Nieuwe regels: Veranderingen bij strafcorner en hoge bal

De regel rondom het aannemen of onderscheppen van een hoge bal is nog eens onder de loep genomen. Dat is niet de enige wijziging die per augustus ingevoerd is. Ook de beschermende kleding tijdens de strafcorner hoeft niet meer direct te worden uitgedaan. Dat heeft de KNHB bekendgemaakt

Een hoge bal mag vanaf dit seizoen onderschept worden binnen vijf meter afstand, maar alleen als dit veilig gebeurt en buiten speelafstand. Voornamelijk met als doel het spel attractiever te maken, een interpretatie die afgelopen seizoen al werd toegepast. Verder verandert er dus iets bij de verdedigende corner. Verdedigers mogen hun beschermende kleding aanhouden om de bal buiten de cirkel te spelen. Bij de eerste mogelijkheid die zich aandient, moet die kleding weer uitgedaan worden.

Spelers met beschermende kleding mogen de bal niet spelen buiten hun eigen 23-metergebied.

Foto: Willem Vernes

Regels in de Hoofdklasse

Eerder werd al bekend dat er in de Hoofdklasse ook een nieuwe regel geldt. De speelduur is bij het hoogste niveau van Nederland veranderd naar vier keer vijftien minuten, in plaats van zeventien en een halve minuut. Die zestig minuten zijn zuivere speeltijd: tijdens een strafcorner of doelpunt wordt de tijd stil gezet. Met die wijziging wordt aangesloten bij de speelduur die ook internationaal gehanteerd wordt.

Een nieuwe regel in de Hoofdklasse is de invoer van de zogenaamde blessureregel. Dit houdt in dat wanneer een speler binnen de lijnen van het veld behandeld is deze het veld voor twee minuten moet verlaten. Er mag dan wel worden gewisseld, dus het spelerstotaal blijft gelijk.


14 Reacties

 1. Sander Duin

  2 minuten het veld verlaten na blessure! Wat een onzin…..

  1. walter-driehuis

   Leuk bij een keeper die 'au' heeft....

  2. Eelco Houwink

   Is waarschijnlijk om fake blessures en tijdrekken te voorkomen

  3. teovandekolk@gmail.com

   Er mag wel direct worden gewisseld, dus wat is het nut?

 2. eefgorter

  goed nieuws van die scoop. deze wijziging hing al een tijdje in de lucht. vanaf nu dus fluiten voor gevaar ipv met een meetlint. zal voor een hoop duidelijkheid zorgen.

  1. teovandekolk@gmail.com

   Op zich wel, maar wat is gevaar? Niet iedereen interpreteert dit hetzelfde.

 3. Robert Cras

  Blessure regel slaat men dan weer de plank mis.

 4. robertmsmit

  Goed die wisselplicht bij blessures! Als schat ik in dat 20+% van de blessures bij prestatieteams fake zijn: die zijn alleen gericht op het kunnen overleggen van de rest van het team. Als je dat nu doet, moet je wisselen, prima.

 5. Robert Cras

  Als je dus 1 van de dragers bent van het team en je wordt aangeschoten, moet je niet behandeld worden anders moet je er 2 min uit…. Gaan mensen met blessures door spelen. Lijkt me extreem onwenselijk.

  1. Eelco Houwink

   Die dan benadeeld worden als serieuze blessures binnen 2 minuten genezen zijn (...?)

 6. ruurdjanrauwerda

  Heel fijn dat alleen èchte blessures de aandacht krijgen die ze verdienen, zeker in de laatste 10 minuten van de wedstrijd 😉😀

 7. bartherklots

  Kan iemand mij vertellen hoe ik binnen 5 meter moet interpreteren in relatie tot buiten speelafstand. Een hoge bal mag vanaf dit seizoen onderschept worden binnen vijf meter afstand, maar alleen als dit veilig gebeurt en buiten speelafstand. 

  1. Eelco Houwink

   Inderdaad vaag. Mag je binnen 5m komen van iemand die een vrije bal scoopt om die te onderscheppen ? Hopelijk niet…

 8. reneclumpkens

  Binnen speelafstand. Wordt lachen.


Wat vind jij? Praat mee...