Onderzoek hockeytenues: zwart en wit winnen vaker

Voor voor de studie Technische Wiskunde aan de TU Delft heeft Veerle Berghuis onderzoek gedaan naar de vraag: Winnen bepaalde hockeytenues vaker dan andere tenues? Conclusie: Wit en zwart behoren tot een hoge middenmoot, vergeleken met andere kleuren winnen deze kleuren vaker. Blauw en rood behoren tot de iets lagere middelmoot. Groen en oranje presteren nogal wisselend.

Berghuis heeft voor haar onderzoek gekeken naar 2 seizoenen in de Hoofdklasse: 15/16 en 13/14 voor zowel heren als dames. Omdat uit ander onderzoek (voetbal in de Premier League) bleek dat kleuren belangrijker zijn wanneer teams meer aan elkaar gewaagd zijn, heeft Berghuis ook apart onderzocht wat de invloed is van tenuekleuren in de play-offs/play-outs.

Oranje

Er zijn verschillen in de resultaten te zien tussen de reguliere competitie en de ‘nacompetitie’: in de reguliere competitie doet groen het niet zo goed, maar tijdens de play-offs/play-outs presteerde die kleur juist goed. Oranje had het ene seizoen een topseizoen en het tweede seizoen juist niet. Verder doet oranje het vooral beter bij de mannen dan bij de vrouwen. Wat zou dit betekenen voor de Oranje Heren en Dames..?


1 Reactie

  1. rob-tettero

    Een fout onderzoek. gaat iedereen straks over naar de kleur die zogenaamd altijd wint? dat is complete onzin en suggestief.


Wat vind jij? Praat mee...