KNHB komt met mogelijke data herstart competitie na lockdown

De KNHB heeft woensdag de data van de herstart van de competities bekendgemaakt. Deze data gelden wanneer de hockeysport direct mag opstarten na de lockdown die nu tot en met 19 januari duurt. De bond richt haar pijlen voornamelijk op het laatste weekend van januari.

Eerder deze week liet de KNHB weten dat naar aanleiding van de lockdown die premier Mark Rutte maandagavond afkondigde, er tot 19 januari niet mag worden gehockeyd in de zaal en in blaashallen. Verder mogen senioren alleen nog  trainen in groepjes van twee personen en zijn er beperkingen voor kampen en clinics.

De startdatum voor de Tulp Hoofdklasse Heren en Hoofdklasse Dames is nog niet bekend. Die datum wordt in overleg bepaald met Hoofdklasse-koepel HHcv en wordt volgens de bond op korte termijn bekend. Mocht er na 19 januari 2021 weer getraind worden in teamverband, dan staat de hervatting van de overige competities als volgt gepland:

Categorie Herstart Format Inhaalwedstrijden
Standaardteams (Promotieklasse, Overgangsklasse, Eerste tot Vierde Klasse) 14 februari Ongewijzigd De gemiste wedstrijden worden opnieuw ingepland vanaf 14 februari. Lopende competities worden uitgespeeld.
Senioren Reserve, Jong, 30+, 35+ en 45+ 31 januari Ongewijzigd De gemiste wedstrijden worden opnieuw ingepland vanaf 31 januari. Lopende competities worden uitgespeeld.
Jongens en Meisjes A (alle poules) 30 januari Ongewijzigd De gemiste wedstrijden worden opnieuw ingepland vanaf 30 januari
Jongens en Meisjes B + C (Top, Subtop) 30 januari Ongewijzigd Eerst worden de lopende competities uitgespeeld (tot begin maart). Dan wordt de opzet van de vervolgcompetities bekend (normaal tien wedstrijden).
Jongens en Meisjes B + C (Eerste Klasse) 30 januari Ongewijzigd Periode 2 (vijf wedstrijden) wordt gespeeld. Na afloop wordt het format van de derde periode bekend (normaal tien wedstrijden).
Jongens en Meisjes B + C (Tweede Klasse en lager) én Jongens en Meisjes D 30 januari Aangepast* Normaal werden na de herfstvakantie nog twee competitiedelen gespeeld (vijf wedstrijden en tien wedstrijden). Deze competities worden samengevoegd en vanaf 30 januari wordt gespeeld in poules van zes. Teams ontmoeten elkaar drie keer.
Jongste Jeugd 30 januari Afhankelijk van district Afhankelijk van district

* Indien het huidige format (competitie met vijf en daarna met tien wedstrijden) wordt gehandhaafd, moet er voldoende tijd worden gereserveerd voor inhaalwedstrijden en herindeling. Door het format enigszins aan te passen kan in een keer tot en met de zomer worden doorgespeeld. Dit geeft veel flexibiliteit.

Reisbewegingen beperken

De bond laat weten dat competities die nog moeten worden heringedeeld, met uitzondering van het hoogste landelijke niveau, zo regionaal mogelijk worden ingedeeld om reisbewegingen te beperken. Competities lopen daarnaast langer door tot eind juni of begin juli. Zodra er definitief duidelijkheid is over een herstart eind januari, zal de competitieleiding van de KNHB een overzicht plaatsen met de exacte speeldata per competitie. Daarnaast past de competitieleiding het programma waar nodig aan zodat in alle poules eerst alle teams één keer tegen elkaar hebben gespeeld, waarna de returnrondes kunnen beginnen.

Als hockeyen pas weer in februari of maart mag

Mocht uiteindelijk blijken dat de competities pas eind februari of in maart kunnen worden hervat, dan bestaat de kans dat het aantal wedstrijden binnen de competities moet worden teruggebracht of dat het format wordt aangepast om competities wel volledig te kunnen uitspelen.


6 Reacties

 1. mengelblik

  Mocht februari niet haalbaar zijn dan volgende voorstel; Poules van 12 splitsen in 2 poules van 6. Regionale indeling om verplaatsing zo laag mogelijk te houden. Per poule volledig programma spelen met zowel uit als thuiswedstrijd. Totaal dus 10 wedstrijden. Daarna evt kruisfinales voor promotie. Laatste 2 teams degraderen of ook kruis wedstrijden. Op deze manier eerlijk verloop van competitie met zowel uit- als thuiswedstrijd. Minder reis beweging door regionale indeling. Door deze indeling meer streek derby’s en dus aantrekkelijk voor (hopelijk) publiek.

 2. KarelHockey

  De kans dat de competities in januari hervat is 0. Eerder met Pasen. Dan wordt de competitie na een maandje weer stilgelegd voor de derde golf. Laten we nou slim zijn, en de voorbereiding voor 2021/‘22 nu al opstarten.

  1. bombaliali

   Gewoon kijken hoe het loopt, wat voor zin heeft het om nu al te beslissen over het gehele seizoen?

  2. Boearco

   Met twee man trainen, zonder duels? Gaat niet werken. Verder zou ik als ik de KNHB was ook de landelijke A competities zo indelen, dat er minder gereisd hoeft te worden. Sommige teams moeten nu 200km in totaal reizen voor 1 wedstrijd.

  3. Eelco Houwink

   Nou eh Boearco, ik kan je vertellen dat je met 1 tegen 1 aardig in duels verzeild raakt, die nog veeleisend zijn ook, zonder veel kans om er ooit uit te komen overigens. Goed voor de balvastheid, en tactisch werkt het eigenlijk averechts. Maar beter dan niets en conditioneel wel prima.

 3. opleidenkey

  Volgens mij kunnen we allemaal juist wel wat positiviteit gebruiken; waar dingen op een verantwoorde wijze mogelijk zijn daar moeten we gebruik van maken. Dat gaat ook de energie geven om hier doorheen te komen. Chagrijnige mensen steken mensen aan om ook chagrijnig te worden. Laten we daar ajb van wegstappen en de positiviteit zoeken. Ik laat me iig niet het chagrijn in trekken, deze ellende is een keer voorbij...! Kom op!


Wat vind jij? Praat mee...