zeg dat tegen clubs die maar 500 leden hebben en waarbij MC1 al wekenlang tegen MD1 speelt omdat er geen andere teams van gelijk niveau zijn (want al het andere wordt 8-0). Zeg dan ook gelijk tegen de trainers dat het een grote act is dat de kinderen tijdens trainingen niet 100% energie op kunnen brengen omdat de competitie weg is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  2. MIck

   95% van de kinderen is volledig klaar met die wedstrijden onderling en verlangt ernaar om tegen leeftijdsgenoten te spelen en om het echie te kunnen spelen.Dit is zoals Bouwman terecht zei een dode mus.

 10. KarelHockey

  Ach gut wat erg dat de kinderen alleen maar onderling wedstrijden kunnen spelen. Je zal maar een geliefde hebben verloren aan het Covid-virus.

  1. MIck

   Misschien zit jij op het verkeerde Forum Karel

  2. cedem

   Het is niet zo zwart-wit he. Met deze vergelijking is niets wat er überhaupt ooit gebeurt in de wereld nog erg. Gaat een beetje mank dus deze vergelijking. Waarbij ik corona totaal niet wil bagataliseren. Maar ook de ervaringen heb dat kinderen nog moeilijk te motiveren zijn voor de trainingen en onderlinge wedstrijden, dat geven ze zelf aan, van topteams tot breedteteams. Ze zien het als een verloren seizoen en soms zelf zinloos. Wat niet natuurlijk betekent dat ze ongelofelijk blij mogen zijn dat ze überhaupt nog mogen trainen en spelen en zich natuurlijk nog steeds kunnen ontwikkelen, maar ga dat pubers maar eens goed uitleggen.

 11. rustaaagh

  De hockeybond heeft met een heleboel andere bonden gelobbyd voor verruiming van sporten. Dit is wat de regering geeft, en dat is wsc idd nog onder druk van de aanstaande verkiezingen. Zie het als een tussenstap, als de cijfers niet wezenlijk veranderen, kan dit een stap zijn naar meer. Ik ben iig superblij dat er meer kan, al mag ik zelf nog niet.

 12. e.j.breukink@uu.nl

  Sorry hoor, maar wees blij dat je in ieder geval kàn hockeyen, en geniet van wat je kan en ga niet balen van wat je niet kan want je kunt het toch niet veranderen

 13. Smartie71

  Wel weer op tijd naar huis voor de avondklok....dat wordt dringen

 14. alexvisie

  Altijd fijn om naar overheid of bond te wijzen. Maar het echte probleem ligt bij onszelf, althans bij een aanzienlijk deel van ons. Vraag en luister eens om je heen: wie ging er bijvoorbeeld tóch naar een feestje? Dat gaat om aanzienlijke groep. De overheid stelt regels op die dit gedrag niet of moeilijk kunnen voorkomen. Gedupeerd is daarmee vooral de grote groep die zich netjes gedraagt. Ongelooflijk asociaal dus. Ter verdediging komen ze ook nog met theorieën waaruit een beperkte hersencapaciteit blijkt. We hadden al lang weer op het veld gestaan en op het terras gezeten als deze mensen zich wél hadden gedragen. Rutte doet een beroep op die groep en krijgt de wind van voren. Hij zou het probleem afschuiven. Niet dus! Overigens geldt het asociale gedrag voor veel meer zaken. Kijk om je heen: wie houdt zich bijvoorbeeld aan de 100 km/uur op de snelweg? Hoeveel afval ligt er langs de weg of in parken? Spreek het klootjesvolk aan! Helaas lijkt het nu te laat te zijn en komt er een nieuwe covid golf die zijn weerga niet kent .... Tot slot, voor ons allemaal (incl kabinet), de toepasselijke text uit Star Trek Discovery: "Universal law is for lackies, context is for kings".


Wat vind jij? Praat mee...