Poll: wel of geen handschoen om de linkerhand?

Bij Den Bosch hockeyde zondag iedereen met een handschoen om de linkerhand. Bij tegenstander Oranje-Rood waren het alleen Donja Zwinkels en de Argentijnse Maria Cedrés die speelden zonder handschoen. Bij de mannen in de Hoofdklasse is het aantal handschoenen op het eerste gezicht wat lager. De vraag is dan ook: waarom wel of geen handschoen om de linkerhand?

Eén blik op een foto van willekeurige mannenteams als HGC of Amsterdam laat zien dat er veel spelers daar zónder handschoen spelen. Het voordeel van spelen zonder handschoen is evident, als je naar een speelster als Donja Zwinkels luistert van Oranje-Rood: ‘Ik speel met gevoel. Zonder handschoen heb ik een lekkerder gevoel aan de stick.’ Ze zei er van tevoren bij: ‘Ik heb nog nooit een bal op mijn hand gehad.’

HGC Heren 1 in hun winst tegen Rotterdam. Weinig handschoenen. Foto: Willem Vernes

International en dribbelkoning Lidewij Welten speelt al vanaf de jeugd met een handschoen. ‘Ik durf niet zonder. Wij verdedigen misschien ook iets lager.’ Spelen met een handschoen geeft veel bescherming aan de vingers. Het voordeel van spelen zonder handschoen lijkt dus meer gevoel te zijn. Verdedigers zullen eerder met een handschoen hockeyen dan aanvallers.

Hockey.nl zou graag weten: hockeyen jullie met of zonder handschoen? Daarvoor kun je onderstaande poll invullen. In de comments kun je aangeven waarom je juist wel of juist zonder handschoen wil hockeyen. Aan het einde van de week analyseren we de resultaten en komen we hierop terug.

 • Hockey jij met handschoen?

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hockey jij met handschoen?  Ophalen van gegevens


12 Reacties

 1. bcuckow

  Spelen zonder handschoen ivm gevoeo is geen argument. Dan heb je niet voldoende gekeken naar de markt. De nieuwe harde handschoenen hebben bijna allemaal een versie met een open palm en dus zit je hand op de stick hebalve een kleine ringetje per vinger. De nieuwer versies hiervan zijn ook kliener en dus net zo makelijk voor je hand te bewegen als zonder handschoen. Je mag ook gewoon zeggen dat ik hoef geen handschoen aan maar als tophockeyer moet je beter weten dan wat Donja hier zegt.

  1. joostj

   Beetje raar om dat te zeggen aangezien je geen idee hebt wat ze bedoelt.

 2. mirco_10

  Speel zelf met handschoen en heb altijd balgevoel gehad, dus daarmee is Donja’s argument verweert. In de zaal is een handschoen ook verplicht en ik zie weinig verschil bij m’n teamgenoten qua balgevoel. De handschoen gebruik ik zelf omdat er grip op zit (bij die van mij) zodat nooit mijn stick uit m’n handen glijd (ik maak altijd de grip van de stick kapot...). Kortom: Het is puur voor jezelf

 3. marlou-love-hockey

  Ik speel soms met en soms zonder het is maar wat ik op dat moment fijn vind

 4. lexi-b

  Laat mensen het vooral zelf weten. Ik draag als spits aan elke kant een handschoen, dan kan ik duiken op een zandveld zonder mn knokkels open te halen.

 5. charlottekroezen

  Die ene keer dat ik geen handschoentje droeg, brak ik mijn hand.. dus voor mij nooit meer hockeyen zonder handschoen

 6. maurice-brands

  Afschaffen bij zaalhockey, dan legt niemand meer de stick laag en is het verledentijd met dat stomme block en gaan wij eindelijk eens echt zaakhockeyen.

  1. LJvV

   Precies, en als iemand toch nog regelementair durft te verdedigen breekt hij gewoon z'n hand...

 7. patrick-kl

  Inmiddels altijd met handschoen, kreeg te vaak de bal op mijn hand

 8. HugoUitdehaag

  Ik gebruik al een tijd een handschoen en hoewel grip in eerste instantie ook mijn bezwaar was vind ik dat zeker als verdediger die vaak laag zit een handschoen meer dan de moeite waard om verwondingen te voorkomen. Grip wordt ook steeds minder een probleem aangezien bijna alle handschoenen nu de palm open laten, wat mijn zorg eigenlijk geheel wegneemt.

 9. vostammer

  Altijd handschoenen voor mij. Speel ook op een niveau waar het er behoorlijk ruig aan toe kan gaan. Schat dat mijn handschoenen me al een keer of 20 hebben gered van gebroken vingers de afgelopen jaren.

 10. JoostS

  De gene die m past trekt de handschoen aan.. 200% kans dat het een plaatje van DB oplevert


Wat vind jij? Praat mee...