Prachtfoto van toen: houten sticks uit de fabriek in Pakistan

In de rubriek ‘Prachtplaat van toen’ grasduint de redactie van hockey.nl door de archieven van onze fotografen, op zoek naar de pareltjes. Deze week een foto uit 1994, uit de stickfabriek in Pakistan, toen hockeysticks nog van hout werden gemaakt.

Zou het de honderdste stick zijn die hij maakt? De duizendste, of tienduizendste? De linkerhand loopt de oneffenheden langs en voelt of er nog wat bijgeschaafd moet worden aan het model. De houtschilfers op zijn werktafel verraden de arbeid die tot nu toe verricht is. Het oog van de meester ziet dat het stuk hout al bijna geboetseerd is tot hockeystick.

In de fabriek in Pakistan. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Hockeysticks komen uit Sialkot, Pakistan

Het bijschrift van het fotoarchief luidt: ‘Stickfabricage Maart 1994’. In die tijd werd bijna elke houten hockeystick in het Pakistaanse Sialkot gemaakt, dus lijkt het zeker dat deze foto’s uit de TK-fabriek komen, waar huisfotograaf Jeroen van Bergen van onder andere Hockey Sport en later Hockey Magazine op bezoek is.

Dit is hoe de Pakistanen toen houten sticks maakten. Een boomstam werd vakkundig onder handen genomen en bewerkt tot hockeystick. Uiteraard met een lichte kromming. Tegenwoordig stoppen ze kunststof in een mal om zo de moderne stick van carbon te maken.

Van boomstam tot stick. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB

De kwaliteit van het hout verschilde nogal

De Pakistanen waren zelf bang dat de hele industrie in Sialkot zou lijden toen de hockeysticks steeds vaker van kunststof werden gemaakt, maar die vrees bleek uiteindelijk ongegrond. De meeste hockeyers prezen de houten hockeystick vanwege het grote gevoel en balcontrole. Alleen slaan was een ander verhaal. Een lichte stick die goed kon slaan, was lastiger te vinden. Tegenwoordig kun je met lichtere kunststofsticks harder slaan, dan je ooit met hout kon.

De professionele ‘griprollers’ van TK in Sialkot, Pakistan. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB

Kijk ook andere prachtplaten


1 Reactie

  1. unplugged

    Het is niet goed te zien hoe hockeysticks nu of vroeger gemaakt werden .


Wat vind jij? Praat mee...