KNHB: geen midwinter en zaal, twee scenario’s herstart veldcompetitie

De KNHB is door de nieuwe overheidsmaatregelen die vanwege het coronavirus zijn genomen, genoodzaakt een streep te zetten door de zaal- en midwintercompetitie voor het seizoen 2020/2021. De hockeybond heeft woensdagavond twee scenario’s bekend gemaakt voor de herstart van de competitie: een voor januari en een voor februari 2021.

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat de gedeeltelijke lockdown in ieder geval tot in december blijft bestaan en dat er vanaf woensdagavond twee weken lang zelfs strengere maatregelen gelden. Omdat het tot halverwege december niet mogelijk is om competitiewedstrijden te spelen, is het volgens de KNHB niet mogelijk om dit seizoen nog een zaalcompetitie en/of midwintercompetitie te organiseren. Eerder deze week besloot de EHF ook al alle Europa Cup-toernooien in de zaal, waaronder in Almere, af te gelasten.

De huidige veldcompetities werden op 13 oktober door de overheid stilgelegd vanwege het oplaaiende coronavirus. Het bondsbestuur van de KNHB had juist in de week daarvoor besloten vanaf december zowel een zaal- als midwintercompetitie op het veld aan te bieden. Clubs konden kiezen of zelfs aan beide competities deelnemen.

Twee scenario’s

De KNHB zegt nu door de overheidsmaatregelen gedwongen te worden die plannen te wijzigen. De bond heeft daarom een streep gezet door de zaal- en midwintercompetitie en twee scenario’s uitgewerkt voor de herstart van de competitie.

Scenario 1: starten met competities in januari

De KNHB streeft ernaar, vanzelfsprekend passend bij de dan geldende maatregelen, in januari de competities te hervatten en hoopt dat op 9 en 10 januari de eerste competitiewedstrijden weer kunnen worden gepland. Als dat het geval is, worden de lopende veldhockeycompetities direct hervat. Daarbij gelden de volgende uitgangspunten:

 • Alle seniorenteams (met uitzondering van de eerste teams die uitkomen in de bondscompetitie – dit betreft de Promotieklasse tot en met de Vierde Klasse), jeugdteams en jongste jeugdteams vervolgen direct als dat kan de competities. Ze halen de tot nog toe niet gespeelde wedstrijden in januari en februari in. In maart wordt het seizoen voortgezet. De jeugd en jongste jeugd starten daarbij op 9 en 10 januari. De seniorenteams starten niet eerder dan 17 januari.
 • De eerste teams die uitkomen in de bondscompetitie (Promotieklasse tot en met Vierde Klasse) krijgen twee weken voorbereiding vanaf het moment dat de (groeps)trainingen weer mogen plaatsvinden. Deze competities worden daarbij niet eerder hervat dan 17 januari 2021.

Mochten – op basis van overheidsregels – de competities niet kunnen starten op 9 en 10 januari, dan schuift de hervatting van de competities op.

Uitzondering Hoofdklasse
Bovenstaande geldt niet voor de Hoofdklasse Dames en de Tulp Hoofdklasse Heren. De planning van deze competities komt elk seizoen tot stand in samenspraak met koepel HHcv. Bovendien is het voor deze competities van belang of de overheid een uitzonderingspositie creëert voor topcompetities. Over dit programma doet de KNHB daarom nadere mededelingen als die bekend zijn.

Scenario 2: starten met competities in februari

Wanneer de competities pas in februari weer mogen worden hervat, geldt in hoofdlijnen hetzelfde als bij een start in januari. Omdat het aantal speeldagen tot en met einde seizoen in dat geval minder groot is en hierdoor tijd voor een herindeling ontbreekt, bestaat de kans dat met name bij de jeugd aanpassingen in het competitieformat noodzakelijk zijn. Wanneer dit scenario in zicht komt, verstrekt de KNHB hierover meer informatie.

Training senioren

Voor senioren worden de trainingen de komende twee weken verder aan banden gelegd. Zij mochten met vier spelers trainen (op anderhalve meter), dat wordt vanaf woensdagvond 22.00 uur teruggebracht tot twee spelers. Het is wel mogelijk met meerdere spelers op een veld te hockeyen, maar de vaste tweetallen mogen niet mengen. Nu mogen alleen jeugdleden tot achttien jaar in een groep trainen en onderling bij hun club wedstrijden spelen.

Training van LOHC.  Foto: Bart Scheulderman

De KNHB hoopt wel dat over twee weken, als er versoepelingen mogelijk zijn, de clubs de groepstrainingen voor senioren kunnen hervatten. De bond doet op knhb.nl nu al een klemmend beroep op de overheid om dat dan toe te staan: ‘De KNHB is teleurgesteld in het perspectief dat de huidige maatregelen bieden. Eerder hebben wetenschappelijke cijfers al aangetoond dat sporten in de buitenlucht geen besmettingsrisico’s met zich meebrengt. Daarom hoopt de KNHB dat de overheid het over twee weken mogelijk maakt dat seniorenteams in elk geval weer met het gehele team kunnen trainen.’

 


19 Reacties

 1. MIck

  Je verwacht het niet, iets wat je al van mijlenver zag aankomen behalve de bond maar oké die blinken al jaren uit in het niet nemen van beslissingen

  1. stekel

   Plaats deze opmerking ‘Eerder hebben wetenschappelijke cijfers al aangetoond dat sporten in de buitenlucht geen besmettingsrisico’s met zich meebrengt. in de context ‘de zaak Kampong’ Gaat de KNHB, zich ineens anders opstellen ?

 2. g-hockeyfan

  Helemaal mee eens. De knhb moet gewoon alle beslissingen nemen en niet overleggen met andere belanghebbenden. 🙄

 3. rustaaagh

  Als is de kans nog zo klein en zijn alle voortekenen ongunstig, dan nog zou ik zo lang mogelijk proberen om te gaan hockeyen ipv de deur dicht gooien en mogelijk later daar spijt van krijgen (zoals voor de zomer).

  1. coach-devries

   Amen! Optimistisch blijven en uitgaan van het meest positieve scenario, met in je achterhoofd dat het ook 'tegen kan vallen' is in mijn ogen hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Doemdenken en niks meer organiseren helpt niemand!!!

 4. cedem

  Ah nu gaan we op het bondsbureau weer met z’n allen zitten hopen op 9/10 januari zie ik...... 🙄

  1. stekel

   Zeeeer realistisch 😂

 5. Het Muurtje

  Naast dat we wachten tot januari 2021, met hoeveel mag je nu op 1 veld trainen? Van 4 naar vaste 2 tallen alleen totaal blijft hetzelfde?

  1. coach-devries

   Er was- en is geen max aantal volgens mij!!

  2. Het Muurtje

   Dankjewel

 6. vostammer

  Waarom zolang weer wachten? Waarom kunnen we nu wel naar de sportschool maar pas in januari wedstrijden spelen? Gaan we echt pas weer spelen als de derde golf aanstaande is? Waarom verspillen we weer tijd? Dit is zo mogelijk nog teleurstellender dan de (onbegrijpelijke) maatregelen van de overheid tegen de buitensport.

 7. jw-maatupcmail-nl

  Het heeft totaal geen zin om de gestelde regels nog te bediscussiëren.... je hebt er toch geen invloed op. Iedereen zal er mee moeten dealen, ook binnen de hockeywereld. Hoe onduidelijk, vervelend en af en toe inconsequent ook. Ik denk dat iedereen weer de wei in wil om achter een balletje aan te rennen, echter je zult met het scenario rekening moeten houden dat de 2e helft van de competitie mogelijk qua competitie indeling een uitdaging gaat worden. Ook de KNHB. KNHB lijkt alleen met Corona rekening te houden, echter hebben we in Nederland ook nog zoiets als winterse weersomstandigheden die ook behoorlijk roet in het eten kan gooien. En wat dan? Heel lastig allemaal. Wij hadden met ons hockeyteam na de “laatste” wedstrijd al gezegd “ tot september ....”

  1. cedem

   Het zou veel zinvoller zijn nu bij competities met een voorcompetitie uit te gaan van de stand na helft gespeelde competitie en dan herverdelen. En dan inzetten op vanaf 6/7 maart starten met een nieuwe competitie. Dat geeft rust en duidelijkheid en bovendien kan dan januari/februari gebruikt worden voor een voorbereiding en bij corona tegenslagen of slecht/koud weer hoef je minder aan te passen. Direct starten op 9/10 januari met weinig trainingen voor veel teams, na 2 weken kerstvakantie en met koud weer is vragen om blessures. Nog los van de onduidelijkheid of het uberhaupt kan met de corona maatregelen. Voor competities die doorlopen vanaf begin van het seizoen dan extra kijken naar benutten inhaaldagen na 6/7 maart en eventueel doorspelen in juni, zoveel wedstrijddagen zijn nou ook weer niet gemist.

 8. Bob Krulvis

  Verstandige keuze en hopen op een goede winter.

 9. djurre

  Waarom wordt er niet pro-actief nagedacht over een opzet waarbij we de competities meer aanpassen aan de Covid-ontwikkelingen en aanverwante regelgeving (ook met het oog op een 3e golf)? We willen allemaal graag competitie spelen, maar probeer dan de competitie met voortschrijdend inzicht zo in te richten dat zelfs bij een volgende golf deze zoveel mogelijk Covid-proof is... https://www.linkedin.com/pulse/oproep-aan-de-sportbonden-denk-vooruit-en-anticipeer-djurre-roggeveen

 10. jeroenv

  Hoop zo met de KNHB mee dat senioren over twee weken weer normaal kunnen trainen. Zou zo fijn zijn.

  1. cedem

   Over twee weken gaan we toch weer terug naar de maatregelen die er tot gister waren? Die blijven sowieso van kracht tot minstens half december.

 11. rustaaagh

  Over 2 weken zullen de 1e effecten van de maatregelen van dinsdag doorkomen. Dat komt bovenop de betere cijfers die al in waren gezet. Hopelijk mag er dan over een paar weken ook door senioren weer 'gewoon' gesport worden in de buitenlucht. Competities in januari en februari gaan het ene jaar goed en het andere jaar niet. Ach, in maart hebben we vaak ook nog sneeuw. Fingers crossed! Spelen op watervelden wordt wel een dingetje. Ze zullen niet besproeid worden en op droge velden is de kans op blessures aanzienlijk hoger. Dus er zal wsc meer op zand gespeeld gaan worden.

 12. gertiekarsten@kpnplanet.nl

  Waarom de competitie niet verlengen tot de zomervakantie knhb? Lijkt me voor breedte en jonste jeugd goed te doen


Wat vind jij? Praat mee...