Maartje Paumen dronk zelfs geen koffie voor haar laatste Spelen

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro stopte Maartje Paumen met koffie, suiker en alcohol. Dat vertelt de oud-international in het boek ‘Dit boek is gezond’. Ze deed voor haar mentale energie ook aan yoga. 

Paumen was van jongs af al bezig met bewegen en een gezonde leefstijl. ‘In mijn puberteit voelde ik me soms best een uitzondering. Nederland was twintig jaar geleden nog nauwelijks bezig met eten en voeding, terwijl ik minimaal drie keer per week trainde en heel bewust probeerde te achterhalen wat gezond was en waar ik spieren mee opbouwde.’ Paumen kreeg van experts adviezen over de leef- en voedingspatronen waarmee je het best kunt presteren en bewegen. Bij haar laatste Spelen heeft ze zichzelf voor de laatste keer in dat opzicht gereset. ‘Het zouden mijn laatste Olympische Spelen worden en ik wilde voor de laatste keer echt álles geven.’ Ze stopte met koffie, suiker en alcohol en volgde intensief yoga voor de mentale rust. Ook hield Paumen rekening met haar slaapritme. Geen smartphones en tablets, maar een goed boek mee naar bed. ‘Dat was een openbaring voor mij’, vertelt Paumen.

In ‘Dit boek is gezond’ vertellen naast Paumen ook andere bekenden zoals Pieter van den Hoogenband, Humberto Tan en Bobby Eden over hun ervaring met een gezonde levensstijl. Het boek van Tijn Elferink is een handboek voor minder stress en meer energie. Het staat vol tips, challenges en wetenschappelijke experimenten. Elferink sprak hiervoor met artsen, wetenschappers en deskundigen over hun visie op gezondheid, bewegen, voeding, slaap en sociale activiteiten. Hij testte alles zelf en deelt zijn ervaringen in het boek.

Koop Dit boek is gezond online of bij de boekhandel met deze code 904-10561 en je krijgt 5 euro korting.


4 Reacties

 1. robvisser

  Ze heeft echt alles gegeven maar ze was niet meer op haar best bij de OS 2016. Het missen van de strafbal in de finale was misschien wel exemplarisch.

 2. pietersmits

  Was ze ook tijdelijk met roken gestopt zeker?

 3. robvisser

  Dat staat er niet bij, dat ze met roken gestopt was. Wel dat ze met de drank gestopt was. Ik ben nog steeds behoorlijk ziek van de finale destijds en ik ben bang dat geen enkel type gezonde voeding dat gaat verhelpen. Maar misschien moet ik eens yoga proberen. Het was letterlijk en figuurlijk de finale van de gemiste kansen. Achterin was het chaos troef in de NL verdediging, waarbij ook de anders zo onberispelijke Joyce Sombroek blunderde. Jammer. Maar het zou raar zijn om Maartje alleen op de OS af te rekenen, ze had een geweldige carrière.

 4. JoostS

  yep. belangrijkste speler toen. maar om nu weer een artikel te plaatsen dat overigens meer lijkt op het pushen van een boek, is dat nu nodig ?


Wat vind jij? Praat mee...