KNHB ontstemd over verplichte QR-code bij bezoek hockeyclub

De KNHB is teleurgesteld en ontstemd over de voorgestelde maatregel van het kabinet om het tonen van een QR-code te verplichten voor iedereen van 18 jaar en ouder die een sportclub wil bezoeken. Als de Tweede Kamer deze week instemt met de maatregel, mogen volwassenen vanaf zaterdag 6 november alleen op vertoon van een coronatoegangspas hockeyen of kijken bij een hockeywedstrijd.

De KNHB stelt zich, net als NOC*NSF en de andere sportbonden, op het standpunt dat sporten en kijken naar amateursport ‘voor iedereen en zonder coronatoegangspas mogelijk moet blijven’, zo staat in een verklaring op knhb.nl. 

De maatregel geldt niet voor jeugdspelers tot 18 jaar. Het tonen van de coronatoegangsapp was al verplicht voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca. Ook is de app al noodzakelijk voor het bezoeken van wedstrijden uit de Hoofdklasse. Een QR-code krijg je door je te laten vaccineren of testen.

De maatregel kan in potentie een groot risico vormen voor een eerlijk verloop van de competitie Reactie KNHB

Gezond

In de verklaring stelt de hockeybond ‘dat sporten niet alleen voor iedereen zonder voorwaarden toegankelijk zou moeten zijn, ook meent de KNHB dat sporten juist gezond is en een bijdrage levert aan het welzijn van iedereen, zeker tijdens deze coronapandemie. De afgelopen anderhalf jaar heeft de sportsector laten zien dat sporten geen extra risico tot besmetting met zich meebrengt. De contactmomenten in de hockeysport zijn kort en de afgelopen anderhalf jaar heeft aangetoond dat de (hockey)sport ook geen bron van besmettingen is.’

Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures

Controle

De huidige nieuwe maatregelen zorgen er volgens de KNHB voor dat ‘laagdrempelig sporten’ niet voor iedereen mogelijk is. ‘Ook is de controle voor verenigingen rond trainingen en wedstrijden zeer moeilijk te handhaven. In tegenstelling tot andere sectoren moet de verenigingssport dit zeven dagen per week met vrijwilligers invullen. Tot slot kan de maatregel in potentie een groot risico vormen voor een eerlijk verloop van de competitie: kunnen alle spelers blijven meedoen?’, zo vraagt de hockeybond zich af.

Controle van de CoronaCheckApp. Foto: Willem Vernes

De KNHB stelt dat het bekijken van sport in de buitenlucht, al dan niet op anderhalve meter afstand, veilig en ook te handhaven is. ‘De afgelopen anderhalf jaar hebben we samen met alle verenigingen aan alle maatregelen gehoor gegeven en de overheid gevolgd. Dat willen we ook blijven doen. Maar juist nu vinden we het belangrijk dat het voor iedereen mogelijk blijft sport te kunnen beoefenen. Sporten is gezond, maakt je weerbaar, geeft je afleiding. De sport heeft bovendien bewezen de verantwoordelijkheid aan te kunnen om mensen op een veilige manier te laten bewegen. Daar staan wij voor. Voor alle sporters. Voor alle hockeyers.’


15 Reacties

 1. edwardvos

  Gelukkig heeft de KNHB meer verstand van hockey dan van pandemie bestrijding.

  1. EllesHooft

   Sorry? Ze hebben groot gelijk want sport is geen haard maar wel heel belangrijk voor de gezondheid.

 2. sonjavanzoggel

  Ik hoop oprecht dat alle bonden samen met NOC/NSF hier bezwaar tegen gaan maken, dit gaat alle perken te buiten en de maatregel is totaal niet onderbouwd.

 3. albert-monpelliergmail-com

  Hoezo ontstemd? Kleine moeite zou ik met vele andere denken! Oplossingsgericht ipv hindernissen creëren voor de oplossingen! Ontstemd zijn lijkt wel stemmingmakerij!

 4. Tijmen Klemann

  Absurd! Ik zou de KNHB willen verzoeken om niet mee te doen aan deze medische discriminatie!

 5. Eelco Houwink

  Ben wel benieud wat het KNHB standpunt is inzake open TBC, tetanus, polio, Tyfus, rode hond en soortgelijke (besmettelijke) ziektes. Niet-gevaccineerden gewoon overal toelaten omdat ze zich anders wellicht gediscrimineerd voelen (en het competitieverloop nadelig beinvloed kan worden) ?

  1. keesbrinkman

   Besmettingen vinden ook niet op veld plaats, maar in clubhuis - ook op zaterdag. Moet clubhuis dan maar dicht als het alleen om sport gaat? Niet onlogisch toch om aan toegang tot clubhuis voorwaarden te stellen - dat het lastig is (en ongewenst), is begrijpelijk; die te volle ICs vind ik ook lastig (en ongewenst)…. Een wat contructievere reactie zou ik niet misplaatst vinden - we moeten het toch echt samen doen

  2. Mike de Bot

   Bent u ooit gecontroleerd of u voor bovenstaande ziektes gevaccineerd bent wanneer u naar de hockeyclub ging?

  3. Eelco Houwink

   Nee, omdat op een hoger echelon beleid is gemaakt en de meeste van deze ziektes uitgebannen zijn na verplichte vaccinatie. Dat vindt iedereen normaal. En dan met Corona gaan we het opeens “anders”/genuanceerd doen

 6. freek-weijerslive-nl

  Hockey zou geen dwangmiddel moeten zijn voor vaccinatie. Goed dat de KNHB hier een standpunt inneemt.

 7. RobDux

  Ongelofelijk dit statement vd KNHB. Ze praten in ieder geval niet namens mij. De ic’s stromen vol, zorg wordt uitgesteld en de KNHB gaat zeuren over maatregelen? Laat de KNHB een statement eruit doen over de ongevaccineerden die het gros vd bevolking gijzelen.

 8. paulvandijk

  Ik zou niet weten waarom de KNHB ontstemd zou moeten zijn, even los van de organisatorische hobbels die de clubs moeten nemen natuurlijk. Misschien wordt het tijd dat we minder ontstemd moeten meedenken met de 15 procent die er zelf voor heeft gekozen bij die 15 procent te zitten. Degene die het hardste gilt, heeft niet perse gelijk. Het overgrote deel van de sporters zal deze maatregel in de huidige situatie schouderophalend heel normaal vinden. Er is maar één groep die op dit moment ontstemd mag zijn en dat is de zorg die wordt overlopen.

 9. coriannevlasman@gmail.com

  Prima regel. Kan of wil je niet gevaccineerd worden, dan zorg je toch gewoon dat je een negatieve corona test hebt. Wat een ophef. Iedereen kan gewoon hockeyen als je gezond bent dus dat gewappie over oneerlijke competitie is een beetje knullig beste KNHB.

 10. erikb

  Het argument van een mogelijk oneerlijk competitieverloop is zwak. Iedereen kan meedoen, tenzij je ziek bent. Dat is nu ook al zo. Waar terechte zorgen over zijn is dat de handhaving door vrijwilligers moet gebeuren, en dat 7 dagen per week. Het is niet alleen het clubhuis, maar het hele complex. Monsterklus.


Wat vind jij? Praat mee...