Prachtplaat van toen: nagelbijten bij de strafballenserie van Rosario

In de nieuwe rubriek ‘Prachtplaat van toen’ grasduint de redactie van hockey.nl door de archieven van onze fotografen, op zoek naar de pareltjes. Vandaag het beeld van hockeylegende Maartje Paumen, bij de strafballenserie van de halve finale van het WK van 2010.

Met de mond op de steel van haar stick en het hoofd wat gebogen, durft Maartje Paumen (235 interlands, 195 doelpunten) nauwelijks te kijken wat er gebeurt, tijdens de strafballenserie tussen Nederland en Engeland, in de halve finale van het WK in Rosario, Argentinië. De ogen van de strafcornerschutter van Oranje kijken gespannen omhoog.

Spanning bij Maartje Paumen en Oranje bij het nemen van de strafballen, tijdens de halve finale bij de World Cup 2010 vrouwen hockey tussen Nederland en Engeland in het Argentijnse Rosario. Foto: Koen Suyk (klik op de foto voor een vergroting)

De spanning, en de ontlading in beeld

De ingehouden adem bij Paumen is in deze foto van Koen Suyk bijna tastbaar door de houding van de hockeylegende. Haar knieën raken het kunstgras, in opperste concentratie, om op te kunnen veren bij winst en naar de grond te buigen bij verlies. Op de achtergrond is te zien dat heel Oranje de adem inhoudt bij de strafballenserie, nadat de halve finale na reguliere speeltijd en verlenging in 1-1 was geëindigd.

Bondscoach Herman Kruis, uiterst links, laat uiterlijk stoïcijns de armen op elkaar rusten. Op een paar speelsters na, zoals Minke Smabers, Marilyn Agliotti en Naomi van As, hebben de internationals hun vinger of handen nodig om de spanning de baas te kunnen. Zo houden Ellen Hoog (nr. 19) en Eva de Goede (nr. 24) letterlijk de handen voor hun ogen of beide handen op de wangen, tijdens de zenuwslopende strafballenreeks. Anderen houden het bij nagelbijten, zoals Marieke Veenhoven-Mattheusens (nr. 8) en Kelly Jonker (nr. 10).

Wie in ieder geval ontbreekt op de foto is goaltjesdief Kim Lammers. Zij maakt de winnende strafbal, waardoor Oranje de finale haalt van het WK, waar het met 3-1 verliest van gastland Argentinië.

Vreugde bij Maartje Paumen en Oranje na het nemen van de strafballen, tijdens de halve finale bij de World Cup 2010 vrouwen hockey tussen Nederland en Engeland in het Argentijnse Rosario. Foto: Koen Suyk (klik op de foto voor een vergroting)

Kijk ook andere prachtplaten


3 Reacties

 1. Nvanas012

  Was leuk geweest als de strafballenreeks er ook tussen stond😜

  1. francakh

   Idd ...

  2. sanderwiggers

   Nee juist niet. Dan is er toch geen suggestie meer? Ik vind zo’n artikel over een foto prachtig. Vooral meer!


Wat vind jij? Praat mee...