Ook livestreams en samenvattingen breedteteams in hockey.nl-app

Hockeyliefhebbers kunnen vanaf komend seizoen ook livestreams en samenvattingen van hun favoriete breedteteams via de hockey.nl-app bekijken. De KNHB heeft een vierjarige samenwerking afgesloten met 360SportsIntelligence, dat bij twintig procent van alle hockeyverenigingen in Nederland een automatische camerasysteem heeft aangelegd dat dit technisch mogelijk maakt.

De KNHB wil met de samenwerking het ‘breedtehockey op de verenigingen digitaal toegankelijker maken en hockeybeelden aan een breder publiek kunnen tonen’. 360SportsIntelligence verzorgt sinds dit seizoen bij alle Hoofdklasse-verenigingen al de livestreams en levert de beelden voor de samenvattingen. Die beelden met hoogtepunten worden nog handmatig tot een clip gemonteerd, bij de wedstrijden bij de aangesloten clubs gaat 360SI deze samenvattingen automatisch genereren. Ook bestaat straks de mogelijkheid voor fans van een team om wedstrijden live bekijken via de standenmotor van hockey.nl-app.

Of de beelden in de hockey.nl-app worden getoond, bepaalt de vereniging zelf, zo staat in het persbericht van de KNHB: ‘Elke vereniging is en blijft te allen tijde eigenaar van de gemaakte beelden en bepaalt zelf of, en welke beelden zij deelt.’

Wedstrijden opnemen met een smartphone is niet meer nodig als de wedstrijden met de automatische camera’s worden opgenomen. Foto: Willem Vernes

De KNHB en 360SportsIntelligence stellen dat ze ‘niet alleen de ontwikkeling van de hockeysport maar ook de privacy van de hockeyers hoog in het vaandel hebben staan’.  Alle verenigingen krijgen een duidelijk privacypakket ‘waarin bijvoorbeeld veel aandacht wordt besteed aan het informeren van leden en bezoekers van verenigingen over potentiële opnamen.’ Bovendien kan de vereniging per wedstrijd eenvoudig instellen of er wel of geen opnames gemaakt worden en werkt het systeem met een duidelijke rol- en rechtenstructuur.

‘Beelden nemen enorme vlucht’

Erik Gerritsen, algemeen directeur KNHB, is verheugd over de overeenkomst. ‘We merken dat het bekijken van live beelden en samenvattingen van hockeywedstrijden een grote vlucht neemt. We zochten een partij waarmee we die ontwikkeling op een verantwoorde wijze kunnen stimuleren. Samen met 360SportsIntelligence zetten we nu deze stap om onze verenigingen te helpen beelden te maken en deze op correcte wijze te distribueren. Zo kunnen we met elkaar nog meer hockeyfans bereiken. En, niet onbelangrijk voor de financiering van onze sport, ook de zichtbaarheid van bijvoorbeeld sponsoren die aan de verenigingen verbonden zijn, neemt door de koppeling met ons landelijke platform hockey.nl toe.’

KNHB-directeur Erik Gerritsen: ‘We merken dat het bekijken van live beelden en samenvattingen van hockeywedstrijden een grote vlucht neemt’ Foto: Koen Suyk

Ook Frank Maathuis, directeur van 360SportsIntelligence en een van de oprichters, is enthousiast over de samenwerking. ‘Talentontwikkeling, passie voor sport en innovatie dat is waar 360SportsIntelligence voor staat. Door onze samenwerking met de KNHB zetten we een volgende stap in het realiseren van onze droom: het in beeld brengen van alle hockeywedstrijden in Nederland. Voor analyse, entertainment én om clubs extra kanalen te bieden voor sponsoring.’

Introductieaanbod

360SportsIntelligence timmert al een aantal jaren aan de weg in de Nederlandse hockeywereld. Het Enschedese bedrijf heeft inmiddels bij 20 procent van de verenigingen een of meer velden met het automatische camerasysteem uitgerust. De clubs gebruiken de beelden nu al voor analyses en verspreiden via eigen kanalen doelpunten, samenvattingen en livestreams.

360SI heeft de ambitie om de komende jaren veel meer hockeyverenigingen aan te sluiten. Onderdeel van de samenwerking met de KNHB is daarom een introductieaanbod voor verenigingen. Verenigingen die voor 1 augustus 2021 een offerte accepteren van 360SportsIntelligence ontvangen twee extra camera’s. Met deze camera’s is het mogelijk de basisopstelling uit te breiden, zodat de beelden vanuit meer hoeken gemaakt kunnen worden. De waarde van dit aanbod is €500 per vereniging.


8 Reacties

 1. ruud-stork

  Klinkt fantastisch maar al jaren lang een drama. Camera’s die vogels volgen of de aankomende auto’s op de parkeerplaats en geluid dat 2 minuten later binnen komt dan wat het beeld laat zien. Hoop dat het voor het komend seizoen wel op orde is.

 2. asjemenou

  Prachtig, maar ik voorzie wel privacy issues. Wat als een speler niet wil dat zij zichtbaar is voor anderen via het internet, ook niet allen voor de tegenstaander? En ja dat zowel in top of breedte, jeugd en senioren. Wat dan?

  1. ruud-stork

   Misschien eerst lezen. Alle verenigingen krijgen een duidelijk privacypakket ‘waarin bijvoorbeeld veel aandacht wordt besteed aan het informeren van leden en bezoekers van verenigingen over potentiële opnamen.’ Bovendien kan de vereniging per wedstrijd eenvoudig instellen of er wel of geen opnames gemaakt worden en werkt het systeem met een duidelijke rol- en rechtenstructuur

 3. asjemenou

  Je hebt idd technisch lezen en begrijpend lezen. Begrijp dat je mijn vraag niet begrijpt.

 4. goud

  Wordt interessant, bij elke wedstrijd waar 1 individu niet wil worden opgenomen en/of getoond worden op beelden zal de wedstrijd niet gebruikt mogen worden. Clubs hebben niet alleen de plicht te informeren maar ook een actief akkoord te krijgen van elk individu. Dat wordt dus, ondanks een heel “info” pakket dat wordt aangeboden, een flinke klus voor die clubs van eigen spelers en bezoekers.

 5. asjemenou

  Dank Goud, precies dit! En wat ga je dan die sporters /videos doen die niet willen om wat voor reden.

 6. Mark Bouwman

  Als je het mij vraagt zijn we behoorlijk aan het doorslaan, ook met de "privacy" regels. Niet gek dat iedereen zo langzamerhand knettergek wordt van alle fijnmazige, verlammende regeltjes en wetgeving.....🙈.

 7. asjemenou

  Eens, de wereld is ook anders dan zeg 30 jaar geleden. We leven nu ook in een digitale welvarende individualistische wereld en dat leidt tot nieuwe spelregels waaronder privacy. Lijkt mij niet fout maar we moeten dan een nieuw balans bepalen.


Wat vind jij? Praat mee...