KNHB: herstart zaalcompetitie met publiek behalve in Zuid-Nederland

De hockeysport gaat grotendeels open door de coronaversoepelingen die dinsdagavond door het kabinet zijn afgekondigd. De KNHB hervat per direct de zaalcompetitie (behalve in Zuid-Nederland), de midwintercompetitie veld en het programma van het Hockey7. Clubs mogen hun sportparken en clubhuizen weer openen voor publiek.

Het zaalhockey wordt vanaf zaterdag hervat volgens het programma dat door de KNHB al eerder was vastgesteld. Naast komend weekend (29 en 30 januari), gaat dat om de speelweekenden op 5 en 6 februari, 12 en 13 februari en 19 en 20 februari.

Een uitzondering geldt voor het district Zuid-Nederland. Volgens de hockeybond hebben meer dan 30 verenigingen de afgelopen twee weken besloten zich terug te trekken uit de zaalcompetitie. ‘Dat maakt, en dat vindt de KNHB zeer teleurstellend, dat meer dan de helft van de nog resterende 4500 wedstrijden in dit district niet kan worden gespeeld en tot incomplete programma’s voor verenigingen die wel willen spelen. Gevolg van de terugtrekkingen door verenigingen is dat de KNHB geen andere mogelijkheid heeft dan de zaalcompetitie in het gehele district Zuid-Nederland niet te hervatten’, zo schrijft de KNHB op haar site.

De Corona CheckApp is verplicht bij zaalhockey als je achttien jaar of ouder bent. Foto: Willem Vernes

Bij het zaalhockey is het tonen van een coronatoegangspas verplicht vanaf 18 jaar. Dat betekent dat je gevaccineerd, hersteld van corona of negatief getest moet zijn om te kunnen spelen of kijken bij het zaalhockey. Voor coaches, begeleiders en vrijwilligers geldt de verplichting van een coronatoegangspas niet. Bij zaalhockey is binnen (ook in blaashallen) het dragen van een mondkapje (vanaf 13 jaar) als je je verplaatst en 1,5 afstand verplicht. Behalve tijdens het sporten.

NK Zaal met publiek

Bij alle wedstrijden mag ook weer publiek aanwezig zijn. Dit bekent dat zaterdag ook bij de finales van het NK Zaalhockey in de Hoofdklasse Dames en Hoofdklasse Heren toeschouwers worden toegelaten. De KNHB geeft woensdag meer informatie met betrekking tot de publiekscapaciteit van dat event in de Topsporthal in Rotterdam. Dat geldt ook voor de degradatiewedstrijden in de Hoofdklasse op zondag in Den Haag.

Zoveel publiek zal er zaterdag niet zijn bij het NK Zaalhockey, maar er mogen door de versoepelingen wel toeschouwers aanwezig zijn. Foto: Koen Suyk

Voor al het publiek bij zaalwedstrijden geldt dat toeschouwers geplaceerd op 1,5 meter moeten zitten. De maximale capaciteit is 1250 mensen. Ook buiten geldt de 1,5 meterregel.

De kantines bij sporthallen en de clubhuizen bij hockeyclubs mogen tot 22.00 uur open. Binnen is een coronatoegangspas verplicht vanaf 18 jaar en moet je vanaf 13 jaar een mondkapje dragen. Afhalen kan in de clubhuizen wel zonder coronatoegangspas.


16 Reacties

 1. martijn-maas

  Fijn dat zaalhockey weer doorgaat. Toch een vraag: wat wordt bedoeld met “Behalve komend weekend (29 en 30 januari), gaat dat om de speelweekenden op 5 en 6 februari, 12 en 13 februari en 19 en 20 februari.”? Ik neem aan dat het niet “behalve” maar “vanáf”aanstaande weekend wordt hervat zoals gepland stond? Klopt dat? Dank voor de terugkoppeling en organisatie. Hartelijke groet, Martijn Maas

  1. Eelko Wester

   Dank voor je reactie. Tekst is aangepast. Er wordt dit weekend zeker al gehockeyd.

  2. jeroen.vanderneut@outlook.com

   Scherp Martijn 👍🏻

  3. martijn-maas

   Top, dank je! 🙏🏼

 2. marcoalewijnse

  Yessss

 3. mhj

  Onbegrijpelijk dat straks heel NL weer lekker aan het hockeyen is behalve hier in Zuid. Waarom trekken zoveel verenigingen zich in vredesnaam terug????

  1. PeterKrumm

   Belachelijk!

  2. bartherklots

   Waarom trekt Zuid zich terug. Analoog aan dat de KNHB Jong Oranje terugtrekt. Veldtraining van minimaal 2x p.w. en alle oefenenwedstrijden die weer op het programma staan. Ik zou zeggen genoeg belasting, toch!

  3. edwin-smolders

   Omdat die weer lekker buiten gaan trainen en wedstrijden spelen. Misschien bijkomende reden dat dit zaalhuur bespaart en door opening van de horeca op het eigen complex eindelijk weer inkomsten genereert

 4. pjklaassen

  Barther, dat is toch raar want er mocht nog niks. Behalve jeugds training tot 20:00. Teams en clubs die vooruit gepland hebben met idee zaal gaat eruit, krijgen nu de deksel op hun neus. En laten andere clubs in de kou staan ….

 5. lenny-baker

  @pjklaassen, Zolang de zaal niet officieel is afgeblazen, moet je er rekening mee houden dat het doorgaat. Dan is het pech dat de vooruit planning eruit gaat, maar je krijgt gewoon de oude (zaal)planning ervoor terug. Aangezien dit voor iedereen zou gelden, zouden er ook geen clubs in de kou moeten blijven staan.

  1. pjklaassen

   En toch trekken zoveel clubs zich terug… Omdat ze dachten dat zaal eruit zou gaan..

 6. lenny-baker

  Gelukkig blijven nog meer clubs. Ik begrijp best dat er angst is, maar laat je leiden door overheid, bond en met name experts die aangeven dat dit kan.

 7. RobDux

  Te zot voor woorden dat clubs zich terugtrekken. Zogenaamd 1 grote hockeyfamilie. Het is asociaal om verenigingen in de kou te laten staan. Al deze clubs op het laagste niveau indelen volgend jaar.

 8. jeroenpersoon1

  Wellicht stukje op Site Vd de almeerse hockeyclub doet u anders besluiten. Steekhoudende argumenten om niet verder de zaal in te gaan

 9. lenny-baker

  Het enige wat ik uit het stuk op de site van Almere haal, is dat ze de zaaluren hebben teruggegeven en daardoor niet meer met zekerheid trainingscapaciteit kunnen aanbieden. Mbt evenredige verdeling is dat natuurlijk al zo ontstaan door de wedstrijden in december en biedt je ze nu niks, dat lijkt mij ergen. Mbt de vele besmettingen: er zijn 6 spelers die je nodig hebt voor een zaalwedstrijd uit een veldteam van rond de 14. Dat moet toch haalbaar zijn.


Wat vind jij? Praat mee...