Prachtplaat van toen: ouderwets grashockey met opspattend kalk

In de nieuwe rubriek ‘Prachtplaat van toen’ grasduint de redactie van hockey.nl door de archieven van onze fotografen, op zoek naar pareltjes. Vandaag het beeld van een vergeten soort hockey: het spelen op natuurgras. Niet te vergelijken met hockeyen op vlugge watervelden, maar wel met zijn eigen charme.  

Het witte kalk van de achterlijn spat op en ook wat grassprieten buigen mee door de kracht van de slag. Dit is een foto van Koen Suyk uit 2014, een wedstrijd tussen Amsterdam Dames 12 en Hurley Dames 10. De speelster van Amsterdam kan niet zoals op een kunstgrasveld, de bal in haar haak leggen bij de strafcorner. Op gras kom je dan niet zo ver. Dus besluit ze uiteraard tot een ferme slag richting de kop van de cirkel.

Hockey op echt gras in het Amsterdamse Bos bij VRA. Wedstrijd tussen Hurley D10 en Amsterdam D12. Foto: Koen Suyk (klik op de foto voor een vergroting)

Voor de foto doet grashockey het goed

Grashockey is uitstervend, maar wordt zeker bij sommige verenigingen nog gespeeld, zoals bij Bloemendaal. Op deze mooie foto gaat het om de grasvelden van Hurley, vlak voor het clubhuis van cricketclub VRA in Amstelveen. Weinig hockeyers of hockeysters zullen als eerste hun vinger opsteken, als er op gras gespeeld moet worden – fotograaf Koen Suyk herinnerde zich nog dat de dames van Amsterdam en Hurley het nogal lastig vonden. Hockeyen op gras is bijna een andere sport, waarbij alleen al van A naar B spelen en een bal aannemen al heel knap is, wat het technische element van de sport meer benadrukt dan op vlakke en snelle kunstgrasvelden.

Overigens opteerde hockeylegende Floris Jan Bovelander een paar jaar geleden voor de terugkeer van het grashockey. Al was het als een soort hockeyvariant, die regelmatig wordt gespeeld. Het zou het hockey, in de ogen van Bovelander, minder elitair maken en toegankelijk voor iedereen. Bovelander: ‘Het moderne hockey nu is alleen voor de rijkere landen die kunstgrasvelden kunnen betalen. Dat is het lastige. Voetballen kan je overal en altijd spelen. Of het veld nu hobbelt of niet. Met bijvoorbeeld een nieuwe grashockey variant zou je hockey weer mondialer kunnen maken, de rest van wereld aangesloten houden of krijgen.’

Feit is ieder geval dat hockeyen op natuurgras nogal lastig is en technisch uitdagend. De foto’s met de grasvelden, en de herfstblaadjes, misstaan de sport in ieder geval niet.

Hockey op echt gras in het Amsterdamse Bos bij VRA. Wedstrijd tussen Hurley D10 en Amsterdam D12. Foto: Koen Suyk (Klik op de foto voor een vergroting)


7 Reacties

 1. maaja

  Wat leuk... Optimistisch e dames van D12 van Adam....lage stickstop op natuurgras in combinatie met een aangeefster die de bal wel met heel erg veel schijn naar rechts aangeeft... ben benieuwd hoe deze corner uiteindelijk is afgelopen..;)

 2. Linksbuiten

  Ik heb bijna uitsluitend op gras gespeeld. Er zitten nog groene vlekken op mijn stick in de paraplubak. En op mijn oude hockeyschoenen (kicksen) bleek laatst ook nog gras te zitten. Ach ja, dat was eens...

 3. Avdd

  Gras hockey hoort onderdeel van de jeugdopleiding te zijn...

 4. koensuyk

  Leuk verhaal. Toen was gras nog heel gewoon... maar nu ook nog, Hurley, bl’daal, hbs...... nog meer?

 5. Rinke Zonneveld

  Waar wordt er nog op gras gespeeld? Bij ons in de regio was GroenGeel tot enkele jaren geleden volgens mij ongeveer de laatste

 6. francakh

  Wij hier aan de andere kant van de plas nog zeer regelmatig. Water kunstgras is zeldzaam ...

 7. Ejsiem1

  Grew up playing junior hockey on grass at HGC, and after moving to South Australia played in the last premier league ‘grass final’ there in 1985 on the Adelaide Oval (where they still get 50 thousand+ crowds for cricket matches on grass). ‘Kinstgras’ after that - definitely a very different game! Still, there was nothing like the wonderful smell of freshly mown grass....


Wat vind jij? Praat mee...