Voormalig hockeyster Roos Zwetsloot als skateboarder naar de Spelen

Roos Zwetsloot heeft twee liefdes: hockey en skateboarden. Ze doorliep de nationale jeugdselecties van Oranje en maakte in 2015 als A-speelster van Kampong haar debuut in de Hoofdklasse Dames. Maar hockey en skateboarden, dat valt lastig te combineren. Na gesprekken met voormalig Kampong-coach Santi Freixa maakte Zwetsloot de beslissing om zich te richten op het skateboarden. Dat kan ze zo goed, dat ze eerder deze maand is gekroond tot Nederlands kampioen. Met die titel op zak plaatste Zwetsloot zich voor de Olympische Spelen in Tokio.

Aan het begin van haar ‘skateboardcarri√®re’ scheurde Zwetsloot haar kruisband af. Na maandenlange revalidatie herpakte ze zich en richtte Zwetsloot zich op het NK. In Den Haag op het olympisch Skatepark pakte Zwetsloot begin deze maand haar eerste titel. Een hele belangrijke, want daarmee heeft ze zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

Skateboarden is tijdens de aanstaande Spelen in Japan voor het eerst een olympisch onderdeel. De beste twintig skateboarders van de wereld mogen zich bewijzen in Tokio. Door haar nationale titel steeg Zwetsloot naar de tiende plaats op de wereldranglijst en kan ze niet meer uit de top 20 vallen. Haar olympische droom lijkt nu werkelijkheid te worden.


5 Reacties

 1. TJSmit

  Ik hoop dat dit soort 'ellende' de skatecultuur niet (verder) kapotmaakt. "Olympisch skatepark"? Straks gaan ze nog spreken van trainingscomplexen, coaches, trainingen en kleedkamers. Skaters die in trainingspakjes rondlopen en bescherming dragen... Skateboarden is (was?) een eigenzinnige straatactiviteit (misschien sport), mainstream sportcultuur is iets met regeltjes enzo, dat wordt allemaal gecontroleerd en gedicteerd door volwassenen en meneren in maatpakken. Die twee werelden dienen niet te worden gecombineerd is mijn bescheiden mening. Dit is natuurlijk niet echt het platform voor zo'n mening maar skateboarden hoort hier ook niet thuis ;-).

  1. net niet....

   grappig ik zag haar toevallig in een uitzending op tv over skaterboarders die naar Tokio gaan..kende haar niet en vond haar een echt hockeymeisje ;-) Superknap was ze kan en doet ..en volgens mij maakt ze de skate cultuur niet kapot...alleen diverser..

  2. sven-v

   Bij snowboarden gaat het ook prima. Don't worry.

  3. opleidenkey

   Pas op! Ik denk dat er zomaar meer kinderen skateboarden dan kinderen die hockey spelen...

 2. Runa Honig

  Smit: dit gaat over Roos Zwetsloot. Gun haar deze aandacht. Het is een bijzonder verhaal.


Wat vind jij? Praat mee...