Sneeuw op blaashal: brandweer bij Deventer, spanning bij Rotterdam en Reigers

De Reigers, Rotterdam en Deventer deden dit weekend alle drie een oproep op social media met dezelfde boodschap: help hun blaashal sneeuwvrij maken. Even werd er bij de clubs gevreesd voor instorting. 

Bij Deventer moest zelfs de brandweer te hulp schieten. De ploeg uit Overijssel kreeg de sneeuw zelf niet volledig van het dak, dus moest de plaatselijke hulpdienst bijspringen. Die notabene zelf vast kwam te staan. 

Van paniek was bij Deventer geen sprake, legt voorzitter Rob Muller uit. ‘Het was vooral uit voorzorg. Aan twee kanten van de hal was veel sneeuw gevallen en dat drukte tegen de hal aan.’ Zo’n dertig vrijwilligers trokken met een sneeuwschep onder de arm richting de club om de blaashal uit te graven. Een van die vrijwilligers was werkzaam bij de brandweer, waardoor zij ook snel te hulp schoten. ‘Je kan de hal in principe ook opklimmen. Maar ik durfde onze leden er niet op te sturen. Stel dat ze er af zouden vallen. Het was wel leuk om weer wat leden te zien, met een sneeuwschep. Een vermakelijk beeld.’

Rotterdam en Reigers

Ook bij Rotterdam was het schrikken toen de gloednieuwe Rotterdome het even leek te begeven onder de sneeuw. Maar ook daar waren de vrijwilligers er op tijd bij. Aan de randen van de blaashal in Rotterdam lag een pak sneeuw van zo’n anderhalve meter. De hele zondag hebben ook daar vrijwilligers de hal sneeuwvrij gemaakt. De sneeuw werd van het dak gehaald door vanuit de zaal met een voetbal tegen het plafond te schieten. Met succes. 

Ook bij De Reigers schoten vrijwilligers zondag te hulp. De club uit Hoofddorp kampte met dezelfde problemen als bij Deventer en Rotterdam. Door de sneeuw leek het er even op dat de blaashal het zou gaan begeven. Zo’n twintig man verzamelden zich bij de club om ook daar de blaashal van sneeuw te ontdoen.

Foto: Rotterdam

Extreme sneeuwval van zaterdagnacht

Door de extreme sneeuwval van zaterdagnacht kwamen de clubs in de problemen. ‘Er loopt op onze club nu een hele dag een beheerder rond, om de boel bij te houden’, gaat de Overijsselse voorzitter verder. De blaashal bij Deventer is een permanente hal. De club heeft een stuk grasveld opgeofferd en daar een betonvloer gestort. Zo staat de hal daar onafgebroken. 

Bij Deventer hangen vier camera’s aan de buitenkant van de hal en twee aan de binnenkant. De blaashal is controleerbaar via een app. Daar ziet de voorzitter in een oogopslag hoe hoog de druk is en wat de temperatuur is. ‘Als het foute boel is, krijg je meteen een alarm. Zo komen we niet voor verrassingen te staan.’ Zo werd behalve een oproep om vrijwilligers ook de Overijsselse blaashal wat verder opgepompt en werd de verwarming aangezet, waardoor de sneeuw grotendeels van het dak afgleed.

Foto: Deventer

Spierpijn

Bij De Reigers, Rotterdam en Deventer is het met een sisser afgelopen. Voor de komende week is er nog wat sneeuw voorspeld, dus er zal weer een beroep gedaan worden op de vrijwilligers. ‘Het was in deze coronatijd een leuk uitje’, grapt Muller. ‘Ik heb vandaag al diverse berichtjes gekregen van mensen met spierpijn. Dus het is ook een goede work-out.’ 


1 Reactie

  1. Willem Verbrugh

    Spannend verhaal... Maar er is nooit gevreesd voor instorting. Als het laagje sneeuw dat blijft liggen smelt en weer bevriest kan het als een plaat ijs van het dak waaien en dat wil je niet . Sneeuw zakken boven de deur moesten weggeschept worden anders wordt de deur onbruikbaar. En in vereniging de boel op orde houden voor als we weer mogen hockeyen is een goede boodschap.


Wat vind jij? Praat mee...