Lichte versoepeling 27+: trainen in groepen van vier spelers

Een week nadat ook jong senioren tot en 26 jaar weer in teamverband mogen hockeyen, heeft het kabinet een versoepeling voor de 27-plussers bekend gemaakt: zij mogen weer gaan trainen in groepen van vier spelers. De aanpassing van de coronamaatregelen geldt vanaf dinsdag 16 maart.

Voor de oudere senioren geldt tot volgende week dinsdag nog dat ze wel met meerdere spelers op het veld mogen staan, maar slechts herkenbaar in tweetallen en op 1,5 meter. Voor hockeyteams was de aanscherping van vier naar twee spelers op 16 december vorig jaar reden per direct te stoppen met trainen. In de periode daarvoor organiseerden veel teams met de groepen van vier spelers nog wel trainingen.

Aan de versoepeling die maandagavond is afgekondigd, zitten nog wel restricties. Ook nu geldt dat de spelers als viertal herkenbaar moeten zijn en zij onderling ook op het veld 1,5 meter afstand moeten houden. Dat is nog een groot verschil met de jong senioren die weer partijtjes mogen spelen op de training en ook onderling op de club wedstrijden mogen houden.

Hockeyen door senioren ouder dan 27 jaar mogen vanaf volgende week weer in groepjes van vier personen trainen. Foto: Willem Vernes

Voor de KNHB is het hervatten van de groepstraining voor alle senioren de eerstvolgende stap in de versoepeling, zo schetste directeur Erik Gerritsen vorig week. Stap twee is de hervatting van de competitie (in eerste instantie regionaal) en daarna het voorzichtig de heropening van de sportparken met publiek en afhaalhoreca.


10 Reacties

 1. daanvandijk

  Hoe kijken we naar het feit dat er straks wellicht ploegen zijn die een volledige selectie van spelers van 26 jaar en jonger hebben vs. de ploegen die enige tijd verdeeld zijn door deze maatregelen omdat een deel van hun spelers niet mee kunnen trainen? Het gaat hier om ongeveer een maand aan achterstand dat opgebouwd wordt. Het lijkt mij dat een eerlijke competitie hierdoor niet meer mogelijk is. Ik ben benieuwd hoe men hier bij de KNHB naar kijkt

  1. dragoncl

   De jeugd heeft de toekomst

  2. Boearco

   Competities zullen sws niet eerlijk zijn. Daarom moet je daar als KNHB ook een streep doorzetten.

  3. Het Muurtje

   Strepen maar de competitie, vergeet alleen niet dat er bij aantal clubs onder de hoofdklasse er hard wordt gestuurd op het hervatten van de competitie ivm investeringen in de teams.. die willen kosten wat kost spelen! Ga je dan ook weer regel invoeren bij meer dan 4 besmettingen in je team wedstrijd uitstellen? Kan een lang seizoen worden dan!? Denk dat de vraag wie gaat waar verantwoordelijkheid voor nemen ook wel terecht kan zijn. Zelf verantwoordelijkheid is ook van toepassing.

 2. ronaldvandervaart

  Deze versoepeling is wederom een flinke teleurstelling. Waarom is er geen stap genomen naar een volledige groepstraining bij buitensporten voor oudere senioren op 1,5 meter? Dat deden we vorig jaar ook toen we de lockdown nog intelligent noemden. Dat geeft ruimte aan veel meer trainingsvormen en meer plezier tegen een even hoge virusveiligheid. Op deze manier hebben we vorig jaar nog lang doorgetraind, terwijl het animo bij groepjes van 4 eigenlijk al direct verdwenen was. Laat staan bij groepjes van 2.

 3. paulvandijk

  Inderdaad streep door competities. Je kunt op z'n vroegst in mei herstarten. Sommige ploegen moeten nog 7 wrdstrijden om aan de 11 (halve competitie) te komen. En dan nog play-offs / play-outs. Gaan we dan door tot eind juni, incl doordeweeks, niet reëel toch? Hoogstens regionaal vriendschappelijk en in september eindelijk ftis van start. Het is niet anders.

  1. KarelHockey

   Inderdaad is het verstandig om er een streep onder te zetten. Gewoon in augustus kijken wat kan. Misschien mogen er oefenpotjes gespeeld tegen regionale clubs. Anders nog ff dporgaan met onderlinge potjes. De jeugd vindt het prima; de senioren moeten nog even geduld hebben. En anders gaan de senioren toch een andere sport doen. Komt helemaal goed. En dan in maart ‘22 volle bak vooruit. Dit wachten op iets wat kan is nutteloos, net zoals in 4-tallen sporten. Totaal niet van deze wereld.

 4. Eelco Houwink

  Fijn, dan kunnen we de vet-competitie hervatten met 1 speler en 1 keepert 15 man op de bank en wat meer doorwisselen.

 5. olgakroese

  Bijna alle teams die ik spreek laten 27+ al mee trainen met de groep - er is toch geen controle.

 6. SanderE

  “ Vooral jongeren tot 25 jaar testten vaker positief. In alle andere leeftijdsgroepen werden minder positieve coronatesten afgenomen. “ Lachwekkend onze maatregelen😂


Wat vind jij? Praat mee...