Poll: Zijn vier kwarten goed voor het hockey?

De KNHB maakte vorige week de nieuwe spelregelwijzigingen bekend. De regelwijziging die het meest in het oog springt, is de invoering van vier kwarten die voor alle elftallen komend seizoen ingaat. We hebben daar bestuurders, topspelers en -trainers over aan het woord gelaten. Maar we zijn benieuwd wat jullie als lezers van hockey.nl ervan vinden?  

De rondgang langs de club leverde verschillende meningen op. De voorzitter van hockeyclub Nijmegen, Joost den Bieman, was bijvoorbeeld duidelijk: ‘Vier kwarten hebben geen toegevoegde waarde. Je haalt hiermee een stukje sport uit de spelers. Je kunt je niet in de wedstrijd hockeyen. Met het vele wisselen heb je ook geen extra coachmoment nodig. We spelen niet in overvolle stadions. Een coach kan iedereen op de bank aanspreken.’ Voor Den Bieman is ’twee keer 35 minuten heilig.’

Rob Kluyt, voorzitter van hockeyclub Tilburg zorgde voor tegengeluid: ‘Het is goed dat er een eenduidig beeld ontstaat over de duur van een wedstrijd. Ik ben wel voorstander van vier kwarten.’ Wel wordt ook de wedstrijdplanning in Tilburg erg krap. ‘De zaterdag wordt een puzzel met 70 jeugdteams en 45 jongste jeugd teams. Je moet veel vragen van je vrijwilligers, scheidsrechters en wedstrijdtafels.’

Wat vinden jullie? Is het goed dat er met deze wijziging voor eenduidigheid in het hockey gekozen wordt of is deze verandering te groot? Misschien heb jij een beter alternatief, reageer op de poll en laat een reactie achter.

 • Vier kwarten zijn goed voor het hockey

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Vier kwarten zijn goed voor het hockey  Ophalen van gegevens


19 Reacties

 1. circlestorm69

  Volledig eens met wat Den Bieman zegt. Normaal ben ik ook bij uniformiteit maar in dit geval niet. Dit wordt voor veel verenigingen heel lastig te plannen.

 2. coachdevries

  Een licht stompzinnige vraagstelling in mijn ogen! Antwoord op de vraag '4 Kwarten zijn goed voor het hockey' laat weinig ruimte voor nuance.. ik vind namelijk dat 4 kwarten Internationaal en in de Hoofd- Promotie (en eventueel Overgangs) klasse een top idee! Verder omlaag, en in de jeugd, zou ik dit liever niet zien.. eventueel Landelijk A en B uitgezonderd..

  1. mirco_10

   Je haalt de woorden uit mn mond. Hier ben ik het volledig mee eens.

 3. maartjeklein

  Verenigingen komen heel erg in de problemen met deze maatregel. Voor A en B Landelijk en hoofdklasse misschien een optie. Voor breedte een regelrechte ramp voor de club. Afschaffen, alsjeblieft!

 4. maarten_13

  Misschien alleen bonds-aangewezen wedstrijden, verder gewoon terug naar 2x35. Verenigingen, vooral de clubs met weinig velden en relatief veel leden hebben hier gewoon last van. Door de (zeer) vroege en late aanvangstijden maak je hockey minder aantrekkelijk voor mensen die een leuke teamsport zoeken voor hun kind.

 5. sachab

  Ik snap het niet helemaal. Nu is het 2x35 min en 10 min rust(80 min). Straks 4x17,5 min met tussen 1e en 2e kwart 2 min rust, tussen 2e en 3e kwart 5 min rust(misschien 8 ivm sproeien) en dan weer 2 min tussen 3e en 4e kwart. 70 min+2+2+8=82 min. Met planning van 90 min moet het toch te redden zijn zonder uitloop?nu beginnen wedstrijden ook om 9.30 uur, dan 11 uur en dan 12.30 etc, toch?

  1. maartjeklein

   Al met al duurt het blok langer. Inspelen en rust blijft hetzelfde. Breedte is zeker niet binnen 1 min weer startklaar dus uitloop per wedstrijd en dat loopt gedurende dag op en daar gaan de breedteteams last v krijgen. De jeugdige scheidsen zullen moeite hebben wedstrijd te starten na alk kwart

 6. zeemgrip

  De KNHB heeft zeker al contact hebben gehad met het Kremlin om zo ook deze poll naar hun belangen te kunnen beïnvloeden.

 7. jehofa95

  @hockeyster, meestal waren de pauzes (in ieder geval bij breedteteams) geen 10 maar 5 minuten Max. Daar komt nu dus een extra 5 minuten bij. Dan past dat nog steeds in de 90 minuten roostering, maar blijft er verdomd weinig tijd over voor inspelen en dergelijke (en dat was er al weinig

 8. lize

  4 kwarten is gebaseerd op het snelle spel van ijshockey waar bijna nooit gefloten wordt en heel spectaculaire kan zijn daardoor :dus heb je ook 4 kwarten nodig :snel spel en weinig rust >weinig gefloten dit in tegenstelling tot het Veldhockey pfff die nu al een non-contact sport geworden is waar de verdediging heer en meester is en nu komt het .....waar heel veel afgefloten wordt : balletje terug ,eerst 5 meter nee dit was maar 4 meter ,hoge bal opletten granaat iedereen aan de kant,bal beschermen met de stick (mag niet waarom ni pff,wel met het been oh man ) ;fluit, fluit, fluit,fluit,fluit enz...Dus vroeger kon je nog een tegenstander kapot spelen dankzij 2x35 min dat is nu onmogelijk geworden M.A.W Kracht ,kracht ,kracht >>>snelheid en uithouding ,doorzettingsvermogen ,met techniek het verschil maken als tegenstander moe is zit er helemaal NIET MEER in door 4 kwarten (lijkt wel een perentaart) EN je moet overal voor opletten dat je nix aanraakt als je aanvalt want bij het minste geluid ja daar komt iee fluifluit ;m.a.w 4 kwarten eigenlijk helemaal uit zijn context gebruikt wordt bij veldhockey en helemaal nergens voor nodig is bij veldhockey omdat er zoveeeel pauze- fluit momenten zijn HEEL ERG Jammer niet waar ,mee eens duimpje omhoog !

  1. LJvV

   Juist technisch aanvallend spel wordt beschermd en afbraakhockey afgefloten. Strenge regels en geen contact is juist lastiger voor de verdediging; zij moeten de bal technisch goed afpakken zonder de stick of het lichaam te raken.

 9. albertmonpellier

  Ja daar kom ik weer....want ik klaag onderbouwend op de klagers! En ja! Het mag allemaal wel iets professioneler worden stelletje amateurs... Let’s tryout!! Jij slaat de spijker op zijn kop @hockeyster! “Ik snap het niet helemaal. Nu is het 2x35 min en 10 min rust(80 min). Straks 4x17,5 min met tussen 1e en 2e kwart 2 min rust, tussen 2e en 3e kwart 5 min rust(misschien 8 ivm sproeien) en dan weer 2 min tussen 3e en 4e kwart. 70 min+2+2+8=82 min. Met planning van 90 min moet het toch te redden zijn zonder uitloop?nu beginnen wedstrijden ook om 9.30 uur, dan 11 uur en dan 12.30 etc, toch?” Daarbij nog meegenomen dat het fysiologisch nog beter is voor de sporter qua arbeid rust verhouding👍🏾 Een paar verwende hockeyers wil weer hun zin doordrijven, want zij hebben weer recht om een kromme mening te hebben. Ja hockey Nederland is een democratie die alleen wil wat hen uitkomt. Gewoon proberen mensen en niet zo piepen! Als je piept moet er wat olie gesmeerd worden om weer soepel te gaan. De oude spaken oppoetsen en weer bling bling op het veld! Verandering van spijs doet eten, d.w.z. door nu en dan eens te veranderen van spijs, behoudt men eetlust!👍🏾😉

  1. coachdevries

   Waarop baseer jij dat dit 'fysiologisch beter' is? Dit komt uit jou diepgravend- en wetenschappelijk onderzoek? En waarom mag ik/mogen wij geen afwijkende mening hebben, gebaseerd op uiteenlopende- en veelal logistieke redenen? Als clubs het niet voor elkaar krijgen, hebben ze toch echt een probleem, al je diepzinnige argumenten over verandering van spijs ten spijt! Tot slot wordt er een pol online geplaatst om de mening van hockey Nederland te peilen, dus je sneer over 'democratie'en 'verwende hockeyers die hun zin door willen drijven' is in mijn ogen volledig misplaatst, en zegt meer over jou dan over mij!

 10. annewolbers

  meestal zit je na 5/10 min echt in de wedstrijd en dan mag je na 15 min weer stoppen , super irritant lijkt mij

 11. Runa Honig

  Volgens mij waren er aanvankelijk drie hoofdargumenten voor het invoeren van de 4 kwarten: commercieel: meer mogelijkheid van reclame op tv tussen de kwarten, hockey aantrekkelijker maken voor een breed publiek, aanpassen aan de moderne tijd waarin de concentratieboog van de gemiddelde toeschouwer beperkt is. In de wandelgangen werd echter gezegd dat invoering van de kwarten een verkapte manier is om de dominantie van bepaalden landen, zoals Nederland bij de dames, te verminderen. Door invoering van dit systeem heb je als tegenstander meer kans langer bij te blijven. Wat mij betreft geen winst dit systeem. Je zit net in de wedstrijd en dan is het alweer voorbij. Met al dat gewissel van spelers en strakke gefluit erbij niet echt in balans. Helaas zal men internationaal geen aanleiding zien dit systeem te wijzigen.Nationaal komen we hier wel van terug, hoop ik. Dit ijshockeysysteem zit niet in ons DNA.

 12. MIck

  @Albert, iedereen Die een andere mening heeft dan Jij hebt, heeft een kromme mening? Maak jezelf niet te belangrijk. Voor wie Moet het allemaal professioneler? Het merendeel van hockeyend Nederland Zijn Breedtespelers en die hebben aan deZe 4 kwarten helemaal niks.

 13. w.j.arriens

  4 kwarten heeft ook te maken met het streven naar een wedstrijd met zuivere speeltijd. Dat is goed. Verder geeft het spelers en coach meer gelegenheid de taktiek bij te stellen, danwel een team van een doodspoor af te halen. Je kan dus samen als team met aanvoerder en coach sneller ingrijpen als er geen goede flow is. Gaat het wel goed, dan geef je komplimenten en dat creeert zelfvertrouwen. Nu is het zo dat in de rust alles naar buiten wordt gespuwd en er teveel op spelers en coach af komt.

 14. frankharteloh

  Als het al moet dan evt 4x15 mogelijk maken? Het is een ramp voor de planning

 15. 1981

  Ik vind die optelsommetjes wel aardig, alsof clubscheidsrechters en teams zo strak de hand houden aan begintijden, duur van de pauzes etc. Alsof er daarnaast nooit de tijd stil gezet wordt voor kaarten, blessuren en bal uit het veld. Ik geloof er niets van dat die korte pauzes zo meteen ook overal precies max 2 minuten gaan duren. Maar meer fundamenteler: Het doel van die extra pauze was voor televisie, en zwakkere teams helpen. Het lijkt me niet relevant voor de NL competitie.


Wat vind jij? Praat mee...