Scoren in het fluitsignaal? Telt dat?

‘Het is geen basketbal’, zei international Lidewij Welten over de afgekeurde goal die Frédérique Matla zondag voor Den Bosch scoorde, terwijl er werd afgefloten. In het basketbal wordt er nog gewacht op de geworpen bal, als de zoemer al gaat. Maar in het hockey is het anders.

Als je goed luistert, hoor je dat het tweede – van in totaal drie fluitsignalen – fluitje klinkt als international Matla de bal in het Eindhovense doel legt met haar backhand. Het derde fluitje klonk, toen de bal over de doellijn was gerold. De 1-1 werd afgekeurd, ondanks protesten van landskampioen Den Bosch. Maar was dit terecht?

Ja, dat was terecht, leert een duik in de spelregelboeken. Hockey is inderdaad geen basketbal. Of je nou drie keer fluit of één keer – inclusief eventuele handsignalen – om duidelijk te maken dat de wedstrijd is afgelopen maakt niet uit. Bij het eerste eindsignaal is alles afgelopen, of de bal nog rolt richting het doel of niet.

Dat het in de wedstrijd Den Bosch- Oranje-Rood ongelukkig was, dat de scheidsrechter net op dat moment floot, staat buiten kijf. Maar het was toen gewoon tijd, op de klok van de arbitrage. Dus daar valt wat voor te zeggen.


18 Reacties

 1. maurice-brands

  Je bent een ongelooflijke mafklapper om op zo’n moment af te fluiten. Typische een scheids die te kort aan aandacht heeft en lekker zijn eigen wedstrijdje aan het fluiten was. Een man van de tijd, nou ga lekker wat anders doen op zondag.

  1. JoostS

   Had je deze reactie ook met net ‘zoveel nuance’ geplaatst als het een tegentreffer was geweest...?

  2. maurice-brands

   @Joost ik ben niet voor Den Bosch of Oranje rood, de uitslag maakt mij niet uit!

  3. KrienvanStapele

   Dit voorbeeld zet mij toch wel aan het denken. Iedereen die wel eens gefloten heeft, weet dat je geen kans hebt op je horloge te kijken bij een directe aanval op het doel. Je moet dan goed opletten! De scheids hier had dus al eerder gekeken! Toen was het dus net nog geen tijd! Op je gevoel (zonder directe waarneming van je klokje) affluiten als er een scoringskans is, is dus arbitrair! Namelijk een eigen beslissing. Niet die van de klok.

 2. JoostS

  Tijd is tijd. Wat is het probleem?

  1. maurice-brands

   Zeker geen probleem. Als je op deze wijze affluit dan graag centraal vanaf de zijkant met een toeter zoals bij internationale wedstrijden, dan is het eerlijk tijd. Het zou een scheids sieren dat hij niet affluit bij een schot op goal. Als je dat wel doet en (heel officieel heb je gelijk) zegt dat het tijd was, kan je wat mij betreft de boom in. Zo’n aanval dicht bij de goal maak je gewoon af en dan fluit je af. Staat natuurlijk nergens in de regels, maar zo is het als je het netjes wilt doen.

  2. jdk

   @maurice tijdens de competitie hebben we helaas geen toeter net zo min als een video umpire. Dus de tijd is de tijd op de klok van de sr. De regels veranderen daardoor niet. En wanneer is zo’n aanval dan “afgelopen”? Bij het eerste schot op doel? Of mag de rebound ook nog ingeschoten worden en gaan we de scrimmage die daarna ontstaat ook nog afwachten en wellicht ook nog de uitspeelcorner die daarna ontstaat? Hoe denk je dat verdedigend team team reageert als de sr laat doorspelen, zeg een 15 sec nadat het tijd is, en vervolgens een uitspeelcorner geeft die erin gaat? Denk je dat team genoegen neemt met “ik wilde de aanval af laten maken”? Natuurlijk niet, die zeggen tijd is tijd! En gelijk hebben ze!! Ten aanzien van je verwensingen aan het adres van de desbetreffende sr. zou ik zeggen; laat zien dat je het beter kunt en op zo’n wedstrijd wordt aangewezen!! We zijn altijd op zoek naar goede srs!! Je kunt je aanmelden op arbitrage@knhb.nl Succes!!!

 3. maurice-brands

  Bij bijna alle hoofdklasse wedstrijden loopt de klok mee. Het zou dus theoretisch moeten kunnen. Altijd een flauw antwoord van doe het dan lekker zelf. Nou ik heb inmiddels heel wat wedstrijdjes bekeken op het hoogste niveau, en meer dan 30 jaar fluitervaring bij de jeugd, maar nogmaals op zo’n moment fluit je niet af. Het voetbal kan nog heel veel leren van het hockey, maar het hockey zeker bij het affluiten, van het voetbal😉 Doe er je voordeel mee.

  1. maurice-brands

   Misschien een idee, om de volgende regel door te voeren om voortaan discussies te voorkomen. Er mag niet worden afgefloten als de bal in de cirkel is. Tenslotte heb je ook bedacht dat de strafcorner nog genomen moet worden als de tijd voorbij is. Als de bal in de goal of buiten de cirkel gekomen is is de wedstrijd voorbij.

 4. robertkieboom

  @maurice het is zoals jdk stelt. Tijd is tijd en gelukkig bij het hockey zuiverder dan bij het voetballen waar een vinger in de lucht wordt gestoken en we gaan nog ff 5 minuten door. Bij hockey zetten we de tijd regelmatig stil bij blessures of kaarten. Het is sneu voor DB dat dit nu gebeurd, maar is niet anders. Mijn advies; blijf vooral lekker jeugd fluiten 😉

 5. jackquesbrinklul

  Tijd is inderdaad tijd. Echter als we op de milisecondes gaan mieren neuken, dan moet het ook tot op de milisecondes in de gaten gehouden worden, wat in reguliere hoofdklasse wedstrijden niet gedaan wordt. De scheids had niet nog hoeven wachten tot de bal de cirkel uit was, maar hij had gerust wat scherper naar de situatie mogen kijken en kunnen wachten tot het schot op doel gelost was. Als hij daar te ver voor van de goal stond, dan zou de andere scheidsrechter op dat moment de bevoegdheid moeten hebben om af te fluiten.

  1. joostj

   Hear hear. Iemand die iets nuttigs zegt

 6. maarten_13

  @m.brands@mondice.nl, Is het net zo flauw, of nog flauwer dan iemand uitmaken voor mafklapper en persoon die aandacht tekort komt? Dat gevraagd hebbende, bij de bond kunnen ze altijd talenten gebruiken, ook als ze alleen maar jeugd willen fluiten en ervaring hebben bij het kijken naar de hoofdklasse. Verder, maar dat geldt ook voor meneer Brinklul, wat u vraagt is inderdaad een regelwijziging. Dat is iets voor de toekomst en kan niks veranderen aan afgelopen zondag. Daarvoor kunt u niet bij de scheidsrechters van dienst zijn, die hebben te handelen zoals de regels nu aangeven. Er zijn ook scheidsrechters die "de aanval afwachten". Helaas zijn dat niet de regels, simpel gezegd. Dat dat niet uw beleving van het spel is, dat is duidelijk. Maar om dan zoiets te schrijven over een mens die een fluit in zijn hand heeft en tracht uw kijksport op een zo goed mogelijke manier te begeleiden, dat vind ik flauw.

 7. Onam

  In een discussie zoals deze zien je tegenstellingen ontstaan. De aanvaller die het belachelijk vindt versus de verdediger die een feestje staat te vieren; de sr die (in dit geval correct) de regels hanteert en de hockeyliefhebber die het doelpunt wil zien. (Overigens zijn sr ook hockeyliefhebbers, begrijp me niet verkeerd) Daar is niets geks aan en zou moeten leiden tot een discussie waardoor er misschien een verandering in de regels gaat komen, maar tenminste begrip oplevert voor beide standpunten. Dat heeft dan weer te maken met Sportiviteit & Respect. Het stoort mij behoorlijk dat het dan op een gegeven moment niet meer over het onderwerp gaat, maar over de verwensingen die over en weer gaan. Niet constructief en gaat dan ook tot niets leiden. Een echte goede oplossing voor een dergelijke situatie heb ik nog niet gelezen in de discussie, en ik kan hem ook nog even niet bedenken. Wie biedt?

  1. maurice-brands

   Pas mogen affluiten als de bal uit de cirkel is, lijkt mij een hele goede oplossing. Doorgaans is de bal nooit lang in de cirkel, dus nagenoeg geen uitloop van tijd.

 8. albertmonpellier

  Meiden van Den Bosch....jullie worden nu al op scherp gezet!! So Bring it on!!! Just be the best an win the rest!! 💪🏾Hoort er allemaal bij in dit seizoen. Weer een proces sterker!

 9. JoostS

  Boeiende discussie. Liever met meer respect voor Scheidsrechters, die staan er voor het spel en spelers in weer en wind. Ook dat is sportiviteit.

  1. robertkieboom

   Terechte lovende reactie.


Wat vind jij? Praat mee...