KNHB mikt voor herstart hockeycompetities pas op februari

De KNHB gaat ervan uit dat de hockeycompetities in Nederland in de volle breedte pas in februari worden hervat. De hockeybond verwacht, gezien de dinsdagavond door het kabinet verkondigde maatregelen, niet dat in januari wedstrijden kunnen worden gespeeld. Een uitzondering geldt mogelijk voor de Hoofdklasse.

Het kabinet maakte dinsdagavond na de persconferentie van premier Mark Rutte bekend dat topsporters vanaf 17 december weer in groepsverband mogen trainen en de competitie mogen hervatten. Dat geldt in het hockey voor de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren. Een besluit dat nog wel door de Eerste en Tweede Kamer moet worden goedgekeurd.

Voor de overige hockeyers in Nederland had het kabinet, ondanks een sterke lobby van onder meer de KNHB, geen positief nieuws te melden. Dat betekent dat de jeugd tot 18 jaar in groepsverband mag trainen en onderling op de club wedstrijden mag spelen. Senioren van 18 jaar en ouder mogen vooralsnog alleen trainen in groepjes van maximaal vier personen op anderhalve meter.

Aangezien er geen zicht op is dat deze situatie snel gaat veranderen, ziet de KNHB nog weinig heil in het eerder geschetste scenario 1 dat mikte op een herstart in januari. De bond richt zich daarom nu op scenario 2, wanneer de competities rond februari weer mogen worden hervat. De KNHB start dan direct weer met de competitie zodra de overheid dit toestaat. Bij de eerste teams blijft de bond rekening houden met ‘een naar omstandigheden reële voorbereidingstijd rekenend vanaf het moment dat de teams de groepstrainingen weer kunnen hervatten.’

Archiefbeeld van de finale tussen Kampong JB1 en Bloemendaal JB1 om de landstitel. Foto: Koen Suyk

Jeugd

Omdat het aantal speeldagen tot en met het einde van het seizoen bij een herstart in februari minder groot is en hierdoor de tijd voor een herindeling ontbreekt, bestaat de kans dat met name bij de jeugd aanpassingen in het competitieformat noodzakelijk zijn, zo schetst de bond op KNHB.nl. De competitieleiding werkt dit de komende weken nader uit, waarbij ze streeft naar evenveel wedstrijden (18 tot 22) als in andere seizoenen. Wellicht moet het seizoen daarvoor worden verlengd tot en met de eerste week van juli.
Kunnen de competities pas eind februari of in maart worden hervat, dan bestaat de kans dat het aantal wedstrijden moet worden teruggebracht om competities wel volledig te kunnen uitspelen.

Hoofdklasse

De KNHB zegt verheugd te zijn dat de Hoofdklasse vanaf 17 december kan worden hervat, maar het is nog onduidelijk of de clubs extra maatregelen (geen publiek, testen) moeten nemen. ‘Op dit moment voeren wij overleg met de overheid, NOC*NSF en andere sportbonden over de voorwaarden waaronder dit mogelijk is. We proberen de informatie hierover zo snel mogelijk met de verenigingen te delen’, aldus de bond.

Onduidelijk is ook wanneer de eerste competitiewedstrijden worden gespeeld. De bond zegt hierover in overleg te zijn met de HHcv, de koepel van Hoofdklasse-clubs. Harry van Hout, bestuurslid tophockey van Oranje-Rood, zit namens de HHcv hierover aan tafel met de hockeybond. Zij werkten in overleg eerder een scenario uit dat voorziet in een eerste competitieronde op zondag 31 januari.

Uit een rondgang langs diverse clubs blijkt dat veel clubs uitgaan van die datum. Maar die ligt zeker nog niet vast. Van Hout: ‘Die datum is een tijd terug gekozen als peildatum voor de herstart van de Hoofdklasse. We mikten toen op het hervatten van trainingen per 1 januari en met een voorbereiding van zo’n vier weken, kan je 31 januari weer starten. Met een dubbelweekend in februari is de eerste seizoenshelft dan afgewerkt. Nog niks is zeker. We zijn afhankelijk van het weer. Zo moet je bijvoorbeeld kunnen blijven sproeien.’

 


11 Reacties

 1. Mark Bouwman

  Mooi te horen dat KNHB en NOCNSF idd bezig zijn met te proberen een opening te forceren. Cijferfetisjisme van de overheid ten top. Het is al helemaal niet uit te leggen als er in een (stads)regio geen onderlinge oefen juniorwedstrijden BUITEN gespeeld mogen worden, terwijl dezelfde jeugd in een regio wel bij elkaar opgehokt in lokalen zit en BINNEN het overgrote deel van de besmettingen plaats vindt. Het is een niet meer te pruimen en uit te leggen logica hoe hard de (jeugd)sport getroffen wordt.

  1. FIHCOACH

   Mark Wat is er nog over van de competitie ? Het heeft toch helemaal geen nut meer . De voorjaars vakantie zit er tussen en de mei vakantie hoe gaan we competities eerlijk laten verlopen ? Ik ben voor jou voorstel om per stad (straal 20 km ) competitie op te zetten en vooral iedereen trainenb

  2. FIHCOACH

   Knhb laat me niet lachen alleen de hoofdklasse is belangrijk de rest...

 2. KarelHockey

  Herstart rond februari is volstrekt niet realistisch. Medio maart/ Pasen herstart is logischer. Na een potje of 6 hebben hebben we zomerstop. Dit seizoen is klaar, september beginnen we opnieuw.

 3. maurits

  Hou gewoon op met deze façade en richt je niet meer op “een” competitie maar zorg er weer voor dat we in groepen mogen trainen en zeer regionaal een oefen-wedstrijdje mogen spelen. Dat we dit najaar met zijn allen halve volksverhuizingen hadden was al te bezopen voor woorden als je er op terugkijkt.

 4. sachab

  De lobby is dus mislukt als de andere competities niets mogen...

 5. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Voor een ieder die zo graag weer wil hockeyen of welke sport dan ook. Het draait om dat hele simpele eigen "ik" -je... Ik begrijp dat iedereen zich zo ontzettend stoort aan de wel of niet eerlijke verdeling van hoe om te gaan met de situaties. Horeca boos, sporters boos, etc. Maar het is toch heel simpel. Het fenomeen black friday heeft dus serieus weer gezorcht voor meer opnames en meer IC bedden bezet. dan hebben we het over een week voor Sinterklaas avond. En oerdom als het volk is gaan ze masaal de straat op de winkels in en week na 5 december? Ja hoor meer besmettingen wederom een melding van Rutte en co dat het niet goed gaat... Wie is er dan schuldig? De regering, KNHB, De scholen? Ik vind het zo ontzettend hypocriet dat mensen elke keer maar de vraag en opmerking plaatsen dat de KNHB en de regering er iets aan moet doen. Neem van mij aan dat er een hoop gebeurd maar elke keer weer tot stilstand komt doordat het domme volk zich niet aan een paar maanden iets strengere regels kan houden. Betreft het hockey, ik heb het al eerder gezegd. Is het nu zo belangrijk om die competities uit te spelen? Dat het sporten algeheel plat ligt is niet oke, dat vind ik ook. maar in Nederland kan je gewoon nog naar buiten (ook s avonds) om te wandelen, hard te lopen, fietsen, Nordic walking, enz.. Genoeg mogelijkheden om iets te doen om actief te blijven. Maar goed Nederlanders zien altijd eerst het probleem voordat er gehandeld wordt. Zing het met zn allen nu toch gewoon tot medio april uit! regels volgen en accepteren en doorgaan. Iedereen heeft er last van! Zorg gewoon dat we komende weken (kerst) en januari 2021 laten zien dat het heel simpel kan zijn als wij als volk accepteren en aan de regels houden dit virus zo goed als ingedamd kan worden dat de vrijheid weer terug komt voor een ieder. Echt mensen maak je niet druk om een niets zeggend potje hockey op zondag maar maak je druk om je medemens.

 6. opleidenkey

  Wat loopt iedereen nou te mokken? Starten van “het normale” leven voor zover dit mogelijk is. Na de voorcompetitie worden er normaal 5, hoogstens 6 competitiewedstrijden gespeeld. Na de zaalcompetitie begint het 2e deel van het veldseizoen pas weer half of zelfs eind april. Wanneer “we” weer gaan starten, half februari, dan lijkt het mij dat dit zou moeten passen, ook met vakanties. Dus ongeacht welk competitieniveau, volgens mij is er ruimte van half februari tot ten minste half april minus 1 vakantie van 2 (?) weken, dus zeker 6 weken, om de achterstand in te lopen...

 7. floppieenteun

  Ben op zich wel blij met dit nieuws. Al geldt dit natuurlijk niet voor al die hockeyers die staan te trappelen om weer lekker op het veld te staan en daarna van de 3e helft willen genieten. Jammer dat dit momenteel niet kan, maar naar mijn idee, gezien de huidige situatie, helaas wel begrijpelijk. Vind dat de KNHB wel degelijk z'n uiterste best heeft gedaan. Het tot nu toe niet doorgaan van de hoofdklasse kan je niet alleen afschuiven op slecht lobbyen van de KNHB. Dat zou namelijk betekenen dat alle overige sportbonden (met uitzondering van de KNVB) slecht hebben gelobbyed. Volgens mij ligt alles genuanceerder. Met een goed testbeleid kan je, ook als de coranasituatie nog wat verslechtert, prima het hoofdklasseseizoen hervatten en afronden (het weer kan wat dat betreft af en toe wel een dissonant zijn). De voetbalcompetitie is een mooi voorbeeld. Helaas voorlopig wel zonder publiek. Hoop dat de hoofdklasseclubs en KNHB werk hebben gemaakt van het straks goed in beeld brengen van de wedstrijden. En er voor zorgen dat iedereen (ook als je bv geen ziggo abonnee bent), desnoods tegen een kleine vergoeding, de wedstrijden van hun favoriete club live kan zien. Tijdens de wedstrijden in de hoofdklasse van dit seizoen tot nu toe was dat bedroevend slecht geregeld, hockey onwaardig. Natuurlijk zit ik het liefst op het kopje, om van Bloemendaal-Kampong te genieten, een van de dingen die ik het liefst doe. Als dat niet kan is een mooie hockeymiddag voor de buis of laptop een goed alternatief. Een korte voorbeschouwing met bv clubiconen, de wedstrijd en een nabeschouwing van bv spelers en trainers. Het moet toch allemaal niet zo moeilijk zijn om dat (ook financieel) goed te regelen.

 8. maaja

  Zakenrelatie van me is net in Taiwan geweest. Na aankomst eerst verplicht 14 dagen in quarantaine. Boetes zijn ook niet mals...rond de 3000euro per overtreding. Resultaat: 4 coronabesmettingen op 24 miljoen inwoners. Ze gruwelen daar van de houding zoals we die in Nederland aannemen. Veel te laks. En inderdaad zeer egoïstisch....

 9. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @maaja: is exact wat je zegt... In Nederland sta je in de AH en moet je je medemens nog heel vriendelijk vragen om het mondkapje op te doen. En als je het doet krijg je ook nog een sneer van waar bemoei je je mee.... Doen ze hem op alleen over de mond. En nee dit is dus niet alleen een jongeren probleem maar juist de ouderen die doen die kap maar half op. Ik kan daar zo slecht tegen. Meteen politie erbij halen en gewoon boete erop! Hardleers...


Wat vind jij? Praat mee...