Nationaal damesteam Tanzania droomt van olympische kwalificatie

Het nationale dames hockeyelftal van Tanzania heeft een droom: spelen op het Africa Olympic Qualifying Tournament in Egypte in oktober. Om die droom te verwezenlijken hebben ze een crowdfundingsactie opgezet. ‘Sport leert ons om nooit op te geven.’

Valentina Quaranta, oud-speelster van het Italiaanse dameselftal, verhuisde in 2011 van Italië naar Tanzania. Hockey is in Tanzania een heel kleine sport: er waren in 2011 alleen een aantal mannenteams actief. Quaranta hielp een vrouwenteam opzetten, en in 2014 werd de eerste hockeyclub voor vrouwen opgericht: Twende.

Kunstgrasvelden zijn er niet in Tanzania, en zelfs gras is nauwelijks te vinden. ‘Zand & steen-hockey’ noemt Quaranta het spel dat de hockeysters spelen. Toch speelt het nationale team niet onverdienstelijk: in 2014 eindigden ze als vierde in de World League Qualification in Nairobi en ze behaalden een zevende plaats op het Africa Club Championship.

‘We have a dream’

De volgende stap, de droom van de speelsters, is spelen op het Africa Olympic Qualifying Tournament in Egypte in oktober. De dames komen uit de armere delen van Dar Es Salaam, en kunnen de reis en het verblijf niet zelf betalen. Daarom is er een crowdfundingsactie opgezet. Inmiddels is ongeveer een derde van de benodigde $1.960 bij elkaar.

Aan de speelsters zal het niet liggen. ‘Most of all sport teaches us to dare and to believe in a dream. We have a dream, which is to go to Egypt.’


Wat vind jij? Praat mee...