Met samengeknepen billen, maar Zomercompetitie gaat door

Maarten Tuininga, organisator van de Zomercompetitie, geeft toe dat hij met samengeknepen billen naar de laatste persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge keek. Tot zij het verlossende woord spraken en definitief per 26 juni toestemming gaven voor het spelen van wedstrijden door senioren. Daardoor kan ook de grootste hockeycompetitie voor bedrijven vanaf 15 juli doorgaan in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Inschrijven is nog mogelijk.

De beslissing van het kabinet zorgde voor opluchting bij Tuininga, maar tegelijk werd hem direct duidelijk dat er in korte tijd nog veel moest gebeuren om de Zomercompetitie 2021 van de grond te trekken. Gelukkig voor Tuininga kan de Amsterdammer bogen op een bak aan ervaring. Sinds 2010 houdt hij, naast voetbal, ook een bedrijvencompetitie voor hockeyers. Begonnen op een oud bijveld bij voetbalclub AFC, is de Zomercompetitie uitgegroeid tot een begrip. Met op het hoogtepunt in 2019 88 deelnemende teams in Amsterdam en de eerste competities in Utrecht en Rotterdam.

2020 moest het jaar worden van grote stappen voorwaarts in Utrecht en Rotterdam plus een uitbreiding naar Eindhoven en Den Haag. Alles stond in de startblokken, Tuininga had zelfs zijn team uitgebreid, toen het coronavirus zijn intrede deed en alles stilviel. De evenementenorganisator restte niets anders dan hard ingrijpen in zijn bedrijf.

Alles op alles

De 2021-editie van de Zomercompetitie leek hij ook te moeten cancelen. Tot er toch versoepelingen werden aangekondigd en hij in drie weken tijd de complete competities moest optuigen. Voor Utrecht en Rotterdam was dat te kort dag, Amsterdam kende een geïmproviseerde editie. ‘In plaats van een stap extra voorwaarts, zijn we in 2020 in Utrecht en Rotterdam van de radar verdwenen. We hebben het daardoor dit jaar lastiger’, erkent Tuininga.

Maarten Tuininga na afloop van de Zomercompetitie. Foto: Frank Reelick

Samen met de KNHB en partner Deloitte, die zich onlangs opnieuw voor vier jaar verbond aan de hockeybond, zet Tuinnga de laatste weken alles op alles om voldoende bedrijventeams op de been te krijgen voor de Zomercompetitie 2021 bij Kampong (Utrecht) en Leonidas (Rotterdam). Tuininga: ‘We hebben minimaal acht teams nodig. We trekken er hard aan om dat aantal te halen.’

Laagdrempelig

De oprichter rekent op meer aanmeldingen nu de zomercompetitie definitief groen licht heeft gekregen. Hij merkt ook dat veel bedrijven graag wat voor hun medewerkers willen organiseren, maar vanwege corona toch voorzichtig zijn. ‘Wij sporten in de buitenlucht. Dat kan en mag veilig. Op de locaties waar we de competities houden, hebben we genoeg ruimte om ook na afloop voldoende afstand te kunnen houden. Er zijn diverse bedrijven, die alle externe activiteiten voor medewerkers hebben gecanceld maar wél bij ons meedoen. Door corona hebben mensen meer stilgezeten. Het is als werkgever goed om te stimuleren dat medewerkers weer in beweging komen.’

De Zomercompetitie start op 15 juli, duurt zes weken en de wedstrijden worden op donderdag gespeeld tussen 18.00 en 22.30 uur. Het format is laagdrempelig: er mag worden gespeeld met gemengde teams van zes hockeyers, met kleine doeltjes, zonder keeper, scheidsrechter en strafcorner. Een hockeyachtergrond is handig, maar niet verplicht.

Amsterdam

In Amsterdam is de Zomercompetitie niet meer weg te denken. Daar melden de eerste teams zich al in december en januari aan, bang dat ze anders de boot missen, zegt Tuininga: ‘We maken daar nul reclame. Het evenement verkoopt zichzelf.’

Foto: Frank Reelick

Dat bewijzen de cijfers. Want ondanks dat dus pas vorige week duidelijk werd dat de hockeycompetitie voor bedrijven definitief doorgaat, hebben zich inmiddels al 64 teams ingeschreven. Tuininga verwacht dat dit aantal de komende weken doorgroeit richting het niveau van 2019. Vanwege corona worden de wedstrijden dit jaar niet alleen op de velden van Pinoké maar ook bij buurman Hurley afgewerkt. Tuininga: ‘Ik merk uit de reacties dat veel deelnemers het hockey hebben gemist. Ze staan na de hockeyloze periode te popelen om gezamenlijk met hun collega’s het veld op te gaan.’

Bij de Zomercompetitie draait het niet alleen om het hockey, maar ook om de gezelligheid, teambuilding en netwerken. Daarom worden naast de hockeywedstrijden diverse activiteiten gehouden, zoals jeu de boules, een pubquiz, een wijnproeverij en een afsluitende barbecue.

———————————————————————
Deelname aan de Zomercompetitie kost 995 euro per team. Inschrijven kan via Zomercompetitie.nl.


Wat vind jij? Praat mee...