Lintjesregen bij vrijwilligers hockeyclubs

Het is maandag koningsdag en dat betekent dat er weer koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt. Ook bij de Nederlandse hockeyclubs zijn er diverse vrijwilligers die een lintje hebben gekregen. Wij willen die vrijwilligers ook hier op hockey.nl extra in het zonnetje zetten. 

We zijn via diverse kanten geattendeerd op vrijwilligers die zijn onderscheiden. We roepen jullie op ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Stuur een mail naar redactie@hockey.nl met daarin de naam, soort onderscheiding, verdiensten voor de hockeysport en eventueel een foto met hoge resolutie.

Herman Kruis. Foto: Willem Vernes

Naam: Herman Kruis
Onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Het leven van Herman Kruis staat in het teken van hockey. Zo was hij twee jaar bondscoach van de Oranje Dames. Daarvoor was hij coach van de Oranje Dames Zaal. Als speler is Kruis uitgekomen voor de Bredase club Push. Ook is hij voorzitter bij de Stichting Deltalent, Hardloopclub 55 voor 5, de Sportraad Breda en Jongeren in Beweging Brabant. Kruis is nu bondscoach van de vrouwen van Wit-Rusland.

Foto: Anouk van Gorkom

Naam: Cees Wouters
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Ruim 40 jaar wedstrijdsecretaris van Berkel-Enschot.

 

Naam: Edna van Lieshout-Rutten
Onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Begon jaren geleden als bondsscheidsrechter binnen de KNHB en heeft zowel op dat gebied als daarna als official op de hoogste internationale niveaus geacteerd. Zij is op dit moment een van de toonaangevende toernooidirecteuren in de wereld. Daarnaast is ze het boegbeeld van het Rotterdamse netwerk voor vrouwen in de sport, dat streeft naar meer diversiteit binnen de sportwereld, onder meer in besturen en managementfuncties.

Naam: Edwin van der Heide
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Edwin heeft bij hdm diverse bestuursfuncties gekleed, waaronder die van voorzitter en bestuurslid tophockey. Momenteel is hij bestuurslid van Samenwerkende Haagse Sporttalentenverenigingen en voorzitter van de stichting Let’s Stick Together.’

Foto: Kampong Hockey

Naam: Gilbert Schyns
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Gilbert heeft zich bij Kampong jarenlang ingezet als coördinator van jeugdteams en hij organiseerde diverse toernooien. Hij geeft scheidsrechterscursussen, surveilleert in het weekend en fluit ook wedstrijden op zaterdag en zondag. Als laatste heeft hij samen met Jan Dullemeijer de scheidsrechtersbegeleiders ‘gecoacht’ om het fluitniveau van de scheidsrechters te verbeteren.

Foto: Pinoké

Naam: René van Toledo
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: René heeft deze onderscheiding gekregen vanwege het vele en jarenlange vrijwilligerswerk dat hij verricht bij Pinoké.

Naam: Jan Willem Maas
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Sinds 2004 vervult Jan Willem verschillende bestuursfuncties bij Sportvereniging Kampong. Als voorzitter van SV Kampong Hockey en bestuurslid van de federatie, SV Kampong, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de club. Hij vond ruimte om extra velden aan te leggen, waardoor meer Utrechters bij Kampong kunnen sporten. Daarnaast had hij een actieve rol bij het uitbreiden van G-hockey, de ontwikkeling van de topsportafdeling en de realisatie van het nieuwe clubhuis.

Naam: Dick Hollander
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Sinds 2000 zet hij zich in voor de arbitrage van de hockeysport. hij heeft cursussen, verzorgt workshops, begeleidt cursisten en is examinator. Inmiddels heeft hij 14.000 jongeren en ouders het scheidsrechtersexamen afgenomen. Een complete scheidsrechtersgeneratie.Ook is hij betrokken bij het opstellen en uitvoeren van het arbitragebeleid bij verschillende hockeyverenigingen.’

Naam: Mary Knop
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Verdiensten: Mary (83) van HC Rotterdam is ‘van voor de fusie’ in 1973. Ze speelde jarenlang in Dames-1 en is ook nog bestuurslid geweest. Als trainster van meisjesteams concentreerde Mary zich op de D-teams. Jarenlang was zijn ook  trainer/coach van Meisjes D1. Nog nu geeft Mary wekelijks trainingen aan enkele meisjesteams. Mary was in het verleden manager van Heren 1 en ook (mede)verantwoordelijk voor de hele meisjeslijn. En, al ‘sinds mensenheugenis’ waakt ze bij Rotterdam over de uitrustingen van álle keepers.


Wat vind jij? Praat mee...