#keepplaying: ‘Competitie uitspelen met play-offs’

De competities van standaard teams kunnen worden uitgespeeld met alleen play-offs. Die optie noemde Erik Gerritsen, directeur van de KNHB, woensdagmiddag in de uitzending van #keepplaying.

‘We hebben als bond nog geen beslissing genomen’, zegt Gerritsen in de uitzending. ‘We moeten daarin de afweging maken tussen een zo eerlijk mogelijk verloop van de competitie en reuring op de club. Die kunnen soms in tegenspraak zijn met elkaar. Dat wordt een lastige afweging.’

‘Misschien is het wel eerlijker om de stand te bevriezen, maar het is veel leuker om hem in een playoff-format uit te spelen. Met leven in de brouwerij en leven op de club, maar met wel de kans dat de nummer acht van de Overgangsklasse B kampioen wordt. En de kansloze nummer twaalf zich toch nog handhaaft. Ik zou daar wel mee kunnen leven, maar dat is mijn mening en ik ga daar niet alleen over. Er zullen genoeg mensen zijn die dat niet zien zitten, dus daar moeten we het over hebben met elkaar en zorgvuldig beslissen’, aldus Gerritsen.

‘Alternatief aanbod in vakantie’

De directeur benadrukte in de uitzending nogmaals dat de prioriteit van de KNHB bij de verenigingen ligt. In een interview met hockey.nl zei hij eerder dat het coronavirus niet de geweldig verenigingsstructuur kapot mag maken. Gerritsen sprak de hoop uit in juni nog een mooie maand hockey te kunnen krijgen op de verenigingen. In de uitzending van #keepplaying hield hij de mogelijkheid open dat verenigingen dit jaar nog langer doorgaan. ‘Stel dat we pas per 1 juni weer kunnen hockey, dan zouden we tot de zomervakanties kunnen hockeyen of misschien in zomer, samen met de clubs, wel een alternatief competitie-aanbod hebben.’

Uitzending terugkijken

Bekijk hieronder de uitzending van #keepplaying terug.

 


16 Reacties

 1. llinde

  Mooi initiatief..

 2. tiemezegelink

  Samenvatting: Er liggen verschillende ideeën op de plank. Waarvan de play-offs spelen, de stand bevriezen en niets doen, een speciale play-off spelen en nog meer. Op het financiële gebied van de clubs gaat het vooral om solidariteit tussen verschillende clubs en de bond!

 3. knap

  Dat we nog steeds denken dat we in juni weer kunnen hockeyen....?! Verder kun je het sporters niet aan doen nog steeds geen duidelijkheid te geven. Gaan we nou echt continue afwachten? Verklaar die competities ongeldig en begin opnieuw. Een Nummer 8 die kans maakt op promotie heeft niks met sport te maken. Dat verkoop je (top) sporters niet.

  1. joopie123

   Ik zie geen enkele reden persoonlijk om overhaast beslissingen te nemen. Voor de sporters (daarvan ben ik er toevallig 1) geldt: we kunnen best even wachten hoor. Ik heb liever dat er lang wordt gewacht en dat wordt gezegd, "het gaat helaas niet meer lukken", dan dat we overhaast beslissingen gaan nemen om er in juni achter te komen dat het prima had gekund

  2. knap

   Joop ik deel je mening niet. Mijn teamgenoten en ik zouden graag duidelijkheid willen hebben over de competitie. Als we in juni toch kunnen hockeyen, laten we dan vooral oefenen of een soort beker competitietje spelen. Als er zoals hierboven dan ook nog gesuggereerd wordt dat een nummer 8 kampioen kan worden door middel van play offs (om voor reuring op verenigingen te zorgen), dan ben je echt van het padje! Moet je als voorstel neerleggen in de hoofdklasse! Hoe serieus neem je het hockey op niveau dan?

  3. stekel

   In moeilijke tijden komt leiderschap en daadkracht boven drijven....

 4. daan_janssen

  @koeien. De KNHB hanteert de datum vanuit de regering. Maar neemt niet weg dat we allemaal wel de kans klein achten dat we snel weer het veld op kunnen.

  1. knap

   Veel bonden hebben al k nopen door gehakt. Dat zorgt voor rust.

  2. stekel

   Tja maar niemand verbiedt de KNHB zelf na te denken en besluiten te nemen (zolang ze niet conflicteren met die vd overheid)

 5. jvolcano

  Geef het een kans. Nieuwe opzetjes kunnen voor verassingen zorgen, soms een verrijking en soms niet. Zonder reuring zijn verenigingen kwetsbaar. Het siert de KNHB dat ze de verenigingen centraal stellen in tijden van crisis. We willen toch allemaal dat onze clubs overeind blijven?

 6. vermeulen

  Stop nu met de competitie en gebruik de eerste helft van het nieuwe seizoen na de zomer om de tweede helft van deze lopende competitie uit te spelen. Na de winterstop voor de hoge teams play-off en beker op de zondagen ( in een aangepaste vorm zodat ieder team wel zoveel mogelijk kan blijven spelen) en voor de andere teams een mini- tussen competitie. Dan in sept 2021 weer het oude vertrouwde programma. De lijkt mij het meest eerlijk!

 7. floppieenteun

  Als we inderdaad tot juni (of langer) niet kunnen hockeyen is er naar mijn idee, voor de hoofdklasse heren en dames, een echte eerlijke optie: Dit seizoen niet meer spelen. De huidige stand bevriezen. Er is geen kampioen en er zijn geen degradanten. de nummers 1 t/m 3 spelen volgend seizoen EHL. Eventueel kan je de nummer 1 nog uitroepen tot kampioen (met de toevoeging dat de competitie vanwege het coronavirus niet volledig is uitgespeeld). Verder denk ik dat het verstandig is de competitie 2020/2012 op voorhand al wat later te laten beginnen (bv. half september). Ongeveer 1/4 van de wedstrijden in de eerste seizoenshelft en ongeveer 3/4 van de wedstrijden in de tweede seizoenshelft.

 8. donthieske

  Is het een mogelijkheid dat als de competitie weer kan worden opgestart en in een beperkte tijd afgehandeld moet worden dit op een zaalhockey manier te doen. 3 teams komen bij elkaar spelen ieder een helft tegen elkaar. Relatief veel mensen naar de clubs en dus omzet minder veld bezetting en er is nog enigszins sprake van competitie.

  1. knap

   Je kunt niet zomaar het competitie format tijdens de competitie veranderen. Bij het voetbal spannen ze daar rechtszaken voor aan.


Wat vind jij? Praat mee...