Onrust bij Noordwijkse na anonieme brief over grensoverschrijdend gedrag

Bij de Noordwijkse Hockey club (NHC) is grote onrust ontstaan na de publicatie van het Algemeen Dagblad over een anonieme brief waarin trainers van de club worden beticht van het verleiden van minderjarige meisjes tot seks. Het bestuur van de club erkent het bestaan van de brief, maar zegt dat een onderzoek ‘geen resultaat heeft opgeleverd noch is er sindsdien een melding ontvangen over incidenten’.

Het bestuur van NHC heeft maandagavond een bijeenkomst gehouden voor de leden en dinsdagmiddag een verklaring op haar website geplaatst. Daarin stelt het huidige bestuur dat het voormalige bestuur in 2019 naar aanleiding van de brief onderzoek heeft gedaan en er versneld een vertrouwenscontactpersoon is aangesteld. ‘Er zijn destijds geen aanwijsbare feiten boven water gekomen’, schrijft het bestuur, dat benadrukt dat het ‘nooit grensoverschrijdend gedrag binnen de club zal toelaten en te allen tijde direct maatregelen zal nemen.’

De vereniging heeft maandagavond tijdens de bijeenkomst voor leden een commissie Veilige Sportomgeving opgericht, die zich gaat richten op een duurzaam (veilig) pedagogisch sportklimaat op NHC voor alle jeugdspelers.

Archiefbeeld. Foto: Willem Vernes

Tijdens die bijeenkomst vroegen het huidige bestuur van de club en de aanwezige KNHB-vertegenwoordigers (ouders van) leden om zich te melden als zij misstanden constateren binnen de club.

Anonieme brief

Het bestuur van de Noordwijkse ontving in mei 2019 een anonieme brief waarin staat dat verschillende trainers minderjarige meisjes van de hockeyclub hebben verleid tot seks. De vertrouwelijke brief is door derden anoniem op klokkerluidersplatform Publeaks geplaatst, waarna het AD maandagavond een uitgebreid artikel publiceerde over het mogelijk grensoverschrijdend gedrag.

In een brief aan de leden zegt het bestuur diverse pogingen te hebben gedaan om met de schrijvers van de brief in contact te komen. Deze hebben echter met nadruk en bij herhaling aangegeven dit niet te willen.

Hockeybond

De kwestie is ook gemeld bij het Centrum Veilige sport Nederland, onderdeel van sportkoepel NOC*NSF, en bij de KNHB. De hockeybond laat in een reactie weten alleen een onderzoek te kunnen starten als er een officiële klacht van een directbetrokkene is. Deze is bij de hockeybond niet binnengekomen.

‘Een onderzoek heeft een enorme impact en kunnen wij pas instellen na een klacht of bij een duidelijk beeld’, vertelt een woordvoerder van de KNHB. ‘Het beeld dat we tot nu toe hebben ontvangen, is te diffuus. We nodigen iedereen die er meer over kan vertellen uit om zich bij ons, bij het bestuur van de Noordwijkse of bij het Centrum Veilige Sport te melden.’


27 Reacties

 1. unplugged

  Daarom heb ik al een keer aangekaart om bij alle Hockeyclubs een enquete te houden hoeveel trainers coaches en begeleiders een VOG hebben en of er al klachten zijn binnengekomen en wat de clubs ermee gedaan hebben . Wat in het verleden bij HDM en HGC is gebeurt mag niet nog een keer gebeuren .

  1. sven-v

   Ik snap je punt. Maar deze casus is denk ik representatief voor een hele grote meerderheid. Een VOG had hier geen verschil gemaakt. Dit blijft ook in stand omdat het bijzonder lastig is om tot bewijzen en veroordeling te komen. Zodat het vaak eindigt in schorsing of ontslag bij een club, maar de desbetreffende persoon kan gewoon een VOG krijgen en elders aan de slag.

 2. vostammer

  Heel vervelend voor die trainers daar ze zich niet kunnen verdedigen. Voorlopig staan ze er wel allemaal gekleurd op. Kan ook nog zo zijn dat het meisje/s in kwestie geen aangifte wensen te doen, maar derden de zaak wél willen aankaarten. Helaas anoniem, helaas, want als daar echt kwalijke en ongewilde praktijken hebben plaatsgevonden, dient er hard te worden ingegrepen.

 3. Eelco Houwink

  Ik vind het schrijven van zo’n brief zonder aanwijsbare en verifieerbare gegevens niet kunnen. Daarbij wordt het zonder die feiten snel laster. Deze zaken kan je alleen aanpakken als je man en paard noemt en als je dat niet kan of wil, dan komt zo’n coach maar ook de brief(-schrijver) in een verkeerd en dubieus daglicht te staan. Aankaarten om het aankaarten alleen is niet genoeg. Geen wonder dat een Bestuur dan zegt “we hebben het onderzocht maar kunnen niets vinden”. En vervolgens is de sfeer op de club en de naam van de coach definitief verziekt. Kortom, met zo’n brief sec alleen maar verliezers. Verzamel feiten en verklaringen en doe dan aangifte. Dan wordt het meteen uit de clubsfeer gehaald

 4. g-hockeyfan

  Er kan niet veel meer worden gedaan tenzij er meer informatie is. In dit geval denk ik dat de club het juiste proces heeft gevolgd in tegenstelling tot die andere club. Met dank aan het bestuur van de nhc.

 5. klaassen

  Feiten, bewijs, proces etc. allemaal belangrijk, maar nog veel belangrijker is dat er op clubs een duidelijke boodschap/cultuur bestaat dat ongepaste omgang met 'pupillen'/ondergeschikten, en feitelijk gewoon kinderen, eenvoudigweg niet aan de orde is. Ongelooflijk hoeveel er aangroeit aan een 16 jarige meid, maar dat is allemaal gereserveerd voor die 17 jarige gozer. Alleen deelnemen in zakelijke whatsapp groepen, niet op feestjes/vrije tijd tenzij duidelijk in je rol als trainer. Geldt in bredere zin ook voor coaches.

  1. Eelco Houwink

   Ik snap je hele punt niet. De algemene club - en sportcultuur in de hockeywereld is prima en bij mijn weten moet de eerste club nog uitgevonden worden die ongepaste omgang wil bevorderen. Alleen zijn er uitwassen en verkeerde types die je met mooie voornemens en beleidsplannen niet kunt uitsluiten. In die spaarzame gevallen heb je wel hard bewijs, verklaringen, en onweerlegbare feiten nodig in plaats van gedragsregels en voornemens - omdat die dan kennelijk niet de bedoelde werking hebben gehad. Oftewel het is net andersom dan jij beweert

 6. Moeder

  Ik heb ook dochters dus wil het volgende kwijt. Zover ik heb gelezen/begrepen via diverse media is de bewuste brief gestuurd door een huisarts ! namens bezorgde ouders. Dit is dus niet zomaar iets dat je naast je neer moet leggen. En ik begrijp het als ouders hun kinderen/dochters willen beschermen, wat blijkbaar nodig is. Maar ik vind het niet te geloven dat het bestuur dit heeft laten liggen.... waar rook is is meestal vuur. En wat goed van de 2 bestuursleden die zijn opgestapt omdat de rest hier niets tegen wilde doen. Ik vind de 2 het goede voorbeeld! De rest van het bestuur moet zich schamen dat ze zo lauw optreden. Wat als jou dochter iets dergelijks overkomt. Wat doe je dan bestuur van NHC??

  1. Stockey123

   Helemaal eens, doofpotcultuur! Allemaal bang voor gezichtsverlies...

  2. knap

   Het is hoor en wederhoor. Daar ontbreekt het regelmatig aan. Je kunt niet zomaar zeggen dat waar rook is, ook vuur is. Het moet uitgezocht worden. Klopt het verhaal dan gooi je de trainer eruit. Klopt het verhaal niet (een trainer kan zich nauwelijks verdedigen) dan moet er een duidelijk statement komen.

 7. opleidenkey

  Ik denk dat het goed is om ook eens te kijken hoe makkelijk minderjarige kinderen drank kunnen krijgen op een hockeyclub. Niet allen bier, maar ook shotjes e.d.. Vaak staat er iemand uit een seniorenteam van tussen de 18 en 25 jaar achter de bar (of inderdaad de trainer) bij gebrek aan iemand van de altijd lastig te vullen Barcie. Toezicht is dramatisch. En kwaadwillenden snappen dat drank de weerstand verlaagt. Overigens, er is veel te veel rook, dus helaas zal er ook wel ‘brand’ zijn dan. Ik begrijp niet dat je als (ouders van een) speler geen aangifte doet met de kans dar de dader ‘gewoon’ weer bij een andere club een slachtoffer maakt. Dat wil je toch niet je hele leven met je meedragen? Dat je én zelf slachtoffer bent, én dat door jou zwijgen er nog meer slachtoffers zijn. Onbegrijpelijk...

  1. vostammer

   Als een meisje van 16 of 17 sexuele betrekkingen wil met een trainer van 25 jaar is dat niet strafbaar hoor. Aangifte maakt dus geen kans. Dat dit soort relaties op de club verstorend werken is goed te begrijpen.

  2. opleidenkey

   @vostammer, dat beweer ik toch niet? Maar als je eerst dronken gevoerd bent is dit wel strafbaar. En als jij een veel oudere trainer bent dan doe je dit niet onbewust...

 8. Bezorgdeouder50

  Wat ontzettend ongelukkig dat het Bestuur van NHC blijft ontkennen dat er ‘iets aan de hand is.’ Er wordt notabene door een huisarts die aan strenge protocollen is gebonden een brief gestuurd met daarin hele duidelijke signalen zo blijkt uit de pers. Daarnaast gaan er talrijke verhalen binnen de club rond. Volgens Omroep West heeft het Bestuur van NHC ook dringende adviezen van de Commissie Veilige Sportomgeving naast zich neerlegd wo het beëindigen van het contract met de bewuste trainer. Zeer terecht en een goed signaal dat de voormalig voorzitter en bestuurslid Jeugdzaken zijn afgetreden. Voormalig bestuurslid Jeugdzaken is daarbij notabene een expert op het gebied van deze kwesties. Ook de ‘commissie van wijze’ heeft steken laten vallen door op schoot te gaan zitten bij het Bestuur van NHC en niet onafhankelijk te zijn. Het kan niet anders dat er straks meer naar buiten komt en dat het Bestuur om maatschappelijke redenen moet aftreden. De ALV zou kritisch moeten zijn op de performance van deze bestuursleden. Het creëren van een Veilige Sport Omgeving heeft immers topprioriteit! Overigens vwb het bericht van het Bestuur ook opvallend dat het Bestuur nu spreekt over het voormalig bestuur 2019 terwijl vrijwel alle bestuursleden die er nu nog zitten toen ook al in het bestuur zaten. Voorts interessant om te zien dat het Bestuur weer een nieuwe commissie heeft ingesteld. De Commissie Veilige Sportomgeving was er natuurlijk al volgens Omroep West. Er gaat op deze manier niets ten goede veranderen. Kortom er is nog veel werk aan de winkel en het Bestuur van NHC en de commissie van wijze moeten maar eens goed in de spiegel kijken in plaats van mensen agressief bejegenen. Een uitgebreid onafhankelijk onderzoek door een extern bureau in samenspraak met KNHB is nu noodzakelijk om de onderste steen boven te krijgen en niet blijven roepen dat er ‘niets aan de hand is, hetgeen hun eigen positie ook verder verzwakt.

  1. stekel

   👍 als er geen of onvoldoende transparantie is, dan wordt er dus duidelijk iets verborgen. Kan natuurlijk zijn dat dit is vanwege ‘een lopend onderzoek’, bestuurlijke onkunde kan ook. Toekomst zal het uitwijzen

 9. slbal

  Dan ben ik even advocaat van de duivel: wat als het meisje in kwestie het verzonnen heeft? Trainer ging bv niet in op haar avances.. Ik bedoel, de ouders hebben het aangekaart bij huisarts... kinderen van 12 of ouder kunnen heel goed voor zichzelf spreken. Of wat als het meisje niet in het team kwam wat zij(of haar ouders!) wilden.... Ouders hadden ook al lang naar KNHB kunnen stappen Ik weet niet wat er allemaal waar is of niet, maar ieder verhaal heeft 2 kanten. En niet overal waar rook is, is vuur..... Je kan ook niet zomaar een trainer aan de schandpaal nagelen. Dus noem namen(bij vertrouwenspersoon) en onderzoek en hoor beide kanten van verhaal en kom dan tot een conclusie

  1. opleidenkey

   Ja, dus doe onderzoek. Regel toezicht. Zorg dat er altijd 2 volwassenen bij zijn. Iets melden bij een huisarts is al best een stap. Iets melden bij het bestuur ook. Maar je hebt gelijk, beschuldigd betekent niet al schuldig. Reden temeer om de boel juist te onderzoeken met betrokkenen en vertrouwenscommissie...

 10. Bezorgdeouder50

  De verhalen zijn volgens het AD te talrijk. Als er binnenkort hopelijk meer naar buiten komt via de media dan is het plan van aanpak wat mij betreft de rotte trainer (s) eruit en een volledig nieuw bestuur die zich met een frisse en vernieuwde focus kan richten op een veilige sport omgeving. NHC heeft nog een lange weg te gaan, maar ik geloof oprecht in een goede afloop.

 11. rancoburgzorg

  Als je het artikel van het AD leest krijg je de indruk dat de meisjes "het" vrijwillig deden maar dat de ouders van deze en andere meisjes hier minder vrolijk van werden. Omdat de meisjes hun coach niet aan de schandpaal willen nagelen lijken de ouders via anonieme verklaringen de club onder druk te willen zetten om de betreffende trainers te ontslaan. Allemaal nog niet zo makkelijk omdat in Nederland de seksuele meerderjarigheid nog altijd 16 jaar bedraagt en zolang de meisjes blijven verklaren dat eea op vrijwillige basis is gebeurd én als er geen sprake is van "het misbruiken van een gezagsverhouding". Dat laatste geldt zeker als het de trainer van hetzelfde team betreft, maar als het een hele andere coach van een ander team is, wordt dat juridisch echt een hele lastige. Misschien moet je als ouder er bij je dochters (en zoons) er maar eens op aandringen minder te drinken en te feesten op de club?

 12. Hockeymaatje

  Zojuist hoor ik via via dat het Bestuur van NHC de teruggetreden bestuursleden aansprakelijk heeft gesteld en dat er zelfs aangifte wordt gedaan. Deze mensen verdienen juist een bos bloemen voor het opkomen van hun eigen mening ten goede van club bij zulke volhardende signalen die zelfs in pers verschijnen. Zie ik het goed dat het Bestuur dus advocaatkosten maakt ten laste van van de zeer schaarse middelen van de club? Verschil van mening kan en mag toch niet leiden tot juridische kosten en pesterijen door het Bestuur. Waar is het Bestuur NHC nu eigenlijk mee bezig? Het wordt tijd dat het Bestuur ter verantwoording wordt geroepen!

 13. Anoniemeouder

  Ik weet niet wat ik lees! Wat een amateurs die bestuursleden van NHC! Gebruiken ze onze contributie voor advocaten? Ongelofelijk. Zij hebben toch gefaald hierin. Dank voor de andere waarschijnlijk wel professionele bestuursleden! Idd zij verdienden alleen maar lof! Wat een zootje maakt het huidige bestuur hiervan. ik zou zeggen WEG met het hele NHC bestuur, weg met de betrokken trainer(s) en hopelijk kan dan de club gered worden en onze kinderen weer veilig en met plezier hockeyen. Bah wat een vreselijk volk. Eerste wat ik morgen doe ik een klacht indienen hierover! Dit is ongehoord. Ik ben erg boos!

 14. g-hockeyfan

  Te veel geruchten en te weinig feiten. Ik denk dat het het beste is om te zwijgen totdat er meer feiten worden gerapporteerd. Maar ik ben het ermee eens dat het er vreselijk uitziet.

 15. Anoniemeouder

  Een huisarts verspreidt naar mijn mening geen geruchten. Dat moest al genoeg zijn voor het bestuur om maatregelen te nemen lijkt mij. Blijkbaar nemen ze de huisarts minder serieus dan de trainers? Ik vind het dubieus..

 16. Bezorgdeouder50

  Het Bestuur heeft jarenlang niets met de talrijke signalen gedaan. Hebben ze nu daadwerkelijk niets gezien of gehoord? Of is het Bestuur doorgegroeid tot haar eigen incompetentie? Nu ook nog advocaatkosten maken ten koste van de club is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Inderdaad WEG met NHC Bestuur en ‘rotte’ trainer(s)! De maatschappelijk schade is nu al heel groot.....

 17. stekel

  Het AD stelt; Omdat de KNHB niet is aangesloten bij het Instituut Sport Rechtspraak, zoals 70 andere sportbonden, is de hockeybond de enige instantie die een onderzoek kan instellen. Meerdere betrokkenen zijn daarom teleurgesteld over.... Wat is de reactie van de KNHB hierover ?

  1. opleidenkey

   Ik verneem zojuist dat deze trainers ook bij andere clubs uit de regio werkzaam zijn of waren. Gaan NHC en de KNHB deze clubs ook informeren en checken of daar soortgelijke voorvallen waren?

 18. antyfa

  w︆︆w︆︆︆w︆︆.︆︆l︆︆u︆︆︆︆v︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆.︆︆n︆︆︆e︆︆t - geweldig projećt voorr volwassenen die een parrtner willen vvinden om s-eks te hebben


Wat vind jij? Praat mee...