Mannen van Dorsteti scheren hoofd kaal voor zieke teamgenoot

Veertien kaalgeschoren hoofden. Een opvallend beeld, zeker voor een hockeyteam. Toch zetten de mannen van Dorsteti Jong Heren 1 hun ijdelheid en lange haar voor even aan de kant, om hun zieke teamgenoot te steunen. Een actie die al bijna twintigduizend euro heeft opgebracht. 

Dit is het bijzondere verhaal van Dorsteti Jong Heren 1. Het vriendenteam uit Wijk bij Duurstede is al zo’n vijf jaar samen. Vrienden die elkaar op het veld, maar ook daarnaast regelmatig zien. Een selectie van achttien mannen met een gemiddelde leeftijd van eenentwintig jaar. Voor studie uitgewaaid over het hele land, maar op zondagen steevast op de eigen club te vinden. 

Hoewel dat samenkomen de laatste tijd niet meer gaat, blijven de gasten op de hoogte van elkaar. De groepsapp draait nog altijd overuren. Zo ook begin dit jaar, toen een van de teamgenoten een droevig bericht plaatste. Het was het bericht van Hugo (20). 

Droevige bericht

‘Ik kan het me nog goed herinneren’, blikt Pascal Marcus (21) terug. Een van de middenvelders van de ploeg. ‘Hugo appte dat hij naar het ziekenhuis ging. Hij had een zwelling in zijn buik, die hij wilde laten controleren.’ Pascal belde met wat teamgenoten. Nuchter hoopten ze dat het wel zou meevallen. Totdat een week later het slechte bericht kwam. Het was nog niet honderd procent zeker, maar waarschijnlijk was het kanker, zo liet Hugo weten. Zelfs toen hielden Pascal en zijn teamgenoten hoop. Die hoop bleek tevergeefs. 

Hugo heeft lymfeklierkanker met uitzaaiingen naar de lever. De artsen besloten de agressieve tumor van al zo’n 15 centimeter direct te lijf te gaan met chemotherapie, voor het komende half jaar. Nog geen week na de diagnose, onderging Hugo zijn eerste chemo. Dat was begin deze week. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @dorsteti.jh1

Hugo kaal, dan wij ook kaal

Toen Pascal dat hoorde, bedacht hij samen met twee andere teamgenoten een ludieke actie. Hugo’s haren zouden door de chemo uitvallen. Waarom deed de ploeg dan niet mee? ‘Hugo kaal? Dan wij ook kaal.’ Zo gezegd, zo gedaan. Een dag voor de eerste chemo van Hugo pakten veertien teamgenoten het scheerapparaat. De hockeykapsels maakten plaats voor kale, gladgeschoren koppies. Zelf is Pascal er nog niet helemaal aan gewend: ‘Voorlopig ontwijk ik de spiegel eventjes.’

Een beetje tegen de coronaregels verrasten de teamgenoten dezelfde dag nog hun zieke teamgenoot. Een dag voor de eerste chemo spraken ze af in de tuin van Hugo. Op anderhalve meter afstand, met mondkapje. Hugo werd naar buiten gelokt waar zijn teamgenoten een speech voor hem hielden. Toen na de speech alle teamgenoten ‘spontaan’ zijn muts afdeed, en zo hun kale hoofd toonden, hielden Hugo en zijn familie het niet droog. ‘De reactie was goud. Het was bijzonder, gezellig, maar natuurlijk ook emotioneel.’

De reactie was goud. Het was bijzonder, gezellig, maar natuurlijk ook emotioneel. Pascal Marcus

 

Met die ludieke actie besloten ze zich direct aan de sluiten bij het KWF (Kankerfonds). Ze startten de actie ‘kale koppen niet te stoppen‘ om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Inmiddels staat de teller al op zeventienduizend euro.

‘Bizar hoe hard het gaat’, vervolgt Pascal. ‘Het explodeerde letterlijk, toen we de actie net online hadden gegooid.’ Het streefbedrag stond begin deze week op vijfduizend euro. Dat doel werd binnen een dag gehaald. Inmiddels is het bedrag al twee keer opgeschroefd en hopen de teamgenoten twintigduizend euro op te halen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @dorsteti.jh1

Gaat redelijk goed met Hugo

Volgens Pascal gaat het inmiddels redelijk goed met Hugo, hij is wel wat vermoeid. ‘Hij stuurde een foto dat hij vanochtend twaalf pillen naar binnen moest werken. Van chemo word je natuurlijk super ziek. Hij houdt zich sterk.’ 

Pascal is al langs geweest bij zijn teamgenoot. Waar ze normaal met een groep samen zouden komen om een biertje te drinken, lopen ze nu in tweetallen een blokje om. ‘Hij overleeft het wel’, klinkt Pascal hoopvol. ‘De dokters zijn positief. Hij is jong, ik schat de kans zeker 99 procent dat hij het redt.’


5 Reacties

 1. demagic

  By far het mooiste bericht wat ik in de laatste tijd op deze site heb gelezen.Dit is wat teamsport naar boven kan brengen.Geweldig mannen en dat dit een voorbeeld mag zijn voor vele andere tegen het bestrijden van deze erge ziekte.Wat mij betreft mogen ze voor dit H1 een speciale type landstitel vergeven,mannen om trots op te zijn en sterkte kerel,komt goed💪

  1. rob1963

   Mooi bericht inderdaad. Mijn zoon is net geopereerd aan zijn knie. Kans om ooit nog op niveau te hockeyen is klein. Zijn team heeft nog geen kaartje gestuurd..zo kan het ook.

  2. hanna-kernkamp

   Ja, mooi mannen! Sterkte voor Hugo. En goed idee die titel, “team van het jaar”?

 2. haikeblaauw

  Echt een geweldige actie, dit is het mooiste voorbeeld van “teamwork”! Grote klasse mannen, beterschap Hugo!

 3. sanderwiggers

  Prachtverhaal van een fantastisch initiatief! Ontroerde me. Goed gedaan, mannen.


Wat vind jij? Praat mee...